Europees Parlement: ‘Zelfde ingang iPhone en Android smartphones vereist’

Door: Wesley Akkerman - 22 reacties
USB 4.0 Mac en PC
(Afbeelding: Pixabay)

Het Europees Parlement heeft gestemd over een standaard als het gaat om telefoonopladers, voor zowel iPhone als Android. Met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen is voor het idee gestemd. De Europese Unie moet nu voor juli een nieuwe wet maken en daarover stemmen, zodat de nieuwe standaard in Europa geïmplementeerd kan worden.

Omdat er met zo veel stemmen vóór de universele oplader gestemd is, laat het Europees Parlement zien dat het begrijpt hoeveel e-waste er jaarlijks ontstaat door verschillende soorten opladers voor smartphones. Door over te gaan op één universeel model, kan de hoeveelheid elektronisch afval teruggedrongen worden. Mocht je dan overstappen naar een andere smartphone, dan heb je dus geen loze oplader liggen.

Enkele smartphone-oplader in Europa

Android-fabrikanten zijn al massaal overgestapt naar de usb-c-poort voor het opladen. Niet alleen de high-end modellen hebben die poort, ook de goedkopere modellen hebben hem al. Apple is eigenlijk de enige die vasthoudt aan zijn eigen Lightning-poort. Daardoor ontstaat er fragmentatie.

Daarnaast heeft een standaard voor de smartphone-oplader nog een ander voordeel: je hebt altijd een lader bij de hand, ongeacht je smartphone. Dan kun je dat laatje met opladers ook eens opruimen en overbodige producten naar een Wecycle-punt brengen.

Apple heeft al gereageerd op de situatie en laat weten dat een standaard voor de smartphone-oplader innovatie in de weg zit. Die reactie is gegeven tegenover de redactie van de Financial Times.

We believe regulation that forces conformity across the type of connector built into all smartphone stifles innovation rather than encouraging it, and would harm consumers in Europe and the economy as a whole. We hope the Commission will continue to seek a solution that does not restrict the industry’s ability to innovate and bring exciting new technology to customers.

Mocht je meer willen lezen over het wetsvoorstel, dan kun je terecht op de pagina van het Europees Parlement.

Vice

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Goedzo.

 • Profielfoto
  pruus

  Nee, elke keer wachten to Apple de stekkers weer verandert. Da’s vooruitgang. Ik vind het prima zo. Want bedrijven worden creatief als ze regels opgelegd gaan krijgen. USB-C is een prima stekker.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daarnaast heeft een standaard voor de smartphone-oplader nog een ander voordeel: je hebt altijd een lader bij de hand, ongeacht je smartphone.

  Onze laders worden al jaren gedeeld door smartwatches, earphones, iPads, iPhones, Android telefoons, fietslampen, speakers, etc.

  En de poorten op die dingen variëren van mini-USB tot Lightning.

  Een ‘standaard voor de smartphone-oplader’ is er al: dat is USB. Of kennen we veel laders met een andere ingang?

  Het gaat hier vooral om de standaard in de apparaten zelf. Jullie belichten deels een beetje de verkeerde kant van de zaak (letterlijk).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  The European Parliament has voted 582-40 in favor of a resolution urging lawmakers to set a standard for charging cables.

  Laten we daar voor eens en voor altijd duidelijk over zijn: een standaard voor oplaadkabels.

  De ingang op apparaten en de kabels die daarbij horen.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Dit klinkt mij bizar in de oren, maar natuurlijk in het geheel niet onverwacht.

  Wat is de situatie nu? Alle courante laders hebben een USB-connector en je gebruikt een los kabeltje tussen de lader en het mobile device. Het maakt niet uit wat voor pluggen er aan dat kabeltje zitten, een kabeltje heb je nodig en uiteindelijk moet dat kabeltje een keer gerecycled worden. Dus er verandert niets als dit voorstel wordt aangenomen, behalve dat Apple enigszins in het nadeel is t.o.v. de android fabrikanten. Dat moet dan haast wel het werkelijke doel zijn (per Sherlock Holmes).

  Dit begon ooit, lang geleden, met het idiote idee dat alle telefoons een specifieke USB-aansluiting zouden moeten hebben.

  Nu is het oorspronkelijke voorstel verwaterd tot iets dat nog steeds geen positief effect heeft, maar kennelijk onstopbaar voortrolt op de politieke lopende band.

