Night
Night Mac en macOS 18 maart 2021

Apple’s M1 transitie is een enorm succes. Maar waar blijven de ontwikkelaars?

De overgang van Intel-processors naar Apple Silicon voor de Mac is tot nu toe een geweldig succes geweest. De M1 kreeg lovende recensies, zelfs van hardste critici en sceptici. Toch is het in de hoek van enkele grote Mac-softwaremakers angstvallig stil. Wat is er aan de hand?

Bij een telling begin februari bleek dat de helft van de meest populaire Mac-apps nog steeds afhankelijk waren van Rosetta 2 om op M1-Macs te draaien. Nu, bijna anderhalve maand later, zijn er weliswaar enkele grote apps native voor de M1 uitgekomen, maar de overgrote meerderheid van de meestgebruikte apps bieden nog steeds geen M1-ondersteuning.

De M1-chip van Apple, die het hart vormt van de nieuwste MacBook Pro, MacBook Air en Mac mini-, kreeg vorige week opnieuw boost toen Adobe officieel zijn toonaangevende fotobewerkingssoftware Photoshop lanceerde die volledig voor Apple Silicon was herschreven. Volgens Adobe’s eigen zeggen was dit proces vrij eenvoudig.

Mark Dahm, hoofdproductmanager voor Photoshop, zei in een interview met Computer World dat Apple’s “aanzienlijke investering in de ontwikkel-tools en ervaring” het een “vlotte” ervaring heeft gemaakt voor het Adobe-team.

Zelfs voordat Photoshop M1-native werd, zorgde Rosetta 2 – waarmee Intel-apps op M1-chips konden worden uitgevoerd – voor enige ademruimte voor Adobe. Volgens Dahm werkte Photoshop onder Rosetta “net zo snel, zo niet sneller dan op eerdere systemen.”

Klinkt goed, of niet dan? Maar… ? wacht eens even…

Wat missen we nog?

Hoewel Photoshop en Lightroom op de M1 native belangrijke mijlpalen zijn voor de transitie naar Apple Silicon, zijn er een nog steeds een groot aantal toonaangevende achterblijvers die nog geen native M1-apps bieden. De lijst omvat bekende namen als Google Drive, Microsoft Teams, Dropbox, Skype, Spotify en Evernote, om er maar een paar te noemen.

En hoewel Adobe vooruitgang heeft geboekt, heeft de populairste app – Acrobat, die wordt gebruikt voor het lezen van pdf’s – nog steeds geen ondersteuning voor de M1. InDesign, InCopy, Illustrator, After Effects en andere belangrijke onderdelen van de Adobe app-suite blijven vooralsnog afhankelijk van Rosetta 2.

De M1-lancering van Photoshop kent daardoor ook een aantal problemen. Zo zijn belangrijke functies zoals Quick Share en Preset Syncing niet beschikbaar. Ook treden er nieuwe bugs op, zoals het exporteren van SVG-bestanden en workflows tussen meerdere apps, bijvoorbeeld het kopiëren van Lightroom en plakken in Photoshop. Native M1-ondersteuning voor Photoshop, met een kanttekening dus.

Zelfs Apple zelf komt er hier niet zonder kleerscheuren vanaf: FileMaker Pro en Shazam – beide eigendom van Apple, notabene – zijn nog steeds niet M1 native. Maar ook oude trouwe Apple-ontwikkelaars zoals CARROT en Readdle moeten nog M1-versies van populaire apps leveren. Deze zijn zelfs nog niet eens in bèta.

Klein overzicht van apps, die nog geen M1 ondersteuning bieden (klik/tap voor groter).

Kleine stapjes

Sinds februari is er wat beweging geweest. Zo lanceerden CleanMyMacX en SimpleNote ondersteuning voor Apple Silicon in bèta. En 1Password ging van bèta M1-ondersteuning naar volledig native. Maar afgezien van die paar kleine veranderingen op de lijst, is het voor de rest een status quo van apps die nog steeds afhankelijk zijn van Rosetta 2.

