macOS Big Sur 11.2 update is uit: dit zijn alle verbeteringen

Door: Night - 9 reacties
macOS Big Sur update
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Velen hebben er lang op gewacht, maar nu is hij toch eindelijk uit: de macOS 11.2 update voor Big Sur. De update bevat geen noemenswaardige nieuwe functies maar er zitten wel een flink aantal verbeteringen in.

Er is al veel te doen geweest over Big Sur en alle problemen die deze versie van macOS met zich meebracht, zoals de overbekende Bluetooth problemen. Maar er zijn er meer en we hopen dat Apple ze in de 11.2 allemaal heeft aangepakt. We zetten de grootste vernieuwingen even voor je op een rijtje:

 1. ContentFilterExclusionList
  In de 11.2 update is een potentieel veiligheidsrisico verwijderd, de ContentFilterExclusionList. Hierdoor konden Apple-apps firewalls en VPN-apps omzeilen, zodat er geen enkel toezicht was.
 2. Side-loading
  De 11.2 update zorgt ervoor dat macOS Big Sur-gebruikers niet langer iOS-apps kunnen installeren tenzij de ontwikkelaar dit heeft goedgekeurd.
 3. Bluetooth
  Volgens de release opmerkingen van Apple verhelpt deze update de problemen met Bluetooth.
 4. HDMI
  De update zou een oplossing moeten bieden voor een probleem waarbij externe beeldschermen een zwart scherm weergeven, wanneer deze worden aangesloten op een M1 Mac mini via een HDMI naar DVI adapter.
 5. Apple ProRAW
  Bewerkingen aan Apple ProRAW-foto’s in de Foto’s-app werden niet altijd opgeslagen. Dit moet in 11.2 opgelost zijn.
 6. iCloud Drive
  iCloud Drive kon worden uitgeschakeld als de optie ‘Bureaublad en documenten’ is geselecteerd. Ook deze bug is aangepakt.
 7. Systeemvoorkeuren
  Het kon voorkomen dat Systeemvoorkeuren niet ontgrendeld werden wanneer het wachtwoord werd ingevoerd. Dit zou opgelost moeten zijn nu.
 8. Dialoogvenster
  In sommige apps bleven de instellingen voor de grootte van het ‘Open’ dialoogvenster niet bewaard. De 11.2 update rekent ook met dit probleem af.

Naast de bovenstaande verbeteringen zijn er ook nog een flink aantal kleinere bugfixes opgenomen in de 11.2 update.

macOS 11.2 update

Geen bypass van eigen apps meer

Met de komst van macOS 11.2 kunnen de programma’s van Apple niet langer firewalls, zoals Little Snitch, en VPN’s omzeilen. Dat was iets waar het bedrijf flinke kritiek op had gekregen. Daarnaast heeft Apple heeft ook een whitelist verwijderd voor een aantal van zijn eigen processen en programma’s, waardoor verkeer hiervan altijd rechtstreeks naar het internet ging.

iOS-apps installeren op een M1 Mac

De update kent voor sommigen wel een nadeel. Na de installatie van macOS Big Sur 11.2 kunnen gebruikers namelijk geen iOS apps meer installeren op een M1 Mac, die niet door de ontwikkelaar zijn goedgekeurd voor gebruik op het Mac-platform.

Voorheen konden gebruikers een .ipa-bestand voor iPad downloaden en op hun Mac installeren met behulp van Apple Configurator 2 of de app Imazing. Zo konden iOS-apps op een M1 Mac gedraaid worden, het zogenaamde ‘Side-loaden’.

Na de update zal dit niet langer mogelijk zijn. Er zal nu een foutmelding verschijnen dat deze applicatie niet geïnstalleerd kan worden, omdat de ontwikkelaar het niet toestaat om de app op het macOS platform te draaien.

De macOS Big Sur update is 3,66 GB groot en is te downloaden via het Software Update menu in de Systeemvoorkeuren.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  Dat is knap: ik lees dit om 21.25u ?

 • Profielfoto
  Night

  iets met de tijdsinstellingen zal wel fout staan.

 • Profielfoto
  Triumph

  “Met de komst van macOS 11.2 kunnen de programma’s van Apple niet langer firewalls, zoals Little Snitch, en VPN’s omzeilen. Dat was iets waar het bedrijf flinke kritiek op had gekregen. ”

  Als ik op de link klik krij ik:

  “Helaas, je hebt geen toestemming om concepten te bekijken.”

 • Profielfoto
  Night

  Aangepast.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Bij mij is deze bug nog steeds aanwezig: error-meldingen verdwijnen niet als ik een keuze heb gemaakt. De enige optie is aan de linker zijkant vastpakken en helemaal naar rechts slepen zodat het niet meer in de weg zit. Na uitloggen-inloggen zijn ze dan wel weg.

  Error

 • Profielfoto
  csteelooper

  Side-loading
  De 11.2 update zorgt ervoor dat macOS Big Sur-gebruikers niet langer iOS-apps kunnen installeren tenzij de ontwikkelaar dit heeft goedgekeurd.

  Damn! Jammer weer dat Apple hier een stokje voor steekt. Begrijpelijk, maar wel jammer… Vooral omdat veel developers ten onrechte de mogelijkheid om een iOS app op macOS te draaien, uitzetten. Een app als Wordfeud bijvoorbeeld, kan príma op een Mac draaien, zonder dat er ook maar één aanpassing nodig is. Maar er staat wel een opt-out op… Schiet mij maar lek…?‍♂️

 • Profielfoto
  Matador

  Zoom-to-fit werkt nog altijd niet. Zal wel een blijvertje zijn, zoals lettertypen op een Nederlandstalig OS.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Op mijn MB Pro 2018 blijft de update hangen. Balkje loopt niet door en uiteindelijk moet steeds password weer worden ingevoerd waarna het balkje het laatste stukje wéér aflegt to 1/5 cm voor de finish. Dan herhaalt het zich weer. Hebben meer mensen dit ervaren?

 • Profielfoto
  Hans V R

  Update: nachtje uit laten staan en s morgens startte de MacBook na twee keer op. Ik vermoed dat Microsoft 365 dwars lag, ik bleef een update melding krijgen en als ik dan daarvoor koos kwam melding dat er al een bezig was. Ik las dat dat een bekende bug was, opgelost via activiteiten scherm. So far so good.