Mark Hofman
Mark Hofman iDevices en iOS 26 februari 2021

Feitje op de vrijdag: helft Japanse smartphones in 2020 verkocht door Apple

Het is vrijdag, het weekend staat voor de deur en een leuk feitje op zijn tijd kan nooit kwaad. Eerder deze week bracht Japans onderzoeksbureau IDC (International Data Corporation) namelijk een interessant bericht naar buiten: Apple verkocht in 2020 bijna de helft van alle smartphones in het land.

De 5G-smartphones waren vorig jaar niet aan te slepen in Japan en dat geldt dus ook zeker voor de nieuwe iPhone 12-serie. De smartphone van Apple vloog als een warm broodje over de toonbank en domineerde de markt.

Apple verkocht helft Japanse smartphones in 2020

Apple wist in heel 2020 de markt in Japan flink uit te spelen. Het Amerikaanse bedrijf verscheepte 15.63 miljoen smartphones, wat goed was voor een marktaandeel van 46,5%.Hiermee staat het bedrijf, dat 8,3% meer smartphones verscheepte dan vorig jaar, aan de top van de markt. En niet zo’n beetje ook. Het Japanse Sharp staat met een marktaandeel van 12,4% op de tweede plaats en wordt opgevolgd door Kyocera met een aandeel van 7%. Samsung verscheepte vorig jaar 781.000 smartphones naar Japan en staat op de vierde plek met een marktaandeel van 6,8%. Wel goed om te weten is dat IDC kijkt naar smartphone en feature phones. Wanneer die laatste categorie wordt weggelaten staat Samsung op plek drie.

IDC smartphones Apple Japan
De markt in Q4 2020

Het is interessant om te zien hoe de nieuwe iPhone 12 serie ook in Japan voor succes heeft gezorgd. De introductie van de nieuwe smartphoneserie, die dit jaar uit vier verschillende modellen bestaat, zorgde ook in het westen voor records. Apple heeft een uitstekend vierde kwartaal gedraaid en wist ook in Japan een marktaandeel van 52,6% te halen. Dat houdt in dat het bedrijf 6.015 miljoen smartphone verscheepte naar het land. Dat is, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, een groei van 13,8%.

Ondanks de pandemie heeft Apple in 2020 ontzettend goede zaken weten te doen met betrekking tot de smartphone-verkoop. Het is wat dat betreft dan ook zeker niet gek dat het bedrijf het afgelopen fiscale jaar allerlei records heeft verbroken. 

Reageer op artikel:
Feitje op de vrijdag: helft Japanse smartphones in 2020 verkocht door Apple
Sluiten