Xiaomi komt met technologie om smartphones daadwerkelijk draadloos op te laden

Door: Mark Hofman - 4 reacties
Xiaomi Mi Air Charge
(Afbeelding: Xiaomi)

Waar bedrijven als Apple of Samsung met oplossingen komen om je smartphone “draadloos” op te laden, komt Xiaomi met een echte ontwikkeling. Het bedrijf zorgt er namelijk voor dat je in de toekomst je smartphone niet meer aan een magneet hoeft te hangen of op een charging pad hoeft te leggen.

Door middel van een persbericht maakt het Chinese bedrijf vandaag de komst van de Mi Air Charge technologie bekend.

De Xiaomi Mi Air Charge technologie

Het mag duidelijk zijn dat we de technologie voorlopig nog niet in de praktijk gaan zien. Xiaomi laat weten dat Mi Air Charge volop in ontwikkeling is, maar geeft wel alvast een voorproefje. Zo zien we bijvoorbeeld dat het mogelijk is om door je woonkamer heen te lopen en tegelijkertijd je smartphone op kunt laden. Dat wordt mogelijk gemaakt door een verbinding tussen de smartphone en het laadstation. Dat station is voorzien van 144 antennes die milimetergolven uitzenden. Die golven worden dankzij de 14 kleinere antennes in de smartphone opgevangen waardoor het toestel op kan laden.

Xiaomi smartphones draadloos laden
Geheel draadloos opladen (Afbeelding: Xiaomi)

Aan de beelden van Xiaomi is te zien dat we te maken hebben met een technologie die de komende jaren pas echt voordelig moet gaan worden. Zo is het laadstation op dit moment nog net zo groot als een bijzettafel, maar zal naar verloop van tijd een stuk kleiner worden. Daarnaast is de technologie op dit moment goed voor een laadvermogen van 5W, wat nog niet heel veel is. De kans dat Xiaomi dit in de toekomst verhoogt is ook erg groot.

Dit is duidelijk een eerste grote stap in een lang proces.

Het grote plaatje

Xiaomi Mi Air Charge ziet er op dit moment uit als een handige toevoeging voor de smartphone, maar dit is pas echt de eerste stap. Het Chinese bedrijf ziet de technologie vooral als een oplossing voor alle apparaten. De verwachting is bijvoorbeeld dat het in de toekomst niet alleen mogelijk is om wearables en tablets op te laden, maar bijvoorbeeld als stroomvoorziening geldt voor alle apparaten.

Het maakt niet uit of het gaat om televisies, computers of slimme stofzuigers: de Xiaomi Mi Air Charge technologie moet ervoor zorgen dat alle apparaten in huis van stroom voorzien zijn, zonder ook maar één stekker te gebruiken. Behalve die ene stekker van het laadstation doen, natuurlijk!

Xiaomi Smartphones draadloos laden
Laadstation maakt verbinding met smartphone (Afbeelding: Xiaomi)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  5 W is meer dan genoeg als je iets constant laadt.

  Overigens is wireless charging natuurlijk niets nieuws, en gebaseerd op Nikola Tesla’s idee uit 1890: https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla#Wireless_lighting

   

 • Profielfoto
  pruus

  Pas als Apple dit gemeld had, was het wereldnieuws. Goed gedaan Xiaomi, blijf het irritante merk.

 • Profielfoto
  Kevin

  Inderdaad niets nieuws onder de zon. Tesla heeft dit al lange tijd geleden uitgevonden. Hij had zelfs het idee torens te plaatsen, waarvan vliegtuigen continu stroom konden aftappen. Het verbaast me dat het zolang moest duren voordat draadloos opladen echt beschikbaar werd voor consumenten. Dat opladen met een magneet noem ik niet draadloos.

 • Profielfoto
  Ome Kor