Huub Everstijn
Huub Everstijn App Store 15 januari 2021

Welke netwerkmonitor is naast Little Snitch een goede keuze?

Privacy is tegenwoordig een beladen term. Steeds meer mensen willen controle over wat hun apps uitspoken op het internet en de mogelijkheid om dit naar wens te blokkeren of toe te staan. We kijken naar een aantal mogelijkheden en hun voor-en nadelen.

Naast dat je zelf over het internet surft en mailtjes verstuurt, doen veel apps hetzelfde. Vaak is dat onschuldig, zoals het controleren of er updates zijn, maar soms wordt er veel meer informatie verstuurd, zoals je locatie en andere gegevens over jou of nog serieuzer, zelfs privacygevoelige informatie. Daarom willen gebruikers vaker meer controle over het internetverkeer dat hun Mac onderhuids uitvoert.

Een VPN is niet voldoende

Een VPN zorgt al voor een stuk extra veiligheid. Het legt een versleutelde ‘tunnel’ aan tussen je Mac en een VPN-server. Al je internetverkeer gaat via die computer(server), zodat je provider al een stuk minder over jou te weten kan komen. Het verstandigst is hierbij de kiezen voor een goed aangeschreven, betaalde dienst. Je moet namelijk vertrouwen op hoe zo’n externe dienst met jouw gegevens omgaat. Eenmaal geregeld is nu maar een deel van je privacy beschermd. Wat kan je dan nog meer doen om te voorkomen dat al je gegevens zomaar op straat komen liggen?

Firewalls en netwerkmonitors

Deze groep van apps zorgt ervoor dat je al je netwerkverkeer naar buiten wordt gecontroleerd en je kan ook zien wat er allemaal gebeurt. Veel apps bieden de mogelijkheid om per app regels op te stellen wat deze app wel of niet mag op het internet. Dat begint er al meer op te lijken. De meeste mensen roepen dan gelijk “Little Snitch!’ Inderdaad is dit de meest bekende app, maar er zijn er veel meer. We nemen hieronder een kleine greep uit het aanbod en kijken naar de voor- en nadelen en vergelijken de app met de marktleider Little Snitch.

Little Snitch

De meest bekende app hiervoor is Little Snitch. De app houdt al het onderhuidse internetverkeer op je Mac in de gaten en vraagt jouw toestemming als een app of service contact zoekt met het thuisfront. Je beslissing wordt dan vastgelegd in een regel, zodat je je beslissing maar één keer hoeft in te geven. Op een bepaald moment zijn al die processen wel een keertje aan de orde geweest en zal je steeds minder popups met contactaanvragen te zien krijgen. Je hebt met Little Snitch dus volledige controle over je internetverkeer. Verder heeft Little Snitch legio mogelijkheden om dit verder te verfijnen en zaken zelf in te stellen en te regelen.

Little Snitch: Trial versie, € 45,00 voor 1 Mac, € 89,00 voor een familie-licentie

Naast de bovengenoemde voordelen, heeft Little Snitch ook wat nadelen. Zo is de app, in vergelijking met concurrenten, best prijzig en kunnen de enorme hoeveelheid opties en mogelijkheden zeker de beginnende gebruiker behoorlijk overdonderen. Vandaar  dat we hieronder een top-10 hebben samengesteld van de beste alternatieven voor deze app.

1. Radio Silence

We hebben Radio Silence gerangschikt als ons eerste alternatief omdat het veel gemakkelijker te gebruiken is en veel minder kost dan Little Snitch. Daarnaast heeft Radio Silence  bijna alle features van Little Snitch, samengepakt in een gebruiksvriendelijke interface. Je kunt je netwerk inspecteren en een firewall maken om je Mac te beschermen tegen uitgaande verbindingen. Er is ook een optie om aangepaste profielen te maken die, eenmaal geactiveerd, een groep apps de toegang tot internet kunnen blokkeren.

Radio Sllence
Radio Sllence

Daarnaast kun je ook dieper gaan en monitoren welke processen proberen een verbinding tot stand te brengen met online servers. En het beste is dat je, net als Little Snitch, een melding ontvangt wanneer een app of service verbinding probeert te maken. Daarna kun je zonder poespas de verbinding blokkeren, inspecteren of toestaan n. Kortom, Radio Silence is een van de beste Little Snitch-alternatieven en zeker een aanrader.

