Opinie: Apple heeft vorig jaar zelf de iPhone zonder aansluitingen al bevestigd

In de afgelopen paar jaar hebben we al veel verschillende verhalen gehoord over een iPhone zonder aansluitingen. Een gerucht dat rondom de iPhone 13 ook weer regelmatig voorbij komt. Maar dit keer zouden de berichten zomaar eens kunnen kloppen.

Na het schrijven van een overzicht van 5 interessante geruchten rondom de nieuwe iPhone 13 bedacht ik me opeens iets. Apple heeft de komst van deze speciale iPhone vorig jaar eigenlijk zelf al aangekondigd! In dit artikel probeer ik je uit te leggen waar dit idee vandaan komt.

Apple heeft bijzondere iPhone eigenlijk zelf bevestigd

Ik ben al jaren sceptisch over het feit dat Apple met een iPhone gaat komen waarbij de aansluitingen zijn weggelaten. Maar sinds het bedrijf de iPhone 12 heeft aangekondigd denk ik er ineens anders over. Ik wist tot op heden niet precies wat het was, maar de berichten rondom een dergelijke smartphone leken opeens minder vergezocht. Maar eerder deze week viel het kwartje opeens: de MagSafe!

Apple kondigde in oktober vorig jaar de MagSafe aan: een nieuwe manier van draadloos opladen. Althans, dat is hoe Apple het zelf verkocht. Zoals ik eerder in dit artikel al liet weten is de MagSafe eigenlijk helemaal niet zo voordelig als we in eerste instantie dachten.

iPhone 12 mini
De 12 mini (met 5G ondersteuning) in het zwart.

MagSafe: voorbereiding op de toekomst

De MagSafe bestaat uit een magnetische plaat die je achterop je iPhone plakt en een kabel die via je adapter in het stopcontact gaat. Dit zorgt er niet voor dat opladen opeens draadloos wordt, maar simpelweg dat het punt waarop je iPhone vastzit verplaatst. Daarbij laad je de iPhone op met een vermogen van 15W en dat is 5W minder dan mogelijk is met de standaard 20W adapter van het bedrijf.

Er valt weinig voordeel te halen uit de MagSafe en dat is ook op financieel gebied het verhaal. De standaard 20W adapter van Apple kost je €25 en de MagSafe heeft een prijskaartje van €45. Een verschil van €20 is niet zo groot, maar op deze manier ben je er nog niet. Wie de accessoire aanschaft haalt alleen de USB-C kabel in huis. De kans is dus vrij groot dat je de 20W adapter, gezien deze pas sinds de iPhone 11 in omloop is, alsnog moet aanschaffen. MagSafe kost je dus €70 en daarmee haal je minder voordeel in huis dan wanneer je de adapter van €25 aanschaft.

MagSafe is dus minder voordelig, niet draadloos en laad je iPhone met minder vermogen op. Waarom hebben we deze accessoire dan eigenlijk?

Het antwoord lijkt simpel te zijn: Apple bereidt ons voor op de toekomst. De toekomst waarin een iPhone zonder aansluitingen meer regel is dan uitzondering. Op dit moment misschien ondenkbaar, maar dachten we dat destijds ook niet over de 3.5mm headphone jack?

iPhone 12 Pro
MagSafe

Weinig nut, maar wel reëel

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei was ik persoonlijk altijd zeer sceptisch over het nieuws, maar ik begin er toch steeds meer in te geloven dat Apple met een iPhone zonder aansluitingen komt. Om heel eerlijk te zijn ontgaat het nut me nog volledig, maar de optie lijkt wel heel reëel.

De vraag is natuurlijk wel wanneer we deze iPhone precies te zien krijgen. Er zijn veel geluiden over het feit dat we het toestel dit jaar al te zien krijgen, maar ik zet daar op dit moment flink wat vraagtekens bij.

Het was slechts een gedachte die door mijn hoofd schoot en ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe jullie hier over denken. Is Apple ons aan het voorbereiden op een iPhone zonder aansluitingen of is het ver gezocht? Laat het weten in de reacties!

Reageer op artikel:
Opinie: Apple heeft vorig jaar zelf de iPhone zonder aansluitingen al bevestigd
Sluiten