Apple klaagt ex-medewerker aan wegens lekken richting de media

Door: Wesley Akkerman - 0 reacties
iPhone 12
(Afbeelding: AFP / Philip Fong)

Apple claimt dat Simon Lancaster, een voormalig Advanced Materials Lead en Product Design Architect, bedrijfsgeheimen heeft verkocht. Lancaster heeft elf jaar gewerkt bij de iPhonemaker en heeft onder meer gewerkt aan het ontwerp van de MacBook. Lancaster zou de geheimen gestolen hebben voor een journalist.

De bedrijfsgeheimen zouden betrekking hebben op onuitgebrachte Apple-producten. De journalist die de informatie ontvangen zou hebben, wordt niet bij naam genoemd. Apple claimt dat Lancaster deze handeling verrichte om zodoende aandacht te genereren voor zijn nieuwe onderneming. Dat schrijft Apple Insider.

Bedrijfsgeheimen van Apple

Volgens de gegevens die Apple in handen heeft, kwamen Lancaster en de correspondent in 2018 met elkaar in contact. Daarna zouden beide personen een jaar lang met elkaar gesproken hebben. Het doel van de gesprekken was het verkrijgen van informatie over die onuitgebrachte Apple-producten.

Lancaster zou in de lente van 2019 de journalist hebben gevraagd om een gerucht te onderzoeken over een potentieel Apple-product dat “problemen op kan leveren” voor zijn startup. Lancaster zou ook opgeschept hebben over deze ontwikkelingen tegenover een derde partij. Het was namelijk ook de bedoeling dat zijn mediacontact een verhaal over zijn nieuwe bedrijf zou schrijven wanneer deze één miljoen dollar aan kapitaal binnengehaald zou hebben.

MacBook Pro
Pro-model (Afbeelding: Apple)

Project X

In oktober 2019 zou Lancaster zijn contactpersoon wederom bericht hebben. Dit keer met de boodschap dat hij Apple verlaat en de vraag of diegene daar over wil schrijven. Ook zou er zijn gesproken over onuitgebrachte Apple-producten, en zou de journalist gevraagd hebben naar een onaangekondigd project, genaamd Project X.

Op 15 oktober bood Lancaster zijn ontslagbrief aan. Een dag later had hij wederom contact met de journalist, die vroeg om specifieke documenten. Het was de bedoeling dat de designer die documenten nog even zou aanleveren voordat hij definitief bij het bedrijf vertrok.

Informatie delen

Apple claimt bovendien dat Lancaster, na het indienen van zijn ontslag, aanwezig is geweest bij een vergadering over Project X. Het doel: informatie verkrijgen die vervolgens gedeeld moest worden met de journalist. En dat terwijl collega’s hem vertelde dat hij niet bij de meeting aanwezig mocht zijn.

Verder claimt Apple dat Lancaster op de laatste dag van zijn werk bij het bedrijf nog inlogde om wat gegevens te downloaden die zijn nieuwe werkgever zou helpen. Lancaster heeft onder meer gewerkt aan de MacBook Pro met de Touch Bar.

Reacties

0 reacties