Voordelen

 • Makkelijk te gebruiken
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst
 • Meldingsprompt
 • Laatste beta is Big Sur-compatible

Nadelen

 • Geen

Radio Silence:  gratis proefperiode van 30 dagen, eenmalige aanschaf kost 9 dollar

2. Lulu

Lulu is niet zomaar een alternatief voor Little Snitch, maar ook een van de beste firewall-apps voor macOS. Het bekende Objective-See is de maker van deze volledig gratis open-source app. Lulu ziet er, in tegenstelling tot andere open-source-apps, absoluut geweldig uit met een prachtig gebruiksvriendelijk ontwerp en een aanpasbare interface. Je kunt eenvoudig apps vinden die uitgaande verbindingen maken en deze meteen blokkeren met een enkele klik. Lulu staat standaard in een ‘pre-blocking-modus’. Dat houdt in dat op het moment dat je Lulu geïnstalleerd hebt, de app gelijk alle apps blokkeert om toegang te krijgen tot internet. Pas als je toestemming geeft, kunnen apps een verbinding tot stand brengen. Simpel gezegd, als u op zoek bent naar een gratis alternatief voor Little Snitch, is er geen betere app dan Lulu.

Lulu
Lulu

Voordelen

 • Gratis en open source
 • Makkelijk te gebruiken
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst
 • Meldingsprompt

Nadelen

 • Niet zo intuïtief als sommige van de andere Little Snitch-vervangingen op deze lijst

Lulu: (gratis)

3. Murus

Murus is ons volgende alternatief voor Little Snitch omdat het een gratis netwerkanalysator en firewall biedt met zijn Lite-versie. Het is gebaseerd op het eigen pakketfilterprotocol van macOS, waarmee je netwerkverbindingen in realtime kunt volgen. Houd er echter rekening mee dat je met de gratis versie alleen de inkomende verbindingen kunt controleren en filteren. Als je je Mac ook wilt beschermen tegen uitgaande verbindingen, kun je kiezen voor de betaalde Murus Basic- of Pro-versie. In ieder geval zijn beide premium-versies goedkoper dan Little Snitch, dus dat is mooi meegenomen.

Murus
Murus

Afgezien daarvan kunt u voorinstellingen van apps en services maken om internettoegang te blokkeren. Er zijn ook opties voor geavanceerd filteren en poortbeheer die u kunt gebruiken als u een gevorderde gebruiker bent. Al met al, als u op zoek bent naar een vergelijkbaar met Little Snitch maar gratis, dan kan Murus Lite een goede keuze zijn.

Voordelen

 • Biedt een gratis versie genaamd Murus Lite
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Geavanceerde functies
 • Maak regels en filterlijst
 • Meldingsprompt

Nadelen

 • Interface kan overweldigend zijn

Murus: Lite (gratis), Basic (10 dollar), Pro (35 dollar)

4. Vallum

Vallum is een van de best ontworpen apps voor het bewaken van de netwerkverbinding op macOS. Het ziet er zeker veel beter en verfijnder uit dan Little Snitch. Met Vallum kun je uitgaande verbindingen onderscheppen en voorkomen dat apps toegang krijgen tot internet. Je kunt ook een aangepaste app-lijst en vooraf gedefinieerde regels maken die de internetconnectiviteit regelen zoals jij deze hebt ingesteld. Het beste deel is dat er ondersteuning is voor ‘drag & drop’ zodat je voor apps direct kan instellen of je de internettoegang wil toestaan ​​of blokkeren. Daarnaast kun je uitgaande verbindingen blokkeren op basis van geolocatie, vooraf gedefinieerde schema’s en meer. Vallum is een ​​van de meest geavanceerde firewall-apps voor macOS en je kunt hem zeker gebruiken als vervanging van Little Snitch.

Vallum
Vallum

Voordelen

 • Mooie gebruikersinterface
 • Makkelijk te gebruiken
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst
 • Geavanceerde functies
 • Meldingsprompt

Nadelen

 • Kan overweldigend zijn voor beginners

Vallum: gratis proefperiode van 30 dagen, eenmalige aanschaf kost 15 dollar

5. Hands Off!

Hands Off! behoort gemakkelijk tot de beste Little Snitch-alternatieven omdat het zowel geavanceerde functies als een gebruiksvriendelijke interface heeft. Met de app kun je je privacy beschermen door de snuffelmodus in te schakelen. Deze blokkeert de toegang tot het internet voor alle toepassingen en services. Telkens wanneer een app probeert een verbinding tot stand te brengen, krijg je een melding of je de verbinding wil toestaan ​​of blokkeren. Hands Off! voelt niet te geavanceerd, in tegenstelling tot Little Snitch, dat voor normale gebruikers overweldigend kan zijn. Je kunt gemakkelijk door de geavanceerde instellingen bladeren, je eigen set regels en lijst met app-uitsluitingen maken. Kortom, Hands Off! is absoluut een sterke kanshebber als Little Snitch alternatief. De app is vrij eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken en lijkt qua interface best wel een beetje op Little Snitch, waardoor een overstap eenvoudig is

Hands-Off!
Hands-Off!

