Apple door app ontwikkelaar beschuldigd van machtsmisbruik

Door: Night - 0 reacties
FlickType logo
Afbeelding: FlickType

Apple heeft weer eens een aanklacht aan zijn broek. App-ontwikkelaar Kosta Eleftheriou heeft het bedrijf namelijk aangeklaagd vanwege machtsmisbruik met de App Store. Het bedrijf zou hem dwars willen zitten, om zo de aankoopprijs van zijn bedrijf omlaag te brengen. Eleftheriou en Apple waren in onderhandeling over een overname van zijn toetsenbord-app.

Volgens de aanklacht zou Eleftheriou in januari 2019 met Apple gesproken hebben over een overname van zijn bedrijf Kpaw. Inzet was het FlickType-toetsenbord voor de Apple Watch. Net toen de onderhandelingen begonnen, besloot Apple om FlickType uit de App Store te verwijderen. Volgens Apple was de reden hiervoor, dat toetsenborden voor de Apple Watch niet zijn toegestaan. Opvallend hierbij is, dat een concurrent van FlickType wel zonder problemen in de App Store kon staan. Ook apps die FlickType integreerden voor andere doeleinden, ondervonden geen enkel probleem in de App Store.

Zonder opgaaf van redenen keurde Apple in januari 2020 keurde Apple de app ineens wél goed, ofschoon Eleftheriou geen enkele wijziging had aangebracht in de app. FlickType werd vervolgens al snel een van de best verdienende app in de App Store en leverde in een maand tijd maar liefst een slordige 110.000 euro op. Maar omdat de app een jaar lang niet verkrijgbaar was, waren de onderhandelingen met Apple over de overname allang gestrand.

Flicktype in de App Store
Flicktype in de App Store. Afbeelding: Apple Inc.

Ontwikkelaar Eleftheriou beticht Apple er nu van dat het zijn monopolie over de App Store heeft misbruikt om zijn app te zonder reden te weren. Het doel ervan was, volgens de ontwikkelaar, om hem ertoe aan te zetten een lage prijs voor de verkoop te accepteren. Ook beticht hij Apple ervan dat het bedrijf niet adequaat gehandeld zou hebben bij meldingen over frauduleuze apps die zich voordeden alsof ze een Watch-toetsenbord waren. Die apps waren zonder problemen gewoon in de App Store verschenen.

Eleftheriou eist in zijn aanklacht een schadevergoeding. Hij heeft tot op moment van schrijven nog geen reactie van Apple mogen ontvangen.

Reacties

0 reacties