Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 20 maart 2021

Apple krijgt boete opgelegd wegens verkopen iPhone zonder oplader

Het was waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat dit gebeurde. De Braziliaanse consumentenwaakhond, genaamd Procon-SP, heeft besloten Apple een boete van 2 miljoen dollar op te leggen, omdat het bedrijf geen oplader in de verpakking meelevert bij de nieuwste iPhones.

In het najaar van 2020 kondigde Apple één van de meest controversiële veranderingen sinds lange tijd aan: het bedrijf lanceerde de nieuwe iPhone 12-generatie zonder oplader en koptelefoontje in de doos en stelde dat het dit deed omwille van het milieu te beschermen en het voorkomen van elektronische verspilling. In theorie is dat iets dat alle lof verdient, maar de beslissing viel niet bij alle kopers in even goede aarde.

Apple beweerde dat de meeste iPhone-kopers al een oplader met een Lightning-connector hebben, en als ze dat niet doen, kunnen ze er altijd een kopen in de Apple Store.

iPhone 12 zoner oplader en koptelefoontje
iPhone 12 zonder oplader en koptelefoontje

Apple kan in beroep gaan tegen de boete

Procon-SP waarschuwde Apple al eerder dat het verkopen van iPhones zonder lader in de doos in strijd is met de Braziliaanse wetten. Ondanks de besprekingen tussen de waakhond en Apple, die eind 2020 begonnen, lijkt het er dus op dat er geen overeenstemming is bereikt.

Naast het ontbreken van de oplader stelt de consumentenwaakhond dat Apple ook klanten heeft misleid over de waterbestendigheid van zijn iPhones, en uiteindelijk zelfs weigerde iPhones onder garantie te repareren als die werden blootgesteld aan vloeistoffen. Alle moderne iPhones hebben een IP68-classificatie, maar Apple raadt gebruikers nog steeds af om met het apparaat te zwemmen of het opzettelijk in water onder te dompelen.

Apple heeft geen commentaar gegeven op de boete. Het is sowieso een dure maand voor het techbedrijf maar het kan nog altijd tegen in beroep gaan. De beslissing van de Braziliaanse consumenten waakhond maakt echter wel de weg vrij voor vergelijkbare straffen in andere landen.

Met de keuze van Apple om telefoons zonder oplader te verkopen is het bedrijf een geheel nieuwe trend begonnen, die navolging heeft gevonden bij meer bedrijven, waaronder ‘s werelds nummer één telefoonmaker Samsung.

Het is overigens vreemd dat Apple volhield om de iPhone 12 in Brazilië zonder oplader te verkopen. In Frankrijk worden de smartphones namelijk met een koptelefoontje verkocht, omdat het daar wettelijk niet toegestaan is om deze te laten ontbreken bij aankoop. Apple staat het dus vrij om per land de inhoud van de verpakking aan te passen, als het daartoe wettelijk verplicht is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple krijgt boete opgelegd wegens verkopen iPhone zonder oplader
Sluiten