Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 3 februari 2021
Leestijd: 2 minuten

Apple’s Privacy Labels werken matig: ‘Eén op de drie apps liegt over data’

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie apps binnen de App Store liegt over de manier waarop persoonlijke gegevens gebruikt worden. Ze voorzien ontwikkelaars de winkelpagina waar je de app downloadt van valse informatie. Je kunt de informatie aldaar dus niet altijd vertrouwen, helaas.

Sinds begin december is het zo dat alle applicaties in de App Store meer informatie moeten geven over de manier waarop ontwikkelaars en bedrijven omgaan met zaken gerelateerd aan privacy. Dat kun je zien als een soort inhoudsopgave. Zo weet je, nog voor het downloaden, welke gegevens een app precies nodig heeft en waar je gegevens naartoe gestuurd worden.

Veel apps liegen over datagebruik

Met die informatie voor handen kun je mogelijk een betere keuze maken als het gaat om apps downloaden. Bovendien is het zo dat je dan ook niet voor vreemde verrassingen komt te staan. Je ziet namelijk precies weke onderdelen gebruik gaan worden en wat waar naartoe gaat.

Tenminste, dat was het idee van Apple, toen het dit verplichte onderdeel introduceerde. Die informatie blijkt namelijk niet altijd correct te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Washington Post. De redactie aldaar heeft een steekproef gehouden en uit die steekproef kwam dus naar voren dat veel apps liegen over datagebruik.

Privacy labels
Privacy labels

Omdat het een steekproef betreft, kan het percentage dat zich niet houdt aan de nieuwe regels afwijken van de werkelijkheid. De Washington Post schrijft dat één op de drie apps niet eerlijk is over de manier waarop gegevens gebruikt worden.

Apple gaat optreden

Zo wordt de relaxapplicatie Satisfying Slime Simulator aangeduid als voorbeeld. Die applicatie stuurt bijvoorbeeld data door naar zowel Google als Facebook, terwijl dat dus helemaal niet in die inhoudsopgave vermeld wordt.

In een statement laat Apple tegenover de website weten dat het constant controleert of apps zich daadwerkelijk aan de regels houden of niet. Mocht dat niet het geval zijn, dan hangen daar consequenties aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s Privacy Labels werken matig: ‘Eén op de drie apps liegt over data’
Sluiten