Mark Hofman
Mark Hofman Reviews 2 februari 2021

iPhone 12 Pro Max vs Samsung Galaxy S21 Ultra: welke topsmartphone is beter?

Op donderdag 14 januari werd de gloednieuwe Samsung Galaxy S21 Ultra aangekondigd. De smartphone, met een prijskaartje van €1249, is het meest geavanceerde toestel dat het bedrijf op dit moment op de markt brengt. Het enige model waar je dit vlaggenschip mee kunt vergelijken is de iPhone 12 Pro Max van €1262. Dus dat is dan ook precies wat we doen!

We hebben beide smartphones afgelopen tijd uitvoerig getest en zetten ze tegenover elkaar. Dat doen we in vijf verschillende categorieën waarin de toestellen een punt kunnen verdienen. Aan het einde van de rit tellen we alle verdiende punten op en zien we dus welke van de twee toestellen nu precies het beste is.

De iPhone 12 Pro Max versus de Samsung Galaxy S21 Ultra

Het is best interessant om de Samsung Galaxy S21 Ultra tegenover de iPhone 12 Pro Max te zetten. Beide smartphones staan zonder twijfel aan de top van de markt en staan toch wel symbool voor hoever de markt anno 2021 is. Zoals gezegd vergelijken we de toestellen in vijf verschillende categorieën:

 • Ontwerp
 • Beeldscherm
 • Specificaties / Prestaties
 • Camerasysteem
 • Batterij

Zoals je ziet branden we onze vingers niet aan de categorie Software, omdat het een vrij gevoelig onderwerp is. Mensen die gek zijn van iOS kan je moeilijk overtuigen van de voordelen van Android en visa versa. Daarbij is dit een dusdanig gecompliceerd onderwerp dat we daar een aparate vergelijking van kunnen maken. Mocht deze wens er zijn, laat het dan ook zeker even weten in de reacties!

Ronde #1: het ontwerp

Met een gewicht van 228 gram kunnen we wel stellen dat de iPhone 12 Pro Max een zwaar toestel is. Iets dat door het vierkante ontwerp overigens nog eens extra op lijkt te vallen. Het ontwerp waar Apple voor gekozen heeft zorgt er namelijk voor dat de iPhone 12 Pro Max overkomt als een log toestel en niet heel erg lekker in de hand ligt. Ondanks het feit dat de schermranden nog steeds vrij dik zijn en de notch nog net zo groot is als in 2017, ziet de smartphone er wel strak uit. Dat heeft voornamelijk te maken met de matte afwerking en het camerasysteem. Die wint nog steeds geen schoonheidsprijs, maar is in vergelijking met de S21 Ultra wel heel erg compact.

De Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra is met een gewicht van 227 gram praktisch gezien net zo zwaar als de iPhone 12 Pro Max. Al merk je daar in het dagelijkse gebruik niet heel veel van. Het toestel is voorzien van een iets langwerpiger ontwerp, waardoor hij een stuk beter in de hand ligt. De schermranden zijn daarnaast ontzettend dun, de hole-punch notch blijft fijn en de matzwarte kleur ziet er ongelofelijk strak uit. Dat moet overigens ook wel, want het camerasysteem aan de achterkant is alles behalve een strakke afwerking te noemen. Ondanks dat dit zeker een vooruitgang is ten opzichte van vorig jaar, is deze echt nog veel en veel te groot.

Phantom Black in volle glorie! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Gezien het uiterlijk van een smartphone gebaseerd is op smaak, bekijken we deze ronde simpelweg welke smartphone het lekkerst in de hand ligt. Wat dat betreft kunnen we niet heel veel anders dan de eerste punt aan de Samsung Galaxy S21 Ultra te geven.

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Ronde #2: het beeldscherm

Wie opzoek is naar een goed beeldscherm kan eigenlijk wel bij beide smartphones terecht. De iPhone 12 Pro Max beschikt bijvoorbeeld over een 6.7-inch Super Retina XDR OLED-beeldscherm met een resolutie van 1284 x 2774 pixels. In combinatie met een maximale helderheid van 1200 nits en HDR 10-ondersteuning zorgt dit voor een uiterst fijne gebruikservaring. Het grote nadeel is dan wel dat Apple nog steeds een verversingssnelheid van 60Hz hanteert, wat voor een smartphone in deze prijsklasse eigenlijk belachelijk is.

