Huub Everstijn
Huub Everstijn OMT Guides 25 februari 2021
Leestijd: 2 minuten

Tips & Trucs: Gemakkelijk meerdere app-icoontjes verplaatsen

Als je bezig bent geweest om app icoontjes op je iPhone te herschikken, weet je dat dit een frustrerende proces kan zijn. Apple maakte het proces iets minder onaangenaam toen het een virtueel iPhone-scherm aan iTunes toevoegde. Toen kon je eenvoudig je apps met je muis herschikken. Nu iTunes niet meer is, zijn we weer terug bij af.

Gelukkig kwam ene Kevin op TikTok een ons nog niet bekende optie in iOS 14 tegen. Daarmee kun je meerdere app icoontjes tegelijk verplaatsen. Zover we kunnen nagaan, heeft Apple deze functie nergens omschreven en we hebben hier ook geen meldingen van bijvoorbeeld bèta-testers over terug kunnen vinden.

Zoals we gewend waren

Gewoonlijk verplaats je een app icoontje door eerst lang op het icoontje te drukken en “Beginscherm bewerken” te selecteren of door lang te drukken totdat de app icoontjes beginnen te schommelen. Vervolgens verplaats je de gewenste app naar de rand van het scherm totdat je op de pagina komt waar je hem wilt plaatsen.

Dan ga je weer terug naar de vorige pagina en moet je het proces herhalen voor elke pagina die je wil bewerken of icoontjes die je wil verplaatsen.

En dan nu de truc

De truc werkt op dezelfde manier, maar met een stap toegevoegd in het midden van het proces zoals je in het onderstaande YouTube filmpje kan zien. Nadat je de pictogrammen hebt laten schudden, selecteer je een van de apps die je wil verplaatsen. Maar in plaats van deze naar de rand van het scherm te slepen, verplaats je deze gewoon een beetje op zijn plaats.

Tik nu, zonder je vinger op te tillen, op elk van de andere app icoontjes die je wil verplaatsen. Je ziet deze icoontjes nu onder je vinger schuiven. Verplaats nu de hele stapel naar de rand van het scherm totdat je op de gewenste pagina bent aangekomen en daar laat je ze los. De verplaatste apps worden van links naar rechts op de pagina geplaatst in de omgekeerde volgorde waarin je ze hebt geselecteerd.

Ook geschikt om snel mappen te maken

Deze methode is niet alleen geschikt om een aantal icoontjes tegelijk te verplaatsen, maar ook erg handig om snel mappen aan te maken. Volg hiervoor dezelfde stappen, maar nu sleep je de icoontjes niet naar de rand van het scherm. In plaats daarvan verplaats je de stapel naar het laatste icoontje dat je in de map wil hebben en beweeg je daar overheen. Na ongeveer een seconde opent iOS een vierkant mapgebied met die laatste app al zichtbaar. Laat de rest hier los, en voilà: Instant map met alle gewenste apps.

Als alternatief kun je de stapel ook gewoon op het laatste pictogram laten vallen om direct een folder te maken, maar de eerste methode vonden we nét wat meer cachet (en eye candy) hebben. Je ziet het uitgelegd in het YouTube filmpje hieronder:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Tips & Trucs: Gemakkelijk meerdere app-icoontjes verplaatsen
Sluiten