Apple onderzoekt ‘roze vierkantjes’ op extern scherm M1 Mac Mini

Door: Night - 1 reactie
Afbeelding: MacRumours

In een interne memo aan zijn serviceproviders liet Apple weten dat het op de hoogte is van een probleem met de M1 Mac mini. Het probleem uit zich, als er een extern scherm wordt aangesloten op deze nieuwe Mac. Op het scherm kunnen dan “roze vierkantjes of pixels” verschijnen. In dezelfde memo maakt Apple er melding van dat ze het probleem in onderzoek hebben.

Het probleem op M1 Mac mini speelt al enige tijd. Sinds de introductie van de M1 Mac mini, afgelopen november, maken gebruikers hier al melding van op diverse support-fora, zoals de Apple Support community, het MacRumors forum en Reddit. De exacte oorzaak van het ontstaan van de roze vierkantjes is vooralsnog onduidelijk. Op basis van berichten van betrokken gebruikers lijkt het erop dat het probleem zich vaker voordoet bij het aansluiten van beeldschermen via HDMI dan via Thunderbolt.

Nog geen oplossing

De memo werd uitgegeven op 19 februari, een week na de release van macOS Big Sur 11.2.1. Deze update heeft dit specifieke probleem klaarblijkelijk niet verholpen. Apple nog geen specifiek tijdsbestek opgegeven voor een oplossing. Het is mogelijk dat er een bugfix wordt voorbereid, die kan worden opgenomen in de volgende release van macOS Big Sur. Versie 11.3 van het macOS, dat op 2 februari in bèta ging, wordt over niet al te lange tijd verwacht.

Roze vierkantjes op M1 Mac mini
De gewraakte roze vierkantjes. Afbeelding via Twitter @FatihVidyograf

Work-around

Totdat er een definitieve oplossing is gevonden, noemt Apple de volgende stappen die voor een tijdelijke oplossing zouden moeten zorgen:

  1. Zet de Mac mini in slaap
  2. Wacht twee minuten en maak de Mac mini weer wakker
  3. Koppel het beeldscherm los van de Mac mini en sluit het beeldscherm vervolgens weer aan
  4. Pas de resolutie van het beeldscherm aan in  → Systeemvoorkeuren → Beeldschermen

Als het probleem zich opnieuw voordoet, bijvoorbeeld nadat de Mac mini opnieuw is opgestart, adviseert Apple de bovenstaande stappen te herhalen.

Er zijn met de M1 Macs de afgelopen maanden verschillende andere problemen geweest met de weergave op externe beeldschermen. Deze variëren van USB-C verbindingsproblemen tot het niet beschikbaar zijn van sommige resoluties bij gebruik van een ultrawide of super-ultrawide display.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Tjaja

    Tim ziet liever roze driehoekjes 😜