iPhone 12 mini-productie wordt mogelijk stopgezet na tegenvallende vraag

Door: Wesley Akkerman - 14 reacties
iPhone 12 mini
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De iPhone 12 mini met 5G aan boord is een uitstekende oplossing voor mensen die high-end, maar ook compacte smartphone zoeken. Desondanks blijkt het toestel niet ontzettend goed te scoren. Daardoor schijnt Apple te overwegen om de productie van de compacte telefoon in z’n geheel stop te zetten.

De iPhone 12 mini heeft een paar voordelen. Hij is lekker compact, is voor een iPhone niet duur en biedt je de mogelijkheid aan de hoeken van het scherm aan te raken zonder je telefoon te hoeven verplaatsen in je hand. Maar er zijn ook nadelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de kleinere accu, met een vermogen van 2.227 mAh.

Stopt de productie van de iPhone 12 mini?

Of dat nu precies de reden is, is niet te zeggen. Maar nu blijkt dat de iPhone 12 mini het niet ontzettend goed doet onder consumenten. MyDrivers schrijft dat de mini op dit moment de slechts verkopende iPhone 12 is van alle vier de modellen. Zo is de mini goed voor slechts zes procent van de totale omzet die Apple tot nu toe uit de 12-serie gehaald heeft.

iPhone 12 mini
Het dual-camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Daarom denken analisten van J.P. Morgan nu dat Apple voornemens is de productie van de iPhone 12 mini stop te zetten. Dat moet in het tweede kwartaal van 2021 gaan gebeuren.

William Yang, een analist met kennis van de bevoorradingsketen bij J.P. Morgan, heeft eerder z’n schatting van het totale aantal geproduceerde iPhone 12- en 12 mini-modellen teruggeschroefd met respectievelijk elf en negen miljoen units. De iPhone 12 Pro en Pro Max doen het aanzienlijk beter, waardoor analisten nu verwachten dat Apple juist meer van die smartphones gaat produceren. De Pro Max moet met elf miljoen units omhoog gaan.

Apple houdt vertrouwen in kleine smartphone

Ondanks de tegenvallende verkoop van de mini, is Apple naar verluidt nog altijd van plan ook in 2021 vier iPhone-modellen uit te brengen. Dit jaar zou de focus liggen op optimalisaties, waardoor ook het kleinere model beter zou moeten presteren.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  MacBro

  Mini is dan wel iet kleiner dan een iPad, maar alles behalve mini. Het moet vooral niet groter worden dan de SE uit 2016 was.

  Dus ipv van een mini toch maar weer eens nieuwe accu in de belegen SE gezet bij gebrek aan “beter”.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik heb sinds 1 week een iPhone 12 mini, daarvoor jaren lang een iPhone 6S gehad. Ik denk dat de meeste mensen die een kleine telefoon willen afgelopen voorjaar massaal voor de nieuwe SE 2020 zijn gegaan. Aangezien de iPhone 12 pro erg populair is en nog steeds slecht leverbaar is, is het niet zo gek dat de productie van de mini (tijdelijk) stopt.

 • Profielfoto
  Gerritsen

  @MacBro: Precies! Een breedte van 6 cm is echt een bovengrens als je je telefoon fatsoenlijk met één hand wilt kunnen bedienen. En verder zullen maar weinig mensen warmlopen voor 5G vermoed ik.

 • Profielfoto
  websania

  Ik ben van een Iphone X naar een 12 mini gegaan en ben daar meer dan tevreden over. Het scherm is eigenlijk niet zo heel veel kleiner en heeft een scherper beeld dan de X. Wat vooral mij aanspreekt is de “één hands bediening” die nu eindelijk weer goed mogelijk is. Ik heb nog weinig gemerkt van de kleinere accu, terwijl mijn X na tweeënhalf jaar wel last kreeg van een teruglopende accu. Daar had ik doorgaans ook niet zo’n last vast, totdat ik een keer wat vaker en langer telefoongesprekken moest voeren naast het “normale verkeer”.
  De 5G is voor mij nog niet van toepassing en was dus geen argument om een 5G telefoon te kopen. De prijs was echter wél een argument!

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Volgens mij is de productie van de 12 Pro ook stil gelegd . . . .  wacht al 12 weken …..

 • Profielfoto
  Kevin

  Dan ben ik blij dat ik nu de mini gekocht heb als vervanger van mijn 6S. Op FaceID na, ben ik zeer tevreden. In eerste instantie had ik een Xr besteld, vanwege de prijs. Ik had vooraf niet echt research gedaan en wist dus niet dat het toestel zo groot was. Toen ik erachter kwam direct gecanceld en de mini besteld. Dit is gewoon het ideale formaat voor een toestel als je het mij vraagt. Ik hoop er wederom 4/5 jaar mee te kunnen doen. Als dit formaat tegen die tijd niet meer te verkrijgen is bij Apple, zou ik dat heel jammer vinden. Ben nooit fan geweest van phablets…

 • Profielfoto
  Dakhaas

  Ook hier zeer blij met mijn 12 mini en blij dat ik de vorige (XR) aan mijn vriendin heb kunnen geven. Hoop echt dat de mini ook in de toekomst blijft

 • Profielfoto
  csteelooper

  Speelt dit probleem ook nemen de Pro Max nu? De trage productie en levering bedoel ik dan? Zo ja, dan ben ik blij dat ik ‘m al heb…

 • Profielfoto
  Frans

  Ik kan me voorstellen dat de 12 mini slechter verkoopt dan verwacht omdat de meeste mensen die een kleinere telefoon willen al een SE 2 hadden aangeschaft. Ik had dat ook bijna gedaan, maar door omstandigheden was ik niet aan bestellen toegekomen. Toen kwamen de geruchten van een kleine 12 en heb ik gewacht. Hier dus ook een hele tevreden 12 mini bezitter. De accuduur is inderdaad een minpuntje, maar tot nu toe geen echt probleem geweest voor mij.

 • Profielfoto
  GRoelS

  Sinds eind december heb ik een 12-mini. Zeer tevreden over prestaties, formaat en zeer goed scherm. Enige minpunt(je) tot nu toe is de soms haperende werking van Siri, maar dat zal vermoedelijk wel verbeteren in de tijd.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik kan dit gewoon niet geloven. Ik ken niemand met een gewone 12, en zeer veel mensen met een 12 mini.
  Verdenk hier toch wel een kleine manipulatie. Apple deed het omdat er veel vraag naar was, maar wil het eigenlijk zelf niet.
  Die mini zal bij mij en vele steeds de variant zijn die ik ga aanschaffen (er vanuitgaand dat Apple steeds een ‘mini’ versie gaat maken).
  Aan de andere kant, dit was bij de iPad mini ook zo, en die is ook altijd gebleven.
  Sturing noem ik het.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik had m juist gekocht om het formaat. Vindt het een ideaal model. Handzaam, veelzijdig en goede camera.

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, ik ook, ik wilde een 11 / 12, maar vond die modellen ook wat groot van formaat. Mini met uiterlijk van ‘maxi’ was een prima uitkomst

 • Profielfoto
  Chorro

  RW076 op 9 februari 2021 08:36
  Ik kan dit gewoon niet geloven. Ik ken niemand met een gewone 12, en zeer veel mensen met een 12 mini.
  Verdenk hier toch wel een kleine manipulatie. Apple deed het omdat er veel vraag naar was, maar wil het eigenlijk zelf niet.
  Die mini zal bij mij en vele steeds de variant zijn die ik ga aanschaffen (er vanuitgaand dat Apple steeds een ‘mini’ versie gaat maken).
  Aan de andere kant, dit was bij de iPad mini ook zo, en die is ook altijd gebleven.
  Sturing noem ik het.

  Ligt denk ik een beetje aan je omgeving. Als ik naar mijn omgeving kijk, ben ik de enige met een 12 Pro Max, ken ik 1 iemand met een 12 Mini en een flink aantal met een 12 Pro. De gewone 12 ken ik niemand.