 • Profielfoto
  leovanh

  opladen gaat toch steeds meer draadloos? Zorg dan voor standaardisering van draadloos  opladen. EU loopt weer eens achter de feiten aan.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  In plaats van minder ‘radio ruis’ en ‘magnetische straling’ krijgen we alsmaar meer naast het bed … Draadloos laden klinkt leuk, maar heeft zeker voor de oudere bevolking met pacemaker wat nadelen.

  Verder vind ik alles inmiddels wel best, verandering houdt je niet tegen. Ik zeg niet vooruitgang, want als ik vergelijk wat men heeft geflikt met draadloze HiFi dan ben ik van mening dat we niet te maken hebben met vooruitgang in die sector. Vrees een beetje voor hetzelfde in de IT.

  Gemak: Ja
  Kostenbesparend: Zeker
  Hippe designs: meer dan ooit te voren
  Data-overdrachtssnelheid: een stuk minder dan voorheen
  Batterijlevensduur: eveneens een stuk minder dan voorheen

  Bluetooth 5.0 en 5.1 kwam niet bij iedereen door, evenals de hogere transfer-rate-codecs … Allemaal verbonden met licenties. Hoe eenvoudig was het voorheen met zowel gebalanceerde als ongebalanceerde line ins en line outs … Hoe vervelend vind ik het geworden met enkel draadloze verbindingen.

  Zelfde een beetje met gegevensoverdracht. Wel eens duizenden bestanden naar je iPhone over proberen te seinen, draadloos? En vergelijk dat eens met “sleur en pleur” op een Android met USB-C verbinding.

  Maar goed, ze krijgen het ongetwijfeld verkocht als “de vooruitgang”. En het EU parlement wordt weer afgedaan als de grote belemmering inzake vooruitgang … *diepe zucht* … Ach ja, het is maar hoe je naar de zaken kijkt.

 • Profielfoto
  Rolf

  ehhh… gekkigheid. Waar gaat dat rare EP zich overal mee bemoeien ?

  Brood moet overal in de EU even dik gesneden worden

  De bestuurdersdeur van elk merk auto moet even groot zijn

  Geen wonder dat die club 10x TE groot en 100x te duur is. Wat een waanzin.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Prima, want dan kan ik dus weer alle kabels vervangen voor usb-c modellen en groeit de berg e-waste

 • Profielfoto
  Falkor73

  Wat is het probleem? Alle opladers zijn toch al hetzelfde? Alleen de kabel is anders die je op de oplader aansluit. Ik vind lightning veel fijner dan usb in gebruik. En of je nu een usb c kabel of een lightning kabel gebruikt, dat heeft toch geen impact op e waste?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Toen de MacBooks overgingen op USB-C was dat volgens Apple vooruitgang. Die 12” ramp kreeg er zelfs maar 1. Voor de iPhone vinden ze dat opeens achteruitgang? Hoe backwards kun je redeneren, Apple?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Rolf Het enige dat waanzin is zijn die idiote vergelijkingen die je maakt. Ze slaan echt compléét nergens op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Falkor73 op 2 februari 2021 10:17
  Wat is het probleem? Alle opladers zijn toch al hetzelfde? Alleen de kabel is anders die je op de oplader aansluit. Ik vind lightning veel fijner dan usb in gebruik. En of je nu een usb c kabel of een lightning kabel gebruikt, dat heeft toch geen impact op e waste?

  waarom is lightning fijner dan USB(-C)?
  natuurlijk heeft dit impact. ‘One cable to rule them all’.
  in plaats van een kabel voor USB-C, Lightning, mini, micro, etc.

   

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Ik vraag me vooral af hoe ze dit willen doen. Moeten alle telefoons x-aantal jaren allemaal dezelfde poort hebben? Want ook ‘standaard’ poorten als USB zijn aan verandering onderhevig door vernieuwing van het protocol. Wat hebben we ondertussen al gehad: USB-A, USB-B, USB-Mini A, USB-mini B, USB-micro A, USB-micro B, USB 3.0, USB 3.0 micro en nu USB-C

  9 verschillende mogelijke USB poorten in de afgelopen 20 jaar tegen 2 verschillende apple connectors (30-pins en lightning).

 • Profielfoto
  bedenking

  opmerking Apple klopt wel. We gaan in Europe over 20 jaar nog met een usb-poort zitten die hopeloos verouderd is. Want zo snel gaat de democratie nu ook niet stemmen of de merken een nieuwe usb-poort op hun toestel mogen plaatsen. Dus dat is wel jammer.

  Ik vond dat de merken ondertussen al goed bezig waren om alles te standaardiseren.

 • Profielfoto
  Bart119

  Rolf op 2 februari 2021 09:26
  ehhh… gekkigheid. Waar gaat dat rare EP zich overal mee bemoeien ?

  Brood moet overal in de EU even dik gesneden worden

  De bestuurdersdeur van elk merk auto moet even groot zijn

  Geen wonder dat die club 10x TE groot en 100x te duur is. Wat een waanzin.

  En dit slaat op niets…

  Dus er moet ook geen standaard zijn voor stopcontacten? Of benzinestations?

  Waarom ook niet, als je een stofzuiger hebt van Philips, en deze vervangt door een Miele, is het toch niet meer dan normaal dat je allemaal nieuwe stopcontacten in je huis gaat monteren. Wel pech als je dan ook een Philips TV hebt, want die gaat ineens niet meer op je Miele stopcontacten passen.

   

  Net als dat je met een Fiat niet kan gaan tanken aan hetzelfde tankstation als met een Ford…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bart119 op 2 februari 2021 11:57

  Rolf op 2 februari 2021 09:26
  ehhh… gekkigheid. Waar gaat dat rare EP zich overal mee bemoeien ?…

  En dit slaat op niets…

  Dus er moet ook geen standaard zijn voor stopcontacten? Of benzinestations?

  Waarom ook niet, als je een stofzuiger hebt van Philips, en deze vervangt door een Miele, is het toch niet meer dan normaal dat je allemaal nieuwe stopcontacten in je huis gaat monteren…

  Geen nieuwe stopcontacten (dat zijn de ‘opladers’, en die hebben al vrijwel allemaal dezelfde aansluiting). Nieuwe snoeren en stekkers aan je apparaten.

 • Profielfoto
  VinB

  Als dit er door is en in gaat… heeft de iPhone en meerdere androids al geen porten meer. Alles zal draadloos zijn.

  De belastingcenten worden weer goed besteed, lang leven de EU.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Lekker milieuvriendelijk als er helemaal geen poorten meer zijn, dan kan ik mijn powerbanks weggooien ?

 • Profielfoto
  Odyssey

  Geen voorstander van een algemene poort. Het opent de toegang tot je devices , wat een groter risico met zich mee brengt ifv goedkope/kwalitatief slechte accesoires, laat staan kwaadwillige bedoelingen.  Bovendien is de lightning poort als toepassing voor de iphone een stuk efficiënter.

  Los daarvan, Apple zal niet plooien, de iPhone zonder poort komt weer een stapje dichterbij. En hierdoor zijn meteen ALLE wired accessoires e-waste.  Goed gedaan EU! Zouden zich beter bezig houden met vaccins.

 • Profielfoto
  Jako

  Mij maakt de aansluiting niet uit: zowel Lightning als USB-C vind ik prima.

  Maar ik begrijp Apple niet zo goed: de IPads (eerst Pro en nu ook Air) gaan van Lightning naar USB-C omdat dat waarschijnlijk handiger is. Maar op de iPhone houdt de overstap van Lightning naar USB-C de vooruitgang tegen ?

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Falkor73 op 2 februari 2021 10:17
  Wat is het probleem? Alle opladers zijn toch al hetzelfde? Alleen de kabel is anders die je op de oplader aansluit. Ik vind lightning veel fijner dan usb in gebruik. En of je nu een usb c kabel of een lightning kabel gebruikt, dat heeft toch geen impact op e waste?

  Kabeltjes ja, laders niet helemaal. Dit had in het stuk naar voren gebracht kunnen/moeten worden. Nu klinkt het als EP propaganda.

  Je hebt voor verschillende capaciteiten accu’s verschillende capaciteiten opladers nodig, daar hoor je niemand over.

  Het geeft naar mijn mening aan dat de Europarlementariërs of oliedom zijn, of dat hun marionetspelers iets van plan zijn. Meest waarschijnlijk is natuurlijk allebei. Apple wordt in ieder geval even op achterstand gezet.

  Zoals altijd: “Follow the money”.