Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 5 februari 2021
Leestijd: 2 minuten

Aspyr, dat veel games naar Apple-platformen port, is overgenomen

Aspyr is een gamebedrijf dat zelf niet heel erg veel games maakt. Maar het is een bedrijf dat voor Apple-gebruikers wel belangrijk is, omdat het verantwoordelijk is voor vele ports. En nu is het overgenomen.

De overname is gedaan door Embracer, een Zweeds gamebedrijf. Dat bedrijf is flink aan het shoppen. Want naast Aspyr kocht het eerder ook al Gearbox op, de ontwikkelaar van de Borderlands-reeks.

Apsyr wordt onderdeel van Embracer

Ondanks al deze overnames is Embracer niet echt een naam die bekend klinkt bij gamers. Dat komt met name omdat het een moederbedrijf is voor verschillende uitgevers. Koch Media is daarbij de bekendste naam, maar ook THQ Nordic valt er onder. Met de eerdere overname van Gearbox en nu dus Aspyr ziet het er naar uit dat het alleen maar groter wilt gaan worden. Met de overname van de nieuwste studio is er een bedrag van zo’n 100 miljoen dollar gemoeid. Dat bedrag kan nog eens oplopen met zin 350 miljoen dollar, maar dat is dan afhankelijk van de prestaties die de aankomende tijd worden geleverd.

Star Wars KOTOR 2
Star Wars KOTOR 2

Aspyr kennen we dus voornamelijk als een studio dat verschillende games naar eerste de Mac en later de iDevices heeft geport. Het begon ooit met Tomb Raider II voor de Mac, waarna later grote games als Sid Meier’s Civilization IV, Borderlands 2, Sim City 4 en Call of Duty: Black Ops III via het bedrijf naar de Mac kwamen. Ook heeft het inmiddels heel wat games op de iPhone en iPad uitgebracht. In die context was Civilization VI belangrijk, maar ook Star Wars: Knights of the Old Republic I en II werden op die manier naar gamers gebracht.

Er verandert weinig

Aspyr blijft volgens Embracer voorlopig doorgaan zoals het nu werkt. Het gaat als een onafhankelijke studio vallen binnen de Saber Interactive divisie. Met de overname zijn er wel plannen om meer games via een licentie te krijgen en te porten naar andere platformen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aspyr, dat veel games naar Apple-platformen port, is overgenomen
Sluiten