Apple lijkt gerafelde kabels zelf ook zat te zijn, werkt aan een oplossing

Apple Wesley Akkerman 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Als kabels ergens goed in zijn, dan is het in de knoop raken en gaan rafelen. Apple lijkt vooral dat laatste probleem op te willen lossen. Dat blijkt uit een patent dat opgedoken is. Het bedrijf uit Cupertino heeft vooralsnog niets over bestaande plannen naar buiten gebracht.

De kabels van Apple zijn, net als de kabels van vele andere fabrikanten, soms net een beetje te kwetsbaar. Vooral wanneer je ze vaak gebruikt of wanneer er druk op komt te staan. Nu zal het bedrijf nooit toegeven dat het slechte kabels maakt, maar een nieuw patent laat toch zien dat de iPhone-maker weet wat er speelt.

Apple-patent toont oplossing voor gerafelde kabels

In het patent, genaamd Cable with Variable Stiffness, worden de woorden ‘lightning’ en ‘frayed’ (gerafeld in het Engels) misschien niet gebruikt, maar de kans is zeer groot dat Apple die combinatie wel voor ogen heeft toen het werkte aan dit document.

In het patent worden wel andere aspecten genoemd. Zo geeft het bedrijf toe dat kabels nou eenmaal kapot kunnen gaan wanneer er stress op uitgeoefend wordt.

It is well known that bending of the cable near the termination point may cause unwanted strain on the wire connections, which may lead to cable failure. Accordingly, it is common to provide a strain relief sleeve made of a stiff material around the end region of the cable.

Bovendien geeft het ook kritiek op de manier waarop kabels nu vaak gemaakt worden.

The stiff material creates a localized increase in the bending resistance of the cable, thereby relieving strain on the wire connections. In addition to making the cable locally stiffer, the strain relief sleeve also makes the cable thicker at the ends. In some instances, the added thickness may not be desired.

Apple wil ervoor zorgen dat de kabel gelijkmatig dikker gemaakt wordt, zodat het ene punt niet dunner is dan het andere punt. Ook wordt er gekeken naar het verlagen van de druk op zo’n kabel. Dat kan dan weer door het ene deel wat dunner of juist dikker te maken dan het andere deel, maar dan in de binnenkant. De laag aan de buitenkant is echter even dik over de complete lengte.

Voorlopig alleen een patent

Natuurlijk is het zo dat een patent niet altijd leidt tot een nieuw product. Dus in dit geval hoeft het niet te betekenen dat we nieuwe kabels van Apple gaan zien, maar de kans is wel groot dat Apple dit irritatiepunt wil aanpakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen