Jelle van Es
Jelle van Es App Store 23 februari 2021

Google heeft Gmail ein-de-lijk voorzien van een Privacy Label in App Store

Het heeft lang op zich laten wachten, maar Google is eindelijk overstag gegaan en zijn Gmail-app van een update voorzien. En daarmee is ook de benodigde Privacy Label aan de app toegevoegd.

Google had zijn apps sinds december niet meer geüpdatet. Naar eigen zeggen vanwege drukte, maar waarschijnlijk omdat het niet zag zitten om de Privacy Label aan de app toe te voegen. Gelukkig is die update er nu wel.

Gmail krijgt langverwachte update

En het lag ook wel in de lijn der verwachtingen. Youtube kreeg al eerder de update, nadat die app echt problemen kreeg doordat de update uitbleef. En nu is Gmail dus de tweede Google-app die een update met de Privacy Label krijgt. En daaruit blijkt dat de app heel wat informatie verzamelt en deelt. Zo wordt duidelijk dat er wordt bijgehouden wat voor soort reclame je krijgt en hoe je daarmee omgaat. Daarbij blijft informatie als je naam, je adres en je telefoonnummer niet gedeeld. Je emailadres overigens weer wel, maar dat is niet heel erg gek voor een email-client. Verder word je locatiegegevens bijgehouden en gedeeld voor analytics. Het complete overzicht vind je in de onderstaande tweet.

Kleine kanttekening

Ondanks dat het lijkt dat Google veel informatie van je wilt weten, moeten we er een kleine kanttekening bij maken. Met de Privacy Label wordt aangegeven welke parameters er aan of uit staan. Locatie data in een map wordt bijvoorbeeld via de Privacy Label aangegeven, maar dat wordt dan vaak alleen gebruikt om te laten zien waar jij je bevindt. Daarnaast is het even afwachten wanneer Google zijn andere belangrijke apps zoals Maps, Photos, Docs en Chrome gaat updaten, dat is nog niet bekend. Hopelijk gaat het niet weer een paar weken duren.

Reageer op artikel:
Google heeft Gmail ein-de-lijk voorzien van een Privacy Label in App Store
Sluiten