Jelle van Es
Jelle van Es App Store 10 februari 2021
Leestijd: 2 minuten

Data Apple’s Gezondheid app speelt rol in rechtszaak rondom doodslag

Apple’s Gezondheid app houdt dagelijks bij hoeveel beweging je hebt en hoeveel calorieën daarbij worden verbrandt. Dat motiveert je om elke dag weer wat te gaan doen. Maar nu is de app een belangrijk bewijs in een rechtszaak.

Het verhaal is opgepikt door Apple Insider en heeft zich afgespeeld in de Amerikaanse staat Alabama. Daar is een man veroordeeld voor de dood van zijn vrouw.

Apple’s Gezondheid app sloopt alibi

Het ging in de zaak om de 47-jarige Jeff West, die is veroordeeld voor de doodslag op zijn 42-jarige vrouw Kat West. Daarvoor krijgt hij een gevangenisstraf van 16 jaar. Volgens de jury in de rechtszaak is bewezen dat Kat is overleden aan een klap op haar hoofd door haar man. Dit gebeurde in januari 2018. Jeff heeft altijd ontkend, maar Apple’s Gezondheid app heeft er voor gezorgd dat zijn verhaal eigenlijk is gesloopt.

De Gezondheid app

Jeff had de politie verteld dat hij om 10:30 uur in de avond was gaan slapen en om 5:15 wakker was geworden van de politiewagens rondom zijn huis. Apple’s gezondheid app heeft dat verhaal in twijfel getrokken. Want daarop kwam naar buiten dat Jeff tussen 11:03 en 11:10 uur op dezelfde avond nog 18 stappen had genomen. Dus dan lag hij op dat moment niet op bed. Ook zijn vrouw had een iPhone met de app en daarbij was de laatste keer dat er beweging werd geconstateerd om 10:54. Dit zou er op neer komen dat zijn vrouw rond dat tijdstip is overleden en Jeff daarna dus nog in beweging was. Ook vond de politie aan de onderkant van de fles waarmee de fatale klap was uitgedeeld vingerafdrukken van de veroordeelde.

In scene gezet

Volgens de aanklagers zou Jeff zijn vrouw hebben gedood naar aanleiding van een discussie die uit de hand liep. Jeff is zelf een getraind forensisch onderzoeker. Met die wetenschap heeft hij getracht de toedracht te verdoezelen, om zo onschuldig te lijken. Echter bleek hij Apple’s Gezondheid app te zijn vergeten, waardoor hij nu dus voor een lange tijd de gevangenis in zal moeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Data Apple’s Gezondheid app speelt rol in rechtszaak rondom doodslag
Sluiten