WhatsApp gesprekken overzetten naar Telegram? Zo doe je dat!

Door: Mark Hofman - 8 reacties
WhatsApp beveiligde chatberichten
(Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Dankzij de aangekondigde wijzigingen in de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp stappen gebruikers massaal over naar andere diensten. Niet alleen naar Signal, maar ook zeker naar Telegram. Die laatste maakt uitstekend gebruik van de situatie en komt met een gloednieuwe functionaliteit die uiterst interessant is voor nieuwe gebruikers.

In dit artikel vertellen we je niet alleen wat je allemaal (niet) kunt doen met de functionaliteit. We vertellen je ook hoe jij je gesprekken van WhatsApp naar Telegram kunt exporteren.

Telegram introduceert nieuwe functie

Vorige week werd al snel duidelijk dat de mogelijkheid om je WhatsApp-gesprekken mee te nemen naar Telegram er zou komen. De functionaliteit verscheen in de meest recente versie van de iOS-app, om vervolgens weer volledig te verdwijnen. Telegram haalde niet alleen de feature uit de app, maar zorgde er ook voor dat alle verwijzingen ernaar verdwenen. We zijn inmiddels een paar dagen verder en de functionalteit verschijnt nu alsnog. Vanaf vandaag zet je niet alleen je WhatsApp gesprekken, maar ook de chats van o.a. Line over naar Telegram.

Met de nieuwe feature speelt Telegram ontzettend goed in op de actualiteit. Sinds WhatsApp de nieuwe gebruiksvoorwaarden openbaar heeft gemaakt stappen mensen massaal over naar andere platformen. Op de website van Telegram is bijvoorbeeld te lezen dat het platform alleen in januari al 100 miljoen nieuwe gebruikers mocht verwelkomen. Een van de grootste problemen die mensen alleen hebben met zo’n overstap is het feit dat er talloze gesprekken gevoerd zijn op WhatsApp en de app misschien wel emotionele waarde heeft. Daarom is het ontzettend slim van Telegram om die nieuwe gebruikers deze herinneringen mee te laten nemen.

Ben jij overigens benieuwd of Telegram veiliger is dan WhatsApp? Lees dan hier het onderzoek dat we naar de applicatie deden!

Zo zet jij je WhatsApp gesprekken over

Wie WhatsApp achter zich wilt laten en Telegram gaat gebruiken kan dus zijn gesprekken meenemen. We leggen je graag uit hoe je dat kunt doen. Al moet je er wel rekening mee houden dat je niet alle gesprekken in één keer mee kunt nemen. We raden je daarom aan om te kijken naar welke gesprekken de meeste waarde hebben, aangezien je ze handmatig moet importeren.

Mensen die beschikken over een Android-smartphone doen het volgende:

 • Open WhatsApp
 • Open het gesprek dat je mee wilt nemen
 • Druk op de drie puntjes rechts bovenin
 • Selecteer de optie Meer
 • Kies vervolgens voor Chat Exporteren
 • Selecteer Media bijvoegen of Niet bijvoegen
 • Selecteer een bestemming voor de Chat
Telegram WhatsApp Android
Exporteren op Android (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Beschik je over een iOS-apparaat? Dan doe je het volgende:

 • Open WhatsApp
 • Open het gesprek dat je mee wilt nemen
 • Klik op de naam van het gesprek om de Contactinformatie of Groepsinformatie te openen
 • Kies daar voor de optie Chat Exporteren
 • Kies Telegram als bestemming in het deelmenu
Telegram WhatsApp iOS
Exporteren op iOS (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is goed om te weten dat je een gesprek ook direct naar een gesprek binnen Telegram kunt exporteren. Wil je de chat liever opslaan op je smartphone, kies dan voor de optie Bestanden. Het ZIP-bestand is vervolgens te importeren in de app.

Telegram is misschien niet je beste optie als je opzoek gaat naar een veiliger alternatief naar WhatsApp. Die titel gaat ongetwijfeld naar Signal. Weten hoe veilig die app is? Lees dan zeker even dit artikel!

