Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 26 februari 2021

Apple gebruikt Podcasts om Siri te optimaliseren voor stotterende mensen

Apple wil ervoor zorgen dat stemassistent Siri beter overweg kan met mensen die stotteren. Op dit moment heeft de kunstmatige intelligentie nog de nodige moeite om alles goed te verstaan. Daar wil het bedrijf Podcasts voor gaan inzetten. Uit die app worden audiosamples gehaald, die Siri kunnen helpen bij het begrijpen van mensen met atypische spraakpatronen.

Dat bevestigt het bedrijf tegenover de Wall Street Journal. De iPhonemaker onderzoekt hoe het iemand met een atypisch spraakpatroon kan detecteren en heeft daarvoor een database van 28.000 audioclips van podcasts opgezet. Later wordt het onderzoek, gedaan door Apple-medewerkers, gepubliceerd.

Hey, Siri

Het is momenteel niet zo dat mensen met een andere of langzamere manier van spreken Siri helemaal niet kunnen gebruiken. Toch verloopt dit vaak nog moeizaam omdat de tijd na het uitspreken van een hotword (zoals: Hey, Siri of Hey, Google) te klein is voor sommige gebruikers. Hierdoor is het gebruiken van een spraakassistent voor veel mensen met atypische spraakpatronen erg lastig.

Siri icoon 16x9
Siri-icoon

Wanneer je nu Siri aanspreekt op je iPhone, iPad of Mac en je laat een stilte vallen, dan interpreteert de stemassistent dat als het einde van je commando. Stotter je dan of kom je wat moeilijk uit je worden, dan denkt zo’n stemassistent dus onterecht dat je klaar bent met praten. En dat is waar hier het probleem zit. Daardoor kunnen dergelijke gebruikers niet optimaal gebruikmaken van de kunstmatige intelligentie.

Onderzoek van Apple

Ter compensatie is er een microfoonknop waarmee je een commando op je eigen tempo kunt uitspreken. Dat werkt, maar dit is natuurlijk niet de manier waarop je Siri het liefste gebruikt. Daarnaast zijn er ook gebruikers voor wie het gebruiken van de knop niet altijd even gemakkelijk is. Het zou dan ook handiger en beter zijn als Siri mensen met een atypisch spraakpatroon beter zou begrijpen.

Hoewel Apple het onderzoek wat breder trekt en dit doet voor mensen met een atypisch spraakpatroon, ligt de focus toch echt op mensen die stotteren. Maar in de toekomst wordt het onderzoek verder uitgebreid naar spraakstoornissen als dysartrie (die betrekking heeft op de articulatie van de gesproken taal) en andere aandoeningen.

Reageer op artikel:
Apple gebruikt Podcasts om Siri te optimaliseren voor stotterende mensen
Sluiten