Waarom WhatsApp niet meer data deelt met Facebook vanaf 8 februari

Door: Mark Hofman - 10 reacties
Whatsapp
(Afbeelding: Ritcie B. Tongo / ANP)

Vanaf 8 februari 2021 deelt WhatsApp meer gegevens met Facebook. Dat is het bericht dat overal rondgaat nadat de nieuwe gebruiksvoorwaarden opduiken in de applicatie. Alleen klopt het verhaal niet helemaal.

Het is zeker het geval dat we vanaf 8 februari te maken krijgen met nieuwe gebruiksvoorwaarden. Het klopt ook zeker dat WhatsApp meer informatie gaat delen met Facebook. Alleen het klopt niet dat wij daar ook iets van gaan merken. Niet wanneer je in de EU woont tenminste.

WhatsApp deelt meer met Facebook

Toen bekend werd dat WhatsApp in handen zou vallen van Facebook was er direct paniek. Het bedrijf van Mark Zuckerberg staat op zijn zachts gezegd niet bekend om de veiligheid op het gebied van privacy. Dat er mensen zijn die zo hun bedenkingen hebben bij de nieuwe gebruiksvoorwaarden, die vanaf vandaag verschijnen in de applicatie, is dus best logisch. Alleen hebben we als burgers binnen de Europese Unie niets om ons zorgen over te maken.

Vanaf 8 februari gaan de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp in. Vanaf dat moment werkt het bedrijf nauwer samen met Facebook en zal er voornamelijk meer gegevens gedeeld worden. Zo kan het bedrijf van Zuckerberg je telefoonnummer, interacties en zelf je ip-adres binnenhalen zonder dat jij het platform daar ook maar één seconde voor hoeft te gebruiken. De pop-up ziet er dan ook als volgt uit:

WhatsApp pop-up Nederland
De pop-up in Nederland (Screenshot: Raymon Mens)

Mensen die zich binnen de EU bevinden krijgen overigens een andere pop-up dan mensen die daarbuiten vallen. Zo krijg jij twee voorwaardes te zien, waar anderen nog een derde krijgen. Die voorwaarden luidt als volgt:

 • Hoe we samenwerken met Facebook voor een betere intergratie met de Facebook-diensten

Ondanks dat de overige voorwaarden misschien ook geen rozengeur en maneschijn zijn, is dat de voorwaarde waar op dit moment zoveel over te doen is. Wanneer je deze voorwaarde accepteer geef je WhatsApp de mogelijkheid om meer gegevens te delen met Facebook. Dit is volgens het bedrijf bedoeld om de veiligheid en infrastructuur van de diensten van Facebook te verbeteren, maar er is meer aan de hand. De gegevens worden namelijk ook gebruikt om bepaalde functionaliteiten en inhoud van alle gekoppelde diensten meer te kunnen personaliseren.

De laatste keer dat de voorwaarden veranderde was in 2016 en toen was jij als gebruiker in de mogelijkheid om het delen van de gegevens uit te schakelen. Maar in 2021 is dat niet meer mogelijk.

Geldt niet voor de EU

Het ontbreken van die veelbesproken voorwaarden is het resultaat van een afspraak tussen de EU en WhatsApp. De twee partijen hebben namelijk een akkoord uit 2018 over het delen van gegevens met Facebook. WhatsApp heeft destijds beloofd dat er geen data gedeeld mag worden met Facebook. Ondanks het feit dat er op dit moment allerlei manieren gevonden wordt om dit alsnog te kunnen doen, lijken de nieuwe voorwaarden aan te tonen dat deze regel nog steeds van kracht is.

Vanaf 8 februari 2021 gaan nieuwe voorwaarden in en dat geldt ook zeker voor de gebruikers binnen de EU. Het enige verschil is alleen dat wij ons hier aan andere voorwaarden moeten houden dan buiten de EU. Zo worden er meer gegevens gedeeld tussen WhatsApp en Facebook in landen buiten de EU en hebben wij hier voorwaarden waarin het delen van gegevens tussen de twee partijen uitgesloten wordt.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Twijfelaar

  Word tijd dat dit sch**t bedrijf word opgesplitst!

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Waarom je voor 8 februari moet overstappen op SignalApp of Telegram….;) (eigenlijk had je dat moeten doen op de dag dat WhatsApp in handen kwam van Facebook)

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb dat toen gelijk gedaan, ik ben toen overgestapt naar Telegram, werkt prefect. Helaas heb ik een paar eigenwijze familie leden die dat niet inzien.

 • Profielfoto
  hagar2008

  Welke garantie hebben we dat FB toch geen data deelt? Idd. Geen enkele.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik zie al mensen overstappen. Het kán nog goed komen.

 • Profielfoto
  Frans

  WhatsApp heeft destijds beloofd dat er geen data gedeeld mag worden met Facebook. Ondanks het feit dat er op dit moment allerlei manieren gevonden wordt om dit alsnog te kunnen doen, lijken de nieuwe voorwaarden aan te tonen dat deze regel nog steeds van kracht is.

  Als dat zo is, waarom moeten EU burgers ook de nieuwe voorwaarden accepteren om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken? Gelden de EU privacy regels wel als je zelf (‘gedwongen’) toestemming geeft je gegevens te mogen delen/gebruiken?

  Ik vertrouw het niet meer en denk binnenkort over te stappen naar Signal, hopelijk samen met een hele groep familie, vrienden, buren en collega’s van het werk.

 • Profielfoto
  computer space

  Wat kak is aan Signal is dat er geen goede backup mogelijkheid is: dat wil zeggen, er is geen makkelijke manier om je chat-historie offline te halen in een leesbaar formaat, onversleuteld, zodat je het in een klassieke versleutelde container als een diskimage kunt opslaan.

  Beveiliging Whatsapp is ook ruk, end-to-end encryptie is daar een farce omdat de backups onversleuteld zijn en op rechterlijk verzoek gewoon door Google en Apple geleverd kunnen worden.

  Ik kies dus voor gemak Telegram, die hebben de meeste klanten buiten Whatsapp (heb inmiddels bijna iedereen die ik vaak contact op dat platform), maar je moet handmatig voor superveilig kiezen (self destruct messages of beveiligde chat), en het is slim af en toe een lokale backup te trekken in een versleutelde DMG zodat niet alles online blijft staan. Dan is het net zo veilig als Signal en fijner in gebruik dan Whatsapp.

 • Profielfoto
  Tjaja

  ‘Waarom WhatsApp niet meer data deelt met Facebook vanaf 8 februari’

  Maar ook niet minder 😜

 • Profielfoto
  nicj56

  Tjaja op 8 januari 2021 16:49
  ‘Waarom WhatsApp niet meer data deelt met Facebook vanaf 8 februari’

  Maar ook niet minder 😜

  Dat weet niemand en daar is Facebook goed in.

 • Profielfoto
  Lucish

  Ik ben overgestapt naar Signal. Ik heb me erin verdiept en het is de veiligste app, al veel leden, en heeft al heel veel functies en er wordt hard aan nog meer gewerkt. Zeker vergelijkbaar met WhatsApp maar dan zonder dat ze mee kunnen neuzen en je (meta)data toch kunnen gebruiken. Sowieso is het geen prettig idee dat 1 bedrijf (Facebook) zoveel touwtjes in handen heeft dus ik voel veel voor Signal, een open source project en niet van de Russen (dat is Telegram wel en de encryptie van Telegram is geen open source)