Imposant beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Met een 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X beeldscherm weet de Samsung Galaxy S21 Ultra meer te bieden dan de iPhone 12 Pro Max. Dat heeft voornamelijk te maken met de WQHD+ resolutie van 1440 x 3200 pixels, de HDR 10+ ondersteuning en de maximale helderheid van 1500 nits. Waar Apple heeft gekozen voor een verversingssnelheid van 60Hz, is de S21 Ultra voorzien van een variabele verversingssnelheid. Dat houdt in dat deze varieert tussen de 10Hz en 120Hz wat voor een uiterst prettige gebruikservaring zorgt.

Het 6.8-inch beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er is een reden dat Samsung de beeldschermen van de iPhone 12-serie levert: het exceleert simpelweg op dit gebied. Al is het wel duidelijk dat het Zuid-Koreaanse bedrijf het beste voor zijn eigen producten bewaart. De Galaxy S21 Ultra weet ook deze ronde te winnen!

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Ronde #3: het camerasysteem

De iPhone 12 Pro Max is qua camerasysteem zonder twijfel de beste smartphone van de gehele markt. Deze bestaat uit een 12-megapixel groothoeklens, 12-megapixel telefotolens en een 12-megapixel ultra-groothoeklens. Dat megapixels anno 2021 niets meer zeggen is inmiddels lang en breedt duidelijk. Op papier legt het systeem het al snel af tegen Android-concurrenten, maar in de praktijk blijft het systeem in iedere situatie overeind. De kleuren in foto’s zijn natuurlijk, foto’s zijn ontzettend helder en voorzien van genoeg diepte. Daarbij doet de iPhone 12 Pro Max ook iets met de grijswaarden, waardoor foto’s nog realistischer in beeld worden gebracht. Ik noem dit dan ook graag een no-nonsense camera. Zie je iets moois? Je pakt je iPhone erbij, schiet een plaatje en het resultaat is goed. Het maakt in deze niet uit of het buiten sneeuwt, het donker is of dat de zon schijnt: het resultaat mag er zeker zijn. Dankzij de vele functionaliteiten, zoals Apple ProRAW, hou je zelfs als gebruiker ook de controle in handen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om foto’s achteraf tot in de detail te bewerken. Geen systemmatische gekke oplossingen of nabewerkingen waar je mee te maken hebt, dus!

Samsung doet iets met de kleuren (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Samsung Galaxy S21 Ultra is zonder twijfel een camerasysteem dat het op papier makkelijk wint van de iPhone 12 Pro Max. Het systeem bestaat uit zes verschillende onderdelen:

 • 108-megapixel groothoeklens
 • 12-megapixel ultra-groothoeklens
 • 10-megapixel telefotolens
 • 10-megapixel periscooplens
 • Lasersensor
 • LED-flitser

Begrijp me niet verkeerd: je kunt uitstekende foto’s schieten met dit camerasysteem. Alleen legt Samsung de focus op zaken die, naar mijn idee, te verwaarlozen zijn. Zo hoef je zelf na afloop bijvoorbeeld geen foto meer te bewerken, omdat het camerasysteem dat eigenlijk automatisch al doet. Kleuren worden vrij aggresief opgepompt wat in onderstaande voorbeelden best wel goed tot z’n recht komt. Maar dan hebben we het over een koude dinsdagmiddag in januari. Wanneer de zon schijnt of de belichting niet helemaal top is komen de kleuren al heel snel onrealistisch over. Daarbij weet de 108-megapixel ontzettend goede kwaliteit foto’s af te leveren, maar heeft het systeem best wel wat moeite met diepte. Zoals je in bovenstaande en onderstaande voorbeelden kunt zien doet de iPhone 12 Pro Max dit vele malen beter. Ook is het goed om te weten dat het mogelijk is om tot 100 keer te kunnen zoomen met de S21 Ultra, maar daarmee schiet je nauwelijks bruikbare beelden.

Meer diepte en meer details voor de iPhone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung weet op veel vlakken de concurrentie voor te blijven, maar op het gebied van de camera blijft het bedrijf verliezen van Apple. De iPhone 12 Pro Max schiet nu eenmaal realistischere en mooie plaatjes en filmt dankzij HDR10-ondersteuning optimaal. Meer details, betere kleurnauwkeurigheid en strakkere foto’s. Deze ronde is voor Apple!

Selfiecamera van de iPhone scoort beter (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Winnaar: iPhone 12 Pro Max

Ronde #4: de batterij

De iPhone 12 Pro Max weet, dankzij de A14 Bionic Chip van Apple, veel beter te presteren dan de specificaties op papier voordoen. Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat de 3687mAh batterij ontzettend klein is voor een smartphone van dit formaat in combinatie met het imposante beeldscherm. Toch krijgt Apple het voor elkaar om gebruikers minimaal anderhalve dag met een volle accu te laten doen. Wat dat betreft zit je meer dan gebakken, want de telefoon is wat dat betreft goed voor een daadwerkelijke schermtijd tussen de vijf en zes uur.