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  error

  Heeft natuurlijk alleen maar zin als andere deelnemers aan die chats ook naar Telegram switchen. Ik ken momenteel nog geen enkele WhatsApp-gebruiker die WhatsApp voorgoed vaarwel heeft gezegd. Voor velen is het ook nog heel lang onmogelijk om WhatsApp te verlaten vanwege scholen, kids, sportclubs, werk etc. Er bestaan ook veel misvattingen over de impact van die WhatsApp-aanpassingen in de praktijk. Ik ben benieuwd hoeveel van de overstappers naar Telegram of Signal die apps uiteindelijk gaan gebruiken als primaire chap-app.

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  error op 1 februari 2021 16:19

  Heeft natuurlijk alleen maar zin als andere deelnemers aan die chats ook naar Telegram switchen. Ik ken momenteel nog geen enkele WhatsApp-gebruiker die WhatsApp voorgoed vaarwel heeft gezegd. Voor velen is het ook nog heel lang onmogelijk om WhatsApp te verlaten vanwege scholen, kids, sportclubs, werk etc. Er bestaan ook veel misvattingen over de impact van die WhatsApp-aanpassingen in de praktijk. Ik ben benieuwd hoeveel van de overstappers naar Telegram of Signal die apps uiteindelijk gaan gebruiken als primaire chap-app.

  Ik snap volledig wat je zegt en ervaar dit zelf ook. Ik heb alle drie de applicaties op mijn telefoon staan, ook om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Ik zou met alle liefde volledig overstappen naar Signal, maar de contacten die deze beslissing niet maken zorgen er onbewust toch voor dat ik WhatsApp het meest blijf gebruiken.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Eigenlijk is er maar één manier waarop je weg kan bij WhatsApp. Stuur een bericht dat je binnen een week je account gaat afsluiten en dat je niet meer bereikbaar bent via deze weg, maar enkel via Signal of Telegram.

  Anders heeft het installeren van S of T helemaal geen zin.

  Hier heeft het in ieder geval gewerkt. Ondertussen is bijna iedereen rond mij overgestapt op Signal (waarvan uiteindelijk ook weer een hoop mensen nu WhatsAppén Signal op hun telefoon hebben staan.)

 • Profielfoto
  pruus

  Er is een maar bij het overzetten. Je contact moet jou ook als contact hebben staan. Anders kun je niets overzetten. En nu is Telegram weer hot, straks Signal en nog verder weg Connect….ik word er ook simpel van…zoveel apps… voor hetzelfde.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @MoNdO GeNeRaToR, exact, ik heb dit ook zo gedaan toen FB WA opslokte.

 • Profielfoto
  PVDK

  Ik blijf mijzelf de afgelopen jaren toch steeds afvragen waarom Facebook geslaagd is om iedereen zo afhankelijk van whatsapp, Facebook en insta te maken. Iets wat Hyves en Ping allemaal niet gelukt is. Ook Signal en Telegram lukt het maar moeilijk.

  Alsof er iets evil over die apps zit.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Waar ik nu nog naar op zoek ben is een mogelijkheid om WhatsApp gesprekken van iOS naar Android (of andersom) te krijgen. Want daarvoor werkt noch de Export-functie, noch de Backup-functie van WhatsApp. Why the heck heeft Android alleen de mogelijkheid om naar Google Drive te back-uppen en iOS alleen de mogelijkheid om een backup naar iCloud Drive te maken? Waarom kan het niet (meer) gewoon naar een .zip-archief, zoals (heel) lang geleden wel het geval was? Ik weet, dit ligt geheel bij Facebook/WhatsApp, maar toch…

 • Profielfoto
  error

  Het wachten is op een soort Spotify voor chats, waarin Apple/Facebook/Instagram/Twitter/LinkedIn Messages, WhatsApp, Signal, Telegram, Reddit, Trello, Slack, etc. etc. allemaal samenkomen. Gaat nooit gebeuren… maar zou ondertussen wel handig zijn. Ik vergeet vaak binnen welke chatapp iemand een link, foto of video heeft gepost… want apps val alle genoemde smaken staan op mijn iPhone.