Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 1 februari 2021

Zeldzame Apple 1-computer voor bizar bedrag te koop

Apple is een bedrijf dat al heel wat jaartjes meegaat. Vandaag de dag is het de normaalste zaak om enkele honderden euro’s voor een gloednieuwe iPhone neer te leggen. Maar dit bedrag voor een Apple 1-computer is van een andere orde.

De Apple 1 is de eerste computer die door Steve Jobs en Steve Wozniak in elkaar zijn gezet en behoorlijk zeldzaam zijn. Zeker omdat ze bij de verkoop van de Apple II werden ingenomen en gesloopt, omdat de makers dan met de materialen weer een nieuwe computer konden maken. Bovendien werkt deze Apple nog, waardoor het helemaal een uniek product is.

Apple I te koop op eBay

De eigenaar van de Apple I stelt dat hij hem in 1978 heeft bemachtigd als inruilactie voor de Apple II. Sindsdien is hij op de video en toetsenbord connector origineel gebleven en blijkt dat het een goede ruil was. Want zo’n 43 jaar later is het product redelijk wat waard. Toch denken we dat een bedrag van 1,5 miljoen dollar wat aan de hoge kant is. Want voor dat bedrag is de computer nu te koop. De verkoper zegt er zelf het volgende over:

The provenance of this Apple-1 system is seen in #79 on the Official Apple-1 Registry, as the second owner. I took possession in early 1978 from the original owner as part of a trade-in for a newer Apple II computer at the computer store where I maintained all Apple IIs in Montreal, Canada until Apple came to Canada. The transformer area on the case was recently reinforced, to prevent damage as performed on other similar Apple-1 cases in the past as adhesive deteriorates over time.

Deze Apple I zou één van de zes originele computers met de Byte Shop KOA wood cases zijn. De meeste daarvan staan inmiddels in musea en volgens de eigenaar zou dit exemplaar zich in de beste staat bevinden omdat hij jarenlang op een speciale manier is opgeslagen.

Origineel voor 666,66 dollar verkocht

Of de verkoper uiteindelijk ook 1,5 miljoen dollar gaat krijgen voor deze computer, dat valt nog te bezien. Maar als je bedenkt dat de computer destijds in 1976 voor 666,66 dollar werd verkocht, dan kun je zeggen dat het een goed idee was om de computer zo lang mogelijk op te slaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzame Apple 1-computer voor bizar bedrag te koop
Sluiten