YouTuber draait macOS Catalina op zijn iPad Pro

Door: Jelle van Es - 4 reacties
macOS Catalina
(Afbeelding: Youtube)

Wanneer je een iPad hebt, dan maak je standaard gebruik van iPadOS wanneer je een beetje recent model hebt. En die geeft je al heel wat mogelijkheden, waardoor je hem meer als een MacBook kunt gebruiken. Dat ging een YouTuber echter niet ver genoeg en besloot om macOS Catalina er op te zetten.

Het gaat om de Youtuber Yevgen Yakovliev, waarvan de onderstaande video zijn eerste en enige video is. Maar dan wel eentje die gelijk vele duizenden keren is bekeken, dus wat dat betreft doet hij het gelijk goed.

MacOS Catalina op de iPad Pro

Voor het project maakt de Youtuber gebruik van een iPad Pro uit 2020, wat dus wel een krachtig apparaat is. Ondanks dat heeft de iPad het er wel zwaar mee. De eerste keer dat MacOS Catalina volledig werd opgestart, kostte het maar liefst 20 minuten. De onderstaande video is er dan ook één die je vooral moet bekijken met doorspoelen, want soms duurt het echt gewoon een tijd voordat er iets gebeurd.

Het is Yevgen Yakovliev gelukt om via x86 emulatie en via UTM software MacOS Catalina op de iPad Pro te krijgen. Het is eigenlijk de mogelijkheid om virtual machines er op te laten draaien. Op dit moment is het vooral veel werk om iets voor elkaar te krijgen, maar wellicht dat het via optimalisatie en sterkere hardware in de toekomst een interessantere optie wordt. Tot die tijd blijft het verstandig om gewoon lekker gebruik te maken van de mogelijkheden die iPadOS in zijn basis al heeft.

Meer over iPadOS

Wil je meer lezen over iPadOS en alle mogelijkheden die het systeem biedt? Dan kun je hier onze handige overzichtspagina bekijken. De meest recente update kwam overigens uit in december en is iPadOS 14.3. Meer over die update te weten komen? Lees dan hier ons nieuwsbericht.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jako

  Meneer Yakovliev had beter Big Sur kunnen installeren, die is ook geschikt voor de M1.

  Een M1 lijkt veel meer op de A12Z uit de iPad Pro, dus dat zal soepeler lopen dan Catalina op een X86-emulator lijkt me…

 • Profielfoto
  Melle

  Ik dacht net hetzelfde… maar hij is hier uiteraard al langer mee bezig, dan Big Sur beschikbaar is.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik heb ooit Windows CE op een oude Nokia gedraaid. Maar daar was dan ook alles mee gezegd.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het gaat om de Youtuber Yevgen Yakovliev, waarvan de onderstaande video zijn eerste en enige video is.

  Wat doe jij in het dagelijks leven?

  Ik ben YouTuber (althans volgens OMT).