Wanneer je beschikt over Apple’s 20W adapter is het mogelijk om de smartphone binnen 30 minuten op te laden tot 50%. Er gaat vervolgens nog wel een uur overheen om het toestel tot 100% op te laden. In anderhalf uur is de smartphone dus helemaal vol.

Ligt onhandig in de hand (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ondanks de 5000mAh batterij weet de Samsung Galaxy S21 Ultra qua daadwerkelijk schermtijd minder goed te presteren dan de iPhone 12 Pro Max. Zo gaat het toestel gemiddeld andherlave dag mee en bereik je uiteindelijk zo’n 4 uur aan daadwerkelijke schermtijd. Niet heel erg gek, want zowel de verversingssnelheid als de beeldkwaliteit liggen hoger. Opladen kan met een vermogen van 25W, waardoor het toestel binnen uur volledig is opgeladen.

Last van Trypofobie? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De hoogstaande beeldkwaliteit van de Samsung Galaxy S21 Ultra zorgt voor een hele prettige ervaring, maar zorgt er wel voor dat de smartphone sneller leeg is. Vier uur aan daadwerkelijke schermtijd is niet heel weinig, maar valt toch in het niets in vergelijking met de zes uur die je met de iPhone 12 Pro Max kunt halen. Wederom een punt voor de smartphone van Apple, dus.

Winnaar: iPhone 12 Pro Max

Ronde #5: de specificaties

De iPhone 12 Pro Max beschikt over de nieuwe Apple A14 Bionic chip: zonder twijfel een van de krachtigste en zuinigste processors van de hele markt. De processor is dusdanig slim dat de iPhone met veel minder werkgeheugen en een kleinere batterij meer voor elkaar weet te krijgen dan de concurrentie. Het spelen van zware games of het bewerken en exporteren van video’s: het is makkelijk te doen met de smartphone. Tel daar de 128GB aan opslagcapaciteit bij op en je weet hoe krachtig dit toestel is.

Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Aan de andere kant is de Galaxy S21 Ultra ook echt een bakbeest te noemen. De Exynos 2100 processor is misschien minder krachtig, maar dat weet de 12GB werkgeheugen uitstekend te compenseren. Is dat niet genoeg, dan is het zelfs mogelijk om hier 16GB werkgeheugen van te maken. De Galaxy S21 Ultra is, net als de iPhone 12 Pro Max, tegen de zwaarste taken opgewassen. Vervolgens beschik je over 128GB aan opslagcapaciteit wat, zeker met clouddiensten, meer dan voldoende is.

Camerasysteem S21 Ultra (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Op het gebeid van de specificaties is het een spannende strijd. Ik ben van mening dat de A14 Bionic Chip van Apple krachtiger is dan de Exynos 2100 processor. Toch haalt Samsung alles uit de kast om de iets zwakkere chip goed bij te kunnen staan. Ik denk dat het verschil echt heel klein is, maar als ik het totaalpakket zo zie dan weet de Galaxy S21 Ultra deze strijd nipt te winnen. Met dank aan de 12GB RAM en de mogelijkheid tot 16GB RAM.

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max: de winnaar

Er is geen twijfel over mogelijk: de Samsung Galaxy S21 Ultra en de iPhone 12 Pro Max lijk ontzettend veel op elkaar. Beide toestellen laten zien wat er, in de huidige vormfactor, allemaal mogelijk is op smartphonegebied. Consumenten die meer dan €1200 willen besteden aan een smartphone zitten bij beide toestellen goed. Maar wat als je opzoek bent naar het beste van het beste?

Als we naar de test kijken wordt duidelijk dat de Samsung Galaxy S21 Ultra dan de juiste keuze is. Van de vijf punten die er vandaag te verdienen waren heeft de smartphone drie punten binnen weten te halen. Iets dat vooral te danken is aan het beeldscherm, de specificaties en het ontwerp. Heb jij meer behoefte aan een smartphone met het beste camerasysteem en accuduur, dan is de iPhone 12 Pro Max zonder twijfel de beste keuze voor jou!

Reageer op artikel:
iPhone 12 Pro Max vs Samsung Galaxy S21 Ultra: welke topsmartphone is beter?
Sluiten