Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 17 maart 2021

Apple en andere bedrijven moeten mogelijk gaan betalen voor Wikipedia

Als je snel over een onderwerp informatie wil vinden is Wikipedia een handig medium. Het is gratis en iedereen kan de beschrijving aanvullen. Het is dan ook geen wonder dat bedrijven daar gebruik van willen maken. Toch moeten ze er binnenkort voor betalen.

Wikimedia is eigendom van Wikimedia. Een non-profitorganisatie die de website beheert. De online encyclopedie komt nu met een nieuwe dienst: Wikimedia Enterprise. Deze tak moet de informatie van de website gaan verkopen aan bedrijven die het willen gebruiken, meldt Wired.

De inkomsten van Wikipedia

Doordat Wikipedia gratis is, moet de organisatie ergens de inkomsten vandaan halen. Nu doet de dienst dat vooral door donaties van particulieren. Zo zie je regelmatig op de website banners voorbijkomen met de vraag om te doneren. Met de nieuwe poot van de organisatie hoopt het een nieuwe manier te vinden om geld binnen te halen.

Wikipedia is inmiddels al in overleg met de grote tech-bedrijven over de verkoop van de data. De volgende maanden hoopt de online encyclopedie de voorstellen te kunnen voorleggen aan haar vrijwilligers, om te peilen wat zij er van vinden. Uiteindelijk moet in juli alles rond zijn.

Commerciële klanten moeten betalen

Lane Becker, directeur van Wikimedia, is al een tijd aan het werk aan het nieuwe product. Het is een revolutionaire stap, aangezien het voor het eerst dat organisatie geld gaat vragen voor haar informatie. “Het is de eerste keer dat de stichting heeft besloten dat commerciële gebruikers klanten zijn van onze dienst. We wisten altijd dat ze er waren, maar hebben er nooit zo naar gekeken,” laat Becker weten.

Wikipedia levert elke twee weken de informatie, maar voor de betaalde klanten gaat het nu real-time updates uitvoeren. Daarnaast komt er ook een klantenservice. De grote vraag is natuurlijk of bedrijven er wel voor willen betalen aangezien de informatie gratis beschikbaar is.

De grote tech-bedrijven maken nu al gebruik van Wikipedia. Denk bijvoorbeeld aan Apple die de informatie gebruikt voor Siri of aan Google die al een beschrijving van informatie geeft via haar eigen zoekmachine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple en andere bedrijven moeten mogelijk gaan betalen voor Wikipedia
Sluiten