Apple gaat stoppen met de verkoop van de iMac Pro

Door: Night - 5 reacties

Als je voor het serieuzere werk nog een iMac Pro wilde kopen, kun je maar beter opschieten. Volgens 9to5Mac is Apple de verkoop van het alles-in-één werkstation namelijk aan het afbouwen.

De werkpaarden onder de iMacs zijn nog wel verkrijgbaar, maar het aanbod is beperkt tot de 10-core Xeon-basisconfiguratie en ook deze is alleen nog beschikbaar ‘zolang de voorraad strekt’. Daarnaast zul je ook nog de nodige dosis geduld moeten hebben, aangezien bestellingen op dit moment zo’n drie tot vier weken in beslag nemen.

Apple bevestigde bij navraag dat de meeste professionele klanten waarschijnlijk ook tevreden zijn met de high-end 2020 iMac. Doordat deze iMacs standaard met een SSD zijn uitgerust, een betere grafische kaart hebben, tot 128 GB aan RAM kunnen herbergen en een scherm met anti-reflecterende nanotextuur hebben, zijn deze machines een prima alternatief voor de Pro gebruiker, aldus Apple. Klanten die meer nodig hebben, kunnen altijd nog kiezen voor een Mac Pro, voegde het bedrijf eraan toe.

De iMac Pro iin zijn gloriedagen. Afbeelding: OMT

Geen vervanger in zicht

Het is niet duidelijk of en wanneer er een vervanging komt, maar wij rekenen er niet op dat dit op korte termijn zal gebeuren. De iMac Pro werd eind 2017 geïntroduceerd als een noodgreep, omdat high-end klanten al te lang moesten wachtten op de nieuw ontworpen Mac Pro. Hoewel Apple de basisspecificatie met een acht-core CPU tussentijds naar 10 cores heeft opgeschroefd, is de hardware nooit verder bijgewerkt.

Natuurlijk had Intels trage updateschema van diens Xeon processors ook een grote vinger in de pap, maar het was duidelijk dat Apple eigenlijk meer oog had voor de ontwikkeling van de Mac Pro. De in die tijd zeer krachtige iMac Pro was vooral geliefd onder professionele gebruikers die een relatief gemakkelijk te vervoeren machine nodig hadden, bijvoorbeeld voor taken zoals foto- en videobewerking op locatie.

En die komt er waarschijnlijk ook nooit

Zoals het er nu uitziet, gaat de iMac Pro een onzekere toekomst tegemoet. Met de overgang naar Apple Silicon zal Apple ongetwijfeld de hele professionele systeemstrategie flink op de schop nemen. Er doen al geruchten de ronde over toekomstige iMacs met tot 16 supersnelle cores, om nog maar te zwijgen van een mini Mac Pro desktopmachine. Als dat waar is, heeft een nieuwe iMac Pro niet veel bestaansrecht meer, aangezien andere – toekomstige – systemen zijn taken met hetzelfde gemak kunnen uitvoeren.

Het heeft dan ook niet veel zin om te treuren om de iMac Pro, want de opvolgers van de huidige iMac en Mac Pro zijn hoogstwaarschijnlijk méér dan in staat om zijn taak over te nemen. Toch verdwijnt er hiermee wel een iconische machine, die met zijn space-grijze kleur best wel wat extra cachet had en hierdoor een soort ‘baas boven baas’ status uitstraalde.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Ik zie dat een snellere Imac  1000 euro minder kost, dus in die zin is het niet verwonderlijk dat de iMacPro niet meer verkoopt…

  Het heeft natuurlijk ook te maken met het halveren van de high end processor prijzen van Intel onder invloed van AMD.

  Overigens was iMacPro toen ie uitkwam een soort tussenpaus naar een veel te laat geproduceerde nieuwe MacPro die pas in 2019 uitkwam.

  En dat veel te dure ding was al achterhaald toenie uitkwam… Een snellere Windowsbak koop je onder 3000 euro.

  Dus laten we hopen op een zinvolle en betaalbare MacPro M

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  donut op 7 maart 2021 11:00
  [knip]

  Een snellere Windowsbak koop je onder 3000 euro.

  Dus laten we hopen op een zinvolle en betaalbare MacPro M

   

  Dat mag dan zo zijn, maar die “snellere Windowsbak” is en blijft een “Windowsbak”. Daar kun je (legaal/officieel) geen macOS op draaien. En geloof me, de Mac Pro heeft z’n use cases. Sterker nog, voor het bedoelde publiek is-ie a) niet achterhaald en b) niet (veel) duurder dan de concurrentie.

  Voor wat betreft de iMac Pro vraag ik me af waarom die überhaupt ooit bestaan heeft, want zoveel verschil met de hoogste tier van de ‘gewone’ iMac was er nooit, dus veel mensen namen en nemen die af in plaats van de iMac Pro…

 • Profielfoto
  Pharris

  Misschien dat Apple het licht heeft gezien en stopt met overal maar lukraak “Pro” achter te zetten als alleen maar loze marketing…

 • Profielfoto
  donut

  Misschien ook tijd voor een OneMoreThingPRO website…

  …duurt minuten voordat een pagina is gedownload – kreeg zelfs een timeout fout.

  MacPro: use cases: wetenschappelijk onderzoek… ecc en xeon

  Final cut pro 8k

  … maar op windows installeer je een snelle 64 core processor voor 4000 €

 • Profielfoto
  MacBro

  Apple gaat stoppen met de iMacPro om dezelfde reden dat ze zijn gestopt met de MacPro 5,1. De voorraad CPU’s voor het model Mac raakt op.

  En Intel heeft, terecht, andere plannen dan de oven aan te zetten om Apple te blijven voorzien van producten met benchmarks die schril afsteken bij M1.