Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 februari 2021

Apple aangeklaagd door patenthouder wegens Touch ID en Face ID

Een Australisch patentenkantoor heeft Apple dinsdag voor de rechter gesleept. De iPhone-maker zou met Touch ID en Face ID inbreuk hebben gemaakt op een drietal patenten.

Het gaat om patenten die voorheen in handen waren van Securicom. Dit is een biometrische specialist die helaas niet meer bestaat. Het Australische CPC Patent Technologies heeft de intellectuele eigendommen van Securicom overgenomen.

Apple mag weer naar de rechtbank

CPC Patent Technologies geeft bij de U.S. District Court van het westerse district van Texas aan dat Apple-producten die beschermd worden door biometrische gegevens, inbreuk maken op drie patenten. Het kantoor heeft de patenten van Securicom in handen gekregen nadat het bedrijf in 2019 opgeheven werd.

Touch id Apple iPhone 2020
Touch ID

CPC Patent Technologies is onderdeel van Charter Pacific Corporation. Dat bedrijf is naar eigen zeggen een investeringsmaatschappij dat ze vooral richt op biometrische technieken. Onderdeel daarvan is dat ze de nodige patenten in handen hebben. Vooral met betrekking tot het scannen van vingerafdrukken, gezichten en irissen.

Het gaat om de patenten 9,269,2089,665,705 en 8,620,039 die geregistreerd staan bij het Amerikaanse patentenbureau en op naam staan van Christopher Burke, een investeerder uit Australië. 208 en 705 dateren uit 2003 en gaan over beveiligde toegang bieden via biometrie. 039 werd in 2005 geregistreerd en gaat over het biometrisch beveiligen van smart cards, zoals creditkaarten.

Touch ID en Face ID

Volgens de ingediende papieren is het zo dat de iPhone X, iPad Pro, de tweede generatie iPhone SE en andere producten van het bedrijf inbreuk maken op de patenten. Het gaat om apparaten die ofwel Touch ID of Face ID aan boord hebben.

De eerste twee patenten beschrijven manieren om op afstand veilig toegang te krijgen tot computersystemen. Volgens CPC doen Face ID en Touch ID dit door biometrische gegevens naar Apples Secure Enclave te sturen.

Ook Apple Card doelwit

Het andere patent heeft betrekking op smart cards en heeft de Apple Card op het oog. Dit patent gaat over het beveiligen van dergelijke kaarten. De manier waarop Apple dat doet, zou overeenkomen met de beschrijving in het patent.

De aanklagers willen nu geld zien en eisen een schadevergoeding en een rechterlijk bevel. Ook moet Apple opdraaien voor de gemaakte kosten.

CPC v. Apple by Mikey Campbell

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd door patenthouder wegens Touch ID en Face ID
Sluiten