Apple lijkt gerafelde kabels zelf ook zat te zijn, werkt aan een oplossing

Door: Wesley Akkerman - 23 reacties
Apple iPhone Lightning-poort kabel
(Afbeelding: Unsplash / Brett Jordan)

Als kabels ergens goed in zijn, dan is het in de knoop raken en gaan rafelen. Apple lijkt vooral dat laatste probleem op te willen lossen. Dat blijkt uit een patent dat opgedoken is. Het bedrijf uit Cupertino heeft vooralsnog niets over bestaande plannen naar buiten gebracht.

De kabels van Apple zijn, net als de kabels van vele andere fabrikanten, soms net een beetje te kwetsbaar. Vooral wanneer je ze vaak gebruikt of wanneer er druk op komt te staan. Nu zal het bedrijf nooit toegeven dat het slechte kabels maakt, maar een nieuw patent laat toch zien dat de iPhone-maker weet wat er speelt.

Apple-patent toont oplossing voor gerafelde kabels

In het patent, genaamd Cable with Variable Stiffness, worden de woorden ‘lightning‘ en ‘frayed’ (gerafeld in het Engels) misschien niet gebruikt, maar de kans is zeer groot dat Apple die combinatie wel voor ogen heeft toen het werkte aan dit document.

In het patent worden wel andere aspecten genoemd. Zo geeft het bedrijf toe dat kabels nou eenmaal kapot kunnen gaan wanneer er stress op uitgeoefend wordt.

It is well known that bending of the cable near the termination point may cause unwanted strain on the wire connections, which may lead to cable failure. Accordingly, it is common to provide a strain relief sleeve made of a stiff material around the end region of the cable.

Bovendien geeft het ook kritiek op de manier waarop kabels nu vaak gemaakt worden.

The stiff material creates a localized increase in the bending resistance of the cable, thereby relieving strain on the wire connections. In addition to making the cable locally stiffer, the strain relief sleeve also makes the cable thicker at the ends. In some instances, the added thickness may not be desired.

Apple wil ervoor zorgen dat de kabel gelijkmatig dikker gemaakt wordt, zodat het ene punt niet dunner is dan het andere punt. Ook wordt er gekeken naar het verlagen van de druk op zo’n kabel. Dat kan dan weer door het ene deel wat dunner of juist dikker te maken dan het andere deel, maar dan in de binnenkant. De laag aan de buitenkant is echter even dik over de complete lengte.

Voorlopig alleen een patent

Natuurlijk is het zo dat een patent niet altijd leidt tot een nieuw product. Dus in dit geval hoeft het niet te betekenen dat we nieuwe kabels van Apple gaan zien, maar de kans is wel groot dat Apple dit irritatiepunt wil aanpakken.

USPTO

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  hansz

  Nog nooit een gebroken, gerafelde of kapotte kabel gehad. Niet van Apple en ook niet van andere merken of apparaten. Ligt gewoon aan jezelf, hoe je er mee omgaat. Elk verbindingssnoertje wat je aan de kabel zelf uit het contact van het apparaat trekt gaat stuk, de één wat eerder dan de andere.

 • Profielfoto
  pruus

  Hoe meer je met de kabel werkt, hoe sneller slijtage. Ik heb sinds 2 jaar magnetische plugs, overal trouwens. Dus telefoon neerleggen, en automatisch klikken ze aan elkaar. Ook in de auto. Oké, niet geschikt als datakabel. Maar die data pomp ik zo via WiFi of wat dan ook naar elkaar toe.

 • Profielfoto
  editsuite

  hansz op 5 februari 2021 12:27
  Nog nooit een gebroken, gerafelde of kapotte kabel gehad. Niet van Apple en ook niet van andere merken of apparaten. Ligt gewoon aan jezelf, hoe je er mee omgaat. Elk verbindingssnoertje wat je aan de kabel zelf uit het contact van het apparaat trekt gaat stuk, de één wat eerder dan de andere.

  Hier ook nog nooit een kapotte kabel gehad, niet van de iPhone niet van mijn Android phone geen enkel probleem. En daar zijn heel goedkope kabels van Ali Express bij. Mijn vrouw daarentegen heeft continu last van kapotte kabels.

  Rara hoe kan dat, volgens mij ligt het probleem dan ook niet bij de kabels maar bij de gebruikers.

 • Profielfoto
  TakkU

  hansz op 5 februari 2021 12:27
  Nog nooit een gebroken, gerafelde of kapotte kabel gehad. Niet van Apple en ook niet van andere merken of apparaten. Ligt gewoon aan jezelf, hoe je er mee omgaat. Elk verbindingssnoertje wat je aan de kabel zelf uit het contact van het apparaat trekt gaat stuk, de één wat eerder dan de andere.