Sommige ontwikkelaars hebben wel aangegeven dat ze van plan zijn Apple Silicon in de toekomst te ondersteunen, zoals de makers van Audacity, Duet en Spark. De ontwikkelaar achter Apple’s eigen FileMaker Pro heeft gezegd dat de ondersteuning eraan komt, maar gaf in een webinar afgelopen herfst aan dat ze wachten om te zien wat voor soort prestaties de “high-end” Apple Silicon-chips zullen bieden. Microsoft heeft ook gezegd dat het werkt aan een native M1-versie van zijn populaire Teams-chatclient. Geen van beide heeft echter zelfs maar een bèta-versie gepresenteerd.

Vermoedelijk speelt de Corona-pandemie hierbij een rol. De afgelopen 12 maanden hebben teams op afstand gewerkt om de verspreiding van het dodelijke coronavirus te vertragen, wat een duidelijk effect heeft gehad op de productiviteit en samenwerking. Zelfs met alle uitstekende tools en de ondersteuning voor ontwikkelaars van Apple, is het overzetten van een app – met name een enorm oud stuk code – geen eenvoudige klus. En gooi daar ook nog eens het thuiswerken bovenop…

Groeipijnen zijn onvermijdelijk met een processor-switch, met name eentje die zo monumentaal is als de overgang van Intel naar M1. Aan de andere kant is het nu al meer dan drie maanden geleden dat de eerste Macs met Apple Silicon verscheept werden, en acht maanden nadat de Developer Transition Kit beschikbaar kwam voor softwaremakers. De wereld werd misschien overrompeld door Corona, maar niemand kon verrast zijn door het debuut van de M1.

Is het erg dan?

Apple heeft het opmerkelijk goed gedaan met Rosetta 2. Verouderde Intel-apps konden naadloos op de M1 draaien, op een manier dat de meeste gebruikers het niet eens merken. Ondanks deze geweldige technische prestatie moet je Rosetta 2 wel als een brug blijven zien, niet als eindbestemming. Apps moeten eren update krijgen om native te werken op Apple Silicon, als ze volledig willen profiteren van de prestaties en energiebesparende voordelen van de M1 en zijn opvolgers.

Apple zal zelf ook verouderde software moeten vervangen en onnodige code besparen om macOS met succes naar de toekomst te brengen. Het is in ieders belang – gebruikers, ontwikkelaars en Apple zelf – om moderne Mac-apps te hebben die naar behoren werken op het nieuwe platform.

Appl die binnenkort M1 native ondersteuning bieden (klik/tap voor groter).

Komt wel goed…

In tegenstelling tot de laatste grote overgang van Apple, van PowerPC naar Intel, is de Mac nu een veel groter en succesvoller platform. Dat betekent dat er meer ontwikkelaars zijn – die complexere apps maken – die hun werk compleet moeten hercompileren naar de nieuwe architectuur.

Maar Apple zelf is ook groter en succesvoller dan ooit geweest hierin. Ze hebben hun succes en welvaart gebruikt ten voordele van de ontwikkelingsgemeenschap. Apple’s investering in ontwikkelaars-tools heeft de overstap naar M1 ongelooflijk eenvoudig gemaakt, en de magie van Rosetta 2 betekent dat early adopters van de M1 Macs gewoon met hun apps kunnen werken terwijl ontwikkelaars al dan niet druk doende zijn om hun apps M1-native te maken.

Naarmate de weken en maanden verstrijken en veel ontwikkelaars zeggen weinig tot niets in het openbaar ver de voortgang van de transitie (of niet) van hun apps naar de M1. Toch ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij hen. Apple heeft in ieder geval alles in het werk gesteld om deze overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het is nu tijd voor de loyale ontwikkelaars-gemeenschap om hun steentje bij te dragen en de ervaring met de volgende generatie Macs naar een nieuw hoogte punt te brengen.

Reageer op artikel:
Apple’s M1 transitie is een enorm succes. Maar waar blijven de ontwikkelaars?
Sluiten