macOS Big Sur update 11.2.2 update voorkomt mogelijke schade aan MacBooks

Door: Night - 1 reactie
macOS Big Sur update
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Veel MacBook Air- en MacBook Pro-gebruikers maken door het gebrek aan aansluitmogelijkheden, gebruik van een USB-C-hub of dock. Helaas bleken er hierdoor bij bepaalde modellen problemen te ontstaan. Sommige laptops liepen schade op nadat er USB-C randapparatuur op werd aangesloten. Met de komst van macOS Big Sur 11.2.2 update zou de incompatibiliteit van MacBooks met bepaalde hubs en docks van derden opgelost moeten zijn.

Apple heeft vandaag macOS Big Sur 11.2.2 uitgerold. De update voorkomt, volgens de Apple Support-pagina, dat USB Type-C-hubs en docks van derden mogelijk schade toebrengen aan recente MacBook Pro- en MacBook Air-modellen:

macOS Big Sur 11.2.2 voorkomt dat MacBook Pro (2019 of later) en MacBook Air (2020 of later) -modellen schade oplopen wanneer ze worden aangesloten op bepaalde niet-compatibele USB-C-hubs en docks van derden,”

Probleem met USB-C hubs en docks van derden

Apple heeft geen aanvullende informatie verstrekt over het probleem met de USB-C-hubs en docks, dus hoe ernstig deze bug was, en of er veel mensen last van deze bug hadden, is onduidelijk. Het moet echter belangrijk genoeg zijn geweest om de aandacht van Apple te trekken de techgigant ertoe te brengen om een tussentijdse macOS Big Sur-update uit te brengen om het probleem op te lossen.

De update is te downloaden door naar de app Systeemvoorkeuren te gaan en op Software-update te klikken. Nadat de pagina is vernieuwd, zou je de macOS 11.2.2 Big Sur-update moeten kunnen downloaden. De update is beschikbaar is voor alle Macs, die macOS Big Sur 11.2 draaien, dus niet alleen voor de modellen die zijn getroffen door het USB-C probleem.

Mocht je al schade hebben ondervonden, dan zal Apple dit normaal gesproken wel gratis verhelpen. Maar voorkomen is beter als genezen, nietwaar?

Reacties

1 reactie
 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik vraag me werkelijk waar af wat er nu niet compatible kan zijn aan USB-C … En belangrijker nog, waarom heb ik die problemen nooit bij de Lenovo of Dell reeks met USB-C aansluiting. Heb hier docks, USB-C externe SSD’s, opladers … Stop ze in de Samsung … Geen probleem … Stop ze in de Lenovo … geen probleem … Stop ze in de MacBook … Probleem ?

  Sorry, maar ik durf openlijk Apple’s design beslissingen van afgelopen jaren toch echt ter discussie te stellen. Twee poorten op sommige machines, verplicht docks gebruiken, maar ondertussen wel een zwakke USB-C en Thunderbolt implementatie in je computers opnemen opdat je (noodgedwongen docks gebruiken) alsnog tegen problemen aanloopt.

  … maar het design is prachtig …

  Doet me denken aan een uitdrukking, weet niet of het nu was van een Russische of Poolse collega op het werk … een uitdrukking van “het is een goeie jongen, want hij drinkt zo weinig”. Daarbij met een dikke knipoog; hij steelt, slaat z’n vrouw, bedriegt, maar … drinkt heel weinig: dus … is het een goede jongen.

  In relatie tot Apple: toetsenbord issues, scherm-issues (te krappe kabels, uitvallende schermen, daarna in de M1 last van rare vierkantjes), niet te vervangen onderdelen, SSD die sneller ‘op lijkt te geraken dan normaal’, WiFi verbindingsproblemen (elke generatie weer) en USB problemen.

  Zoals gezegd: ik pak de hele lading USB-C devices en sluit ze aan op de PC’s: 1 probleem met een vage hub. Zelfde rotzooi aan de Apple hangen en probleem na probleem …

  … Maar … om de analogie te gebruiken van het spreekwoord: het design is prachtig.

  Oftewel: zwakke protocol implementaties, onvervangbare onderdelen, weinig duurzaam, slechte toetsenborden, verbindingsproblemen, niet meer uit slaapstand terugkerende machines … Maar … het design … dat is prachtig.

  Ik hoop echt op een “rewind” en terugkeer van enige ratio in Apple’s design keuze. Maar iets zegt me dat we het volgende scenario gaan meemaken:

  Apple gaat absoluut zijn design verbeteren (mogelijk terugkeer van meer poorten, maar ook mogelijk (weer) een paar basis upgrades toestaan (mettertijd)
  Apple wordt helemaal idolaat van Cloud en SaaS … En dat gaat betekenen, dat de Hardware gerepareerd wordt, maar we te maken gaan krijgen met het (door verschillende mensen verafschuwde) “Adobe Model” … Oftewel: abonnementen voor Software in de breedste zin des woords

  Het is goed dat Apple natuurlijk iets doet, maar het is een pleister op een gapend gat. De USB implementatie in de betreffende machines is gewoon slecht tot matig … En natuurlijk makkelijk om te wijzen richting derden. Maar zoals eerder gezegd, waarom weet de PC wereld zich dan wel raadt met dergelijke slechte docks en peripheralia?