  Ik heb alleen met originele Apple kabels last gehad van kabelbreuken. Lightning, Dock, MagSafe 1. Inmiddels heb ik kabels van andere merken en die zijn toch echt duidelijk een stuk duurzamer dan hetgeen wat Apple zelf verkoopt.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Hier een USB-C naar Lightning kabel van Anker en deze is dikker en voelt daardoor een stuk degelijker aan. In het begin was hij wat stug maar nu is hij wat soepeler.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Hier in huis hebben we zeker 5 lightning kabels die allemaal gerafeld zijn. Plus 4 magsafe voedingskabels waarvan er 3 vlak boven de stekker gerafeld zijn.

  Daarnaast een paar mooie stoffen IKEA en ALDI lightning naar USB-A kabels die nog perfect zijn.

  De lightning kabels kan je nog een tweede leven geven door er een stukje krimpkous omheen te doen.

 • Profielfoto
  syltheboy

  EagerB0bNerd op 5 februari 2021 16:33
  Hier in huis hebben we zeker 5 lightning kabels die allemaal gerafeld zijn. Plus 4 magsafe voedingskabels waarvan er 3 vlak boven de stekker gerafeld zijn.

  Daarnaast een paar mooie stoffen IKEA en ALDI lightning naar USB-A kabels die nog perfect zijn.

  De lightning kabels kan je nog een tweede leven geven door er een stukje krimpkous omheen te doen.

  Zo hebben wij er ook een originele Apple-kabel gerepareerd (2m variant). Wel met zwart krimpkous.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik heb hier ook nooit meer defecte kabels sinds Apple zijn voeding adapters van pluggen voorzag en ik heb alleen Apple kabels.

  Maar ik ga er wel zorgvuldig mee om.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Niet echt een probleem met de kabels, ooit een kabel gehad die zo was. Het is ook wel een beetje hoe je er mee om gaat denk ik. Maar de krimpkous oplossing is wel een goede, die moet ik onthouden;-)

 • Profielfoto
  Frans

  Pivni Pes op 5 februari 2021 21:20
  Niet echt een probleem met de kabels, ooit een kabel gehad die zo was. Het is ook wel een beetje hoe je er mee om gaat denk ik. Maar de krimpkous oplossing is wel een goede, die moet ik onthouden;-)

  Of je doet het met Sugru https://sugru.com/projects-inspiration

   

 • Profielfoto
  Tjaja

  editsuite op 5 februari 2021 13:46
  volgens mij ligt het probleem dan ook niet bij de kabels maar bij de gebruikers.

  Precies dat!

 • Profielfoto
  KR1275

  De MBP kabel hangt hier van de plakband aan elkaar, terwijl de adapter nog perfect is. Dus straks weggooien, terwijl het meest milieubelastende onderdeel nog goed is. En dat voor een bedrijf dat de mond vol heeft van milieu.

  Veel kabels van Apple hebben een samenstelling die uitdroogt, waardoor kunststof hard wordt en gaat barsten. Die klacht over Apple kabels is er al sinds 2010 of zo. De kabel van de oplader van mijn PowerBook is nog als nieuw.  Als je in een warm land woont, gaat het verharden nog harder. Ik woon (t/m 2019) enkele maanden per jaar in tropisch Azië en daar halen de kabels de 2 jaar niet zonder los te barsten. Gelukkig gaat er maar een paar volt doorheen, maar voor een premium merk mag dit natuurlijk niet. Zelfs de kabels op Aliexpress zijn beter.

  Verwijten dat het aan de gebruiker ligt, verbaast me. Ik doe er niets raars mee, de kabel gaat zelden mee naar buiten en wordt vrijwel alleen in en uit geplugd. De kabel van mijn MBP2010 had exact hetzelfde. En ook het internet staat er vol mee. En raar waar waar… geen enkele andere kabel in huis kent hetzelfde verschijnsel.

 • Profielfoto
  KR1275

  Weinig info over Apple’s patent, maar wat is de noodzaak ervan? Weten ze bij Apple dan niet dat de meeste stroomverbinding al jaren duurzaam en veilig zijn?? Daar is geen nieuw patent voor nodig…

 • Profielfoto
  hansz

  @KR1275: hoe verklaar jij dan dat 4 Apple kabels van 4 jaar oud, die ik gemiddeld tussen 180 en 200 keer per jaar gebruik er nog uit zien als nieuw. Als dit standaard zo was dan zou iedereen hier last van moeten hebben.

