WhatsApp stelt veelbesproken wijziging uit naar mei 2021

Door: Mark Hofman - 14 reacties
WhatsApp Dark Mode iPhone 16x9
(Afbeelding: WhatsApp en Pexels, montage: OMT)

Twee weken geleden kwamen we in aanraking met de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Het zal weinig mensen ontgaan zijn gezien er een redelijke ophef over ontstond. Wereldwijd stapten gebruikers massaal over naar de concurrentie.

Dat WhatsApp het wat dat betreft niet heel handig heeft aangepakt is inmiddels ook bij het bedrijf zelf duidelijk. De gebruiksvoorwaarden zouden vanaf 8 februari 2021 ingaan, maar daar brengt het bedrijf verandering in. Alleen niet om de reden die jij waarschijnlijk in je hoofd had.

WhatsApp stelt wijziging uit na ophef

De veelbesproken gebruiksvoorwaarden van WhatsApp gaan niet vanaf 8 februari 2021, maar vanaf 15 mei 2021 in. Dat is het nieuws dat afgelopen weekend door het bedrijf zelf naar buiten werd gebracht. Dit gebeurt uiteraard naar aanleiding van de ophef die ontstond, nadat duidelijk werd dat het bedrijf nauwer gaat samenwerken met Facebook. Ondanks het feit dat dit voor burgers in de EU niet geldt, stapten toch veel mensen over naar alternatieven als Signal en Telegram. Waar je zou denken dat dit de reden is dat WhatsApp de nieuwe gebruiksvoorwaarden pas in mei laat gelden, is dat niet aan de orde. Het gaat volgens het bedrijf voornamelijk over het feit dat mensen het verkeerd begrepen hebben.

Op Twitter laat Whatsapp weten dat niet alle informatie die gegeven wordt klopt. Het bedrijf geeft aan dat alle prive-gesprekken die je voert met vrienden en familie gewoon versleuteld blijven zoals nu ook al het geval is. Niemand binnen het bedrijf kan meekijken met je gesprekken, je gedeelde locatie wordt nergens getoont en contactgegevens worden niet gedeeld met Facebook. Zo is te zien in de tweet:

 

Ondanks het feit dat WhatsApp in de tweet duidelijk maakt wat het bedrijf wel en niet in kan zien, wordt er toch besloten om de nieuwe gebruiksvoorwaarden later in te laten gaan. Waarom?

Meer duidelijkheid

Tegenover de Amerikaanse website The Verge geeft een woordvoerder van WhatsApp antwoord op die vraag. De miscommuncatie maakt duidelijk dat er op dat gebied nog veel te winnen valt voor het bedrijf. Gezien het feit dat er weinig duidelijkheid is bij de gebruikers, en ze dus massaal overstappen, moet dit dus eerst gefixt worden. WhatsApp laat weten dat er compleet andere dingen verwacht worden dan het geval is en daarom worden de komende drie maanden gebruikt om dit duidelijker te maken. De gebruikers moeten weten wat er gaat veranderen, welke dingen hetzelfde blijven en wat je precies gaat merken in je dagelijkse gebruik.

Om heel eerlijk te zijn komt WhatsApp, nadat er al twee weken ophef is over de voorwaarden, wel erg laat met een duidelijker verhaal. Veel gebruikers zijn al overgestapt en daarom is het niet meer de vraag hoe WhatsApp de schade kan beperken. De vraag is nu of de schade überhaupt nog te beperken valt.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  mhoeve

  Wel grappig dat een bedrijf dat communicatiesoftware levert (want dat is WhatsApp) zelf zo slecht communiceert…

 • Profielfoto
  RV

  Veel mensen reageren vanuit emoties. Overstappen heeft geen zin als je vrienden ook niet overstappen. Ik denk dus dat er niet veel zal veranderen. De mensen die nu zijn overgestapt zullen waarschijnlijk snel weer terugkeren

 • Profielfoto
  hansz

  Vind het wel lachen dat mensen om privacy redenen overstappen van Whatsapp naar Telegram……………

 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben benieuwd naar het artikel op One More Thing over Signal. Dat zou er ook komen, nietwaar?

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  whaha op 18 januari 2021 20:55

  Ik ben benieuwd naar het artikel op One More Thing over Signal. Dat zou er ook komen, nietwaar?

  Zeker weten! Planning was vorige week, maar door de CES 2021 en Galaxy Unpacked (voor WANT) ging dit niet meer lukken. We gaan er binnenkort mee aan de slag!

 • Profielfoto
  |/|/- |°_=O

  hm grote kans dat ik whatsapp ga laten voor wat het is.  Het is me toch een snertbedrijf dat Facebook.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  RV op 18 januari 2021 18:16
  Veel mensen reageren vanuit emoties. Overstappen heeft geen zin als je vrienden ook niet overstappen. Ik denk dus dat er niet veel zal veranderen. De mensen die nu zijn overgestapt zullen waarschijnlijk snel weer terugkeren

  Al overgestapt, dus je bewering is te suggestief!

 • Profielfoto
  RV

  @HHi Mac, is niet suggestief want je leest niet goed. Er staat dat ik denk dat veel overstappers snel weer terugkeren omdat niet alle vrienden overstappen. lezen is ook een kunst!

 • Profielfoto
  yanmik

  Heb nooit het nut ingezien van die extra chat/berichten apps.

  Wat is er mis met gewoon een sms te sturen ?

  Is toch net hetzelfde. Heb je toch geen extra app voor nodig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, is bijna hetzelfde.

  Mits… je daar extra voor betaald en je ook heel handig foto’s en documenten mee kan versturen en zo. En het ook heel handig op je tablet en computer werkt. En handig naar meerdere mensen tegelijk verstuurd.

  Maar je hebt gelijk; ik snap er ook niets van. Is toch net hetzelfde.

  ;)

 • Profielfoto
  yanmik

  Extra betalen voor sms ? Zit gewoon standaard inbegrepen bij mij.

  Foto’s en documenten versturen -> email.

   

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Uitstel is geen afstel. Ik zie gelukkig een mooie stroom mensen op gang komen richting Signal ???

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  yanmik op 19 januari 2021 08:19
  Extra betalen voor sms ? Zit gewoon standaard inbegrepen bij mij.

  Foto’s en documenten versturen -> email.

   

  Sms… ongecodeerd, geen groepen en relatief eenvoudig te onderscheppen…

 • Profielfoto
  AT024

  Gelijk hebben ze. Als je wil weten wat de gewijzigde voorwaarden zijn moet je 1000 pagina’s door gaan nemen. Wat een smiecht is die eigenaar van Facebook