Mark Hofman
Mark Hofman App Store 7 januari 2021

Waarom WhatsApp niet meer data deelt met Facebook vanaf 8 februari

Vanaf 8 februari 2021 deelt WhatsApp meer gegevens met Facebook. Dat is het bericht dat overal rondgaat nadat de nieuwe gebruiksvoorwaarden opduiken in de applicatie. Alleen klopt het verhaal niet helemaal.

Het is zeker het geval dat we vanaf 8 februari te maken krijgen met nieuwe gebruiksvoorwaarden. Het klopt ook zeker dat WhatsApp meer informatie gaat delen met Facebook. Alleen het klopt niet dat wij daar ook iets van gaan merken. Niet wanneer je in de EU woont tenminste.

WhatsApp deelt meer met Facebook

Toen bekend werd dat WhatsApp in handen zou vallen van Facebook was er direct paniek. Het bedrijf van Mark Zuckerberg staat op zijn zachts gezegd niet bekend om de veiligheid op het gebied van privacy. Dat er mensen zijn die zo hun bedenkingen hebben bij de nieuwe gebruiksvoorwaarden, die vanaf vandaag verschijnen in de applicatie, is dus best logisch. Alleen hebben we als burgers binnen de Europese Unie niets om ons zorgen over te maken.

Vanaf 8 februari gaan de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp in. Vanaf dat moment werkt het bedrijf nauwer samen met Facebook en zal er voornamelijk meer gegevens gedeeld worden. Zo kan het bedrijf van Zuckerberg je telefoonnummer, interacties en zelf je ip-adres binnenhalen zonder dat jij het platform daar ook maar één seconde voor hoeft te gebruiken. De pop-up ziet er dan ook als volgt uit:

De pop-up in Nederland (Screenshot: Raymon Mens)

Mensen die zich binnen de EU bevinden krijgen overigens een andere pop-up dan mensen die daarbuiten vallen. Zo krijg jij twee voorwaardes te zien, waar anderen nog een derde krijgen. Die voorwaarden luidt als volgt:

  • Hoe we samenwerken met Facebook voor een betere intergratie met de Facebook-diensten

Ondanks dat de overige voorwaarden misschien ook geen rozengeur en maneschijn zijn, is dat de voorwaarde waar op dit moment zoveel over te doen is. Wanneer je deze voorwaarde accepteer geef je WhatsApp de mogelijkheid om meer gegevens te delen met Facebook. Dit is volgens het bedrijf bedoeld om de veiligheid en infrastructuur van de diensten van Facebook te verbeteren, maar er is meer aan de hand. De gegevens worden namelijk ook gebruikt om bepaalde functionaliteiten en inhoud van alle gekoppelde diensten meer te kunnen personaliseren.

De laatste keer dat de voorwaarden veranderde was in 2016 en toen was jij als gebruiker in de mogelijkheid om het delen van de gegevens uit te schakelen. Maar in 2021 is dat niet meer mogelijk.

Geldt niet voor de EU

Het ontbreken van die veelbesproken voorwaarden is het resultaat van een afspraak tussen de EU en WhatsApp. De twee partijen hebben namelijk een akkoord uit 2018 over het delen van gegevens met Facebook. WhatsApp heeft destijds beloofd dat er geen data gedeeld mag worden met Facebook. Ondanks het feit dat er op dit moment allerlei manieren gevonden wordt om dit alsnog te kunnen doen, lijken de nieuwe voorwaarden aan te tonen dat deze regel nog steeds van kracht is.

Vanaf 8 februari 2021 gaan nieuwe voorwaarden in en dat geldt ook zeker voor de gebruikers binnen de EU. Het enige verschil is alleen dat wij ons hier aan andere voorwaarden moeten houden dan buiten de EU. Zo worden er meer gegevens gedeeld tussen WhatsApp en Facebook in landen buiten de EU en hebben wij hier voorwaarden waarin het delen van gegevens tussen de twee partijen uitgesloten wordt.

Reageer op artikel:
Waarom WhatsApp niet meer data deelt met Facebook vanaf 8 februari
Sluiten