Apple krijgt patent toegewezen voor variabele verversingssnelheid tot 240Hz

Door: Jeroen Kraak - 3 reacties
Iphone 12 Apple
(Afbeelding: Apple)

Het Amerikaans patentbureau heeft vandaag een nieuw patent gepubliceerd van Apple. Deze maakt variabele verversingssnelheden tot 240Hz mogelijk op een iPhone.

Een hogere variabele verversingssnelheid bij een iPhone is een functie waar veel gebruikers op wachten. De hoeveelheid hertz vertelt hoe vaak het scherm binnen een seconde vernieuwd wordt. Bij de iPhone 12 staat die op dit moment op 60, terwijl voor een iPad Pro een snelheid geldt voor 120Hz. Met het nieuwe patent, dat al in maart 2020 is ingediend, moet het nog makkelijker worden.

Geruchten hogere verversingssnelheden gaan langer

Voorafgaand aan de release van de iPhone 12 gingen er al geruchten dat het toestel eenĀ  verversingssnelheid van 120Hz zou hebben. Uiteindelijk bleek de functie niet toegepast te zijn op het nieuwe model. Men gaat er nu vanuit dat de iPhone 13 wel ProMotion heeft, zoals we dat kennen van de iPad Pro.

Het verhogen van de verversingssnelheid is een aanslag voor de batterij, want die gaat dan een stuk sneller leeg. Om dit toch toepasbaar te maken op de iPhone 13 wil Apple een LTPO display, dat minder energie vraagt, toepassen voor de nieuwere modellen volgens de geruchten.

Met het nieuwe scherm moet ook een always-on display mogelijk zijn, wat betekent dat het scherm niet meer uit hoeft. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de tijd, datum en berichten zien, zonder dat je de telefoon aan hoeft te raken of Siri hoeft op te roepen.

Snelheden tot 240Hz mogelijk op iPhone

Het nieuwe patent gaat echter nog een stapje verder. Deze moet zelfs snelheden tot 240Hz mogelijk maken, meldt Patently Apple. Dat kan volgens het patent op verschillende manieren. Het kan dat de schermen opereren op de hoogst mogelijke native refreshment rate, daarbij kan elke rij pixels opeenvolgend worden gescand.

Het is echter ook mogelijk dat de native refreshment rate lager is en dan ook een hogere high refreshment rate heeft, zodat deze kan opschakelen wanneer dat nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het spelen van een game. Door dat toe te passen wordt de batterij minder belast.

 

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  computer space

  Niks nieuws, zou dat patent nooit verlenen.

  Enorm 2003 deze techniek:

  https://tweakers.net/nieuws/27029/iiyama-hm204dt-21-inch-crt-monitor-getest-hwi.html

 • Profielfoto
  Night

  Ik snap je niet helemaal, vrees ik. In de link die je opgeeft is geen sprake van een smartphone, maar een computermonitor. Ook de refresh rate van 240 Hz en de techniek die in het patent omschreven wordt, zie ik nergens terug.

 • Profielfoto
  computer space

  Heb je m zelf wel gelezen:

  The display may also be operable in a high refresh rate mode with a high refresh rate that is twice (or some other scaling factor greater than) the native refresh rate. To enable operation at the high refresh rate mode, vertical resolution of the display may be sacrificed.

  Dat is precies wat die oude barrels deden: resolutie opofferen voor hogere verversingssnelheid. Oftewel, de bandbreedte in pixels/seconde is gelimiteerd.