Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 2 februari 2021

Europees Parlement: ‘Zelfde ingang iPhone en Android smartphones vereist’

Het Europees Parlement heeft gestemd over een standaard als het gaat om telefoonopladers, voor zowel iPhone als Android. Met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen is voor het idee gestemd. De Europese Unie moet nu voor juli een nieuwe wet maken en daarover stemmen, zodat de nieuwe standaard in Europa geïmplementeerd kan worden.

Omdat er met zo veel stemmen vóór de universele oplader gestemd is, laat het Europees Parlement zien dat het begrijpt hoeveel e-waste er jaarlijks ontstaat door verschillende soorten opladers voor smartphones. Door over te gaan op één universeel model, kan de hoeveelheid elektronisch afval teruggedrongen worden. Mocht je dan overstappen naar een andere smartphone, dan heb je dus geen loze oplader liggen.

Enkele smartphone-oplader in Europa

Android-fabrikanten zijn al massaal overgestapt naar de usb-c-poort voor het opladen. Niet alleen de high-end modellen hebben die poort, ook de goedkopere modellen hebben hem al. Apple is eigenlijk de enige die vasthoudt aan zijn eigen Lightning-poort. Daardoor ontstaat er fragmentatie.

Daarnaast heeft een standaard voor de smartphone-oplader nog een ander voordeel: je hebt altijd een lader bij de hand, ongeacht je smartphone. Dan kun je dat laatje met opladers ook eens opruimen en overbodige producten naar een Wecycle-punt brengen.

Apple heeft al gereageerd op de situatie en laat weten dat een standaard voor de smartphone-oplader innovatie in de weg zit. Die reactie is gegeven tegenover de redactie van de Financial Times.

We believe regulation that forces conformity across the type of connector built into all smartphone stifles innovation rather than encouraging it, and would harm consumers in Europe and the economy as a whole. We hope the Commission will continue to seek a solution that does not restrict the industry’s ability to innovate and bring exciting new technology to customers.

Mocht je meer willen lezen over het wetsvoorstel, dan kun je terecht op de pagina van het Europees Parlement.

Reageer op artikel:
Europees Parlement: ‘Zelfde ingang iPhone en Android smartphones vereist’
Sluiten