iPhone binnenkort makkelijker te ontgrendelen dankzij Apple Watch

Door: Mark Hofman - 9 reacties
iOS 14.5 16x9
(Afbeelding: Apple / Bewerking: Mark Hofman)

Face ID is een uitstekende manier om je iPhone te ontgrendelen en daarmee dus ook een fijn alternatief op Touch ID. Al lopen gebruikers sinds de mondkapjesplicht wel een beetje tegen de lamp. Het ontgrendelen van je iPhone is een stuk onhandiger geworden en daarom komt Apple met een oplossing.

In de beta van iOS 14.5 duikt een nieuwe functionaliteit op die het mogelijk maakt om je iPhone op een andere manier te ontgrendelen. Niet met je vingerafdruk of je gezicht, maar met je Apple Watch.

Apple Watch de sleutel voor je iPhone

De Apple Watch is binnenkort niet alleen meer de sleutel voor je Mac, maar dus ook voor je iPhone. Een erg fijne toevoeging die vooral met de huidige maatregelen van pas zal komen. Face ID is al jaren een uitstekend alternatief op Touch ID, maar is dankzij het dragen van mondkapjes de afgelopen maanden toch een stuk minder gebruiksvriendelijk geworden. Eerder maakte Apple het al mogelijk om de iPhone sneller te laten detecteren dat de gebruiker een mondkapje ophad. Hierdoor verschenen de cijfers voor je pincode sneller in beeld, waardoor de telefoon toch iets sneller ontgrendeld kon worden.

Wie zijn iPhone graag wilt ontgrendelen met zijn Apple Watch hoeft deze functie alleen nog maar te activeren. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar de Instellingen
 • Kies voor de optie Face ID en toegangscode
 • Zoek naar Ontgrendelen met Apple Watch
 • Zet het schuifje op groen

Hou er wel rekening mee dat je iOS 14.5 nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de functionaliteit. Het besturingssysteem is op dit moment in beta, dus het zal nog wel even duren voor we er allemaal mee aan de slag kunnen.

iPhone met een mondkapje
Onhandig hoor! (Afbeelding: Ivan Samkov / Pexels)

iOS 14.5: wat nog meer?

De iOS 14.5 beta heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen de mogelijkheid om je iPhone te ontgrendelen met je Apple Watch. Zo zijn er nog een aantal andere functionaliteiten te vinden. Het nieuwe besturingssysteem brengt bijvoorbeeld ondersteuning voor een aantal gamecontrollers. Het gaat om de controllers die gepaard gaan met de nieuwe generatie consoles van Sony (PlayStation 5) en Microsoft (Xbox Series X). Daarnaast introduceert Apple ook de functionaliteit die het vorige week uit de doeken deed. In iOS 14.5 is het mogelijk om tracking van apps en websites te blokkeren.

Daarnaast veranderen er ook een aantal kleine dingen:

 • Siri belt de hulpdiensten waar nodig
 • Apple Podcasts krijgt een nieuw ontwerp
 • Updatescherm aangepast
 • Apple Music heeft een nieuwe Voor Jou-tabje
 • Zoeken in Apple News niet meer gebaseerd op following
 • Apple Fitness+ content te streamen via AirPlay 2

Wanneer iOS 14.5 voor iedereen te gebruiken is wordt vandaag niet duidelijk.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Hallelujah.

 • Profielfoto
  donut

  Je hoeft alleen een Apple watch , iCar en iTV te kopen en je iPhone is zo ontgrendeld…;)

 • Profielfoto
  Gio

  Ik sta te popelen op deze feature. Alhoewel mijn Mac ontgrendelen met mijn nw watch series 6 niet meer lukt. ?

 • Profielfoto
  mhoeve

  Pfff, wat een gedoe! Hoe moeilijk is het om zes cijfers in te toetsen als Face ID het even niet doet. Je kunt ook van alles een probleem maken.

 • Profielfoto
  Kevin

  mhoeve op 2 februari 2021 14:57
  Pfff, wat een gedoe! Hoe moeilijk is het om zes cijfers in te toetsen als Face ID het even niet doet. Je kunt ook van alles een probleem maken.

  Je kunt ook een vaste telefoon aanschaffen, met zo’n draaischijf. Vonden ze blijkbaar niet zo praktisch?

 • Profielfoto
  Frans

  Ik vind FaceID geweldig, zoveel gemakkelijker dan TouchID dat ik het mis op mijn iPad Air. Nu ik gewend ben mij iPhone gewoon op te kunnen pakken merk ik dat ik dat met mijn iPad ook probeer.

  Enige minpuntje van FaceID is dat het niet werkt met een mondkapje op. Dan een code moeten intoetsen is zo ouderwets onhandig. Ik zal dus heel blij zijn als ontgrendelen straks met een Apple Watch kan. Hopelijk werkt dat dan ook met een iPad.

 • Profielfoto
  Tjaja

  Al lopen gebruikers sinds de mondkapjesplicht wel een beetje tegen de lamp.

  Huh? Tegen de lamp lopen betekend toch betrapt worden?

 • Profielfoto
  jeroengroter

  Of we stoppen collectief met het dragen van deze bewezen nutteloze beklapjes!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  jeroengroter op 2 februari 2021 16:14
  Of we stoppen collectief met het dragen van deze bewezen nutteloze beklapjes!

  Als je daar documentatie over hebt, dan verneem ik het graag. En dan doel natuurlijk ik op publicaties in peer-reviewed wetenschappelijke vakbladen.

  Maar om het compact te houden:

  Youtube kanaal “It’s Okay To Be Smart” heeft een film waar het effect van maskers getoond wordt: “How Well Do Masks Work? (Schlieren Imaging In Slow Motion!)