 • Profielfoto
  Bart119

  Warmte heeft er inderdaad invloed op.

  Mijn kabel die steeds op mijn bureau ligt is beginnen rafelen op de plaats waar hij het dichtste bij de radiator kwam. Nochtans een plek waar ik de kabel zelden aangeraakt heb. Ter hoogte van de connector was alles nog prima.

 • Profielfoto
  KR1275

  hansz op 6 februari 2021 11:33
  @KR1275: hoe verklaar jij dan dat 4 Apple kabels van 4 jaar oud, die ik gemiddeld tussen 180 en 200 keer per jaar gebruik er nog uit zien als nieuw. Als dit standaard zo was dan zou iedereen hier last van moeten hebben.

   

  Een wonder! Want je bent een van de weinigen.

  Over welke kabels heb je het? De beruchte kabels zijn de lightning- en macbook pro adapter kabel.

 • Profielfoto
  MacBro

  De kwaliteit van de Apple kabels is ook niet echt consistent. Heb toch best een aantal kabels nieuw uit de verpakking die met een maand defect gaan en dezelfde type kabels die jaren heel blijven. Temperatuur blijk heel veel invloed te hebben. Ook magsafe van 2011 MBP modellen gaan allemaal nu pas, en van de 2014 modellen is alles al een keer vervangen. En de 2019 USB-C’s zijn ook ronduit slecht van kwaliteit.

 • Profielfoto
  hansz

  KR1275 op 6 februari 2021 14:04

   

  Een wonder! Want je bent een van de weinigen.

  Over welke kabels heb je het? De beruchte kabels zijn de lightning- en macbook pro adapter kabel.

  Vind dat wonder nogal meevallen want meerdere personen melden hier dat ze er geen problemen mee hebben. Hou ze in ieder geval uit de buurt van verwarming. Bij mij gaat het om een USB-c naar ligtning voor iPone 11 Pro, de speciale kabel voor het opladen van de Watch en een kabel voor het opladen van mijn iPad met een gewone USB kabel naar Ligtning. Dan nog een reservekabel met USB naar Lightning. Met de kabel voor de Macbook die jij noemt heb ik geen ervaring, is deze dan heel anders?

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Vind dat wonder nogal meevallen want meerdere personen melden hier dat ze er geen problemen mee hebben. Hou ze in ieder geval uit de buurt van verwarming.

  Klinkt mij ook wonderlijk in de oren. Ik heb zelf geen goede ervaringen en ik ben echt niet de enige. De reviews van de lightning naar USB-A kabel op apple.com bevestigden dat. Het lightning naar USB-A snoertje van 1 meter lang had de meeste en de slechtste klantbeoordelingen ooit. De klantbeoordelingen zijn, uiteraard, van de website verdwenen.

  Letterlijk duizenden reviews van mensen die één ster gaven vaak nog met de opmerking erbij dat ze één ster gaven omdat minder (0 sterren) niet kon.

   

  Van een snoertje van €25 mag je verwachten dat het langer meegaat dan een snoertje van de Aldi, Ikea of Ali Express. Maar het tegenovergestelde is waar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple kan alles, behalve het maken van behoorlijke kabels, die een behoorlijke tijd meegaan. Ik geloof de mensen niet, die zeggen dat ze er nooit iets van hebben gemerkt. Iedereen weet dat de laadkabeltjes in een half jaar of zo bij de stekker kapot gaan, rafelen en tenslotte ook het metalen omhulsel breekt. Bij iCentre kon je op een gegeven moment grátis bij de balie je kapotte kabel omruilen voor een nieuwe. Hoog tijd voor een behoorlijke kabel.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En even voor de goede orde. Mijn kabels liggen bijna altijd gewoon op de kast of nachtkastje waar ik m’n iPhone oplaad. Dus niks onvoorzichtig ermee omspringen of zo!

 • Profielfoto
  Ree

  Frans op 5 februari 2021 22:02
  Of je doet het met Sugru https://sugru.com/projects-inspiration

   

  Dank voor de tip! Ik heb geen kapotte kabels, maar dit spul lijkt geweldig! Nooit van gehoord:) (nu kijken waar ik dat kan kopen …)

 • Profielfoto
  gertvandam

  Heeft dan niemand last van de vermalledijde ligtning-stekkers? Ik vervloek die dingen, na plm. 3 maanden is geen dataverbinding meer mogelijk en moet weer een nieuwe voor bijna 30 euro aanschaffen. Voor alleen laden gaan ze bij mij nooit kapot maar juist is de data een probleem.