Voordelen

 • Krachtige app voor netwerkbewaking
 • Makkelijk te gebruiken
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst
 • Meldingsprompt

Nadelen

 • Duur (kost zelfs meer dan Little Snitch)

Hands Off: gratis trial versie, eenmalige aankoop van 49,99 dollar

NetIQuette

NetIQuette is een nieuwkomer onder de netwerkbewakings-apps. Het is gemaakt door Objective-See, dat ook een andere app in deze lijst heeft ontwikkeld: Lulu. Het is nog steeds in bèta, maar de app werkt al verrassend goed. Net als bij Lulu is het volledig gratis en open-source, dus dat is mooi meegenomen. Door het eenvoudige en intuïtieve ontwerp onderscheidt NetIQuette zich van Lulu en Little Snitch. Met NetIQuette kun je uitgaande netwerkverbindingen bekijken, blokkeren en ook het netwerklogboek exporteren voor verder onderzoek. Op dit moment heeft de app nog geen aangepaste regels en app-lijstfuncties. We verwachten echter dat NetIQuette bij verdere ontwikkeling ook de beschikking over deze functies zal krijgen. NeIQuette is de meest eenvoudige netwerkmonitor met een heldere, overzichtelijke interface, die je voor macOS kunt krijgen. Als je een Little Snitch-alternatief wil, dat momenteel volop in ontwikkeling is, is NetIQuette de beste keuze.

NetIQette
NetIQette

Voordelen

 • Gratis en open source
 • Makkelijk te gebruiken
 • Actief in ontwikkeling
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen

Nadelen

 • Kan (nog) geen regels en filterlijst maken
 • Heeft geen meldingsprompt
 • In bèta; kan bugs hebben
 • Netiquette: Gratis

7. TCPBlock (voor oudere versies macOS)

TCPBlock is een andere populaire app dat, net zoals Little Snitch, zowel als netwerkmonitor als als firewall fungeert. Hoewel de app qua gebruikerservaring niet de beste is, werkt hij zeker en kun je hem gebruiken om uitgaande verbindingen te blokkeren. Er is ook een netwerklogfunctie waar je alle details kunt vinden van apps die in het verleden een internetverbinding hebben gemaakt. Daarnaast is de app lichtgewicht en neemt dus nauwelijks computerbronnen in beslag. Net als Little Snitch kun je een aangepaste lijst met apps en services maken die toegang hebben tot internet. Houd er echter wel rekening mee dat TCPBlock niet werkt op macOS Mojave of hoger. De app is dus met name geschikt voor oudere versies van macOS. Kortom, als je op zoek bent naar een alternatief voor Little Snitch, maar met minder geavanceerde functies én je Mac draait niet op een van de nieuwere macOS versies, dan kan TCPBlock een goede keuze zijn.

TCPBlock
TCPBlock

Voordelen

 • Eenvoudige netwerkanalysator en firewall-app
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst

Nadelen

 • Niet gebruiksvriendelijk
 • Werkt niet met Mojave of hoger

TCPBlock: Gratis

8. Loading

Loading is een unieke app in deze lijst omdat het geen complete firewall-app is en niet zoveel functies heeft als Little Snitch. De app bevindt zich op de menubalk en toont een ‘Laad’-icoontje wanneer een app op de achtergrond verbinding met het internet probeert te maken. Vanuit de menubalk kun je dan de betreffende app terugvinden en vervolgens de datatransmissie toestaan of blokkeren. Het is een erg eenvoudige app die geen aangepaste regels, apps of andere geavanceerde functies biedt. Op het gebied van bruikbaarheid wint Loading echter absoluut. Dus als je op zoek bent naar een heel eenvoudige app waarmee je uitgaande verbindingen kunt toestaan of blokkeren, maar zonder de toeters en bellen van Little Snitch, dan is Loading de beste keuze.

Loading
Loading

Voordelen

 • Lichtgewicht firewall-app
 • Bevindt zich op de menubalk; makkelijk bereikbaar
 • Blokkeer uitgaande verbindingen

Nadelen

 • Heeft geen geavanceerde functies

Loading: Gratis

9. IceFloor (voor oudere versies macOS)

De een na laatste app voor netwerkbewaking uit de lijst is IceFloor. Deze app is ook gratis en open-source. Het is gebouwd op de Packet Filtering (PF)-technologie van macOS zelf, zodat je gemakkelijk uitgaande verbindingen kunt toestaan ​​of blokkere. Er is ook een optie om configuratiebestanden te maken waarmee je regels, apps en services kunt aanpassen met betrekking tot de internettoegang op je Mac. Het enige nadeel is dat de interface niet zo gebruiksvriendelijk is. Je bent genoodzaakt om de gebruikershandleiding te doorlopen om de app goed in te stellen. Houd er ook rekening mee dat IceFloor niet goed werkt op de nieuwste versies van macOS, Mojave en hoger. Dus als je echter High Sierra of Sierra op je Mac gebruikt, is IceFloor een prima, gratis Little Snitch-alternatief dat het grootste deel van functionaliteit heeft.

Icefloor
Icefloor

Voordelen

 • Gratis en open-source
 • Voor High Sierra of Sierra
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst

Nadelen

 • Niet gebruiksvriendelijk
 • Werkt niet met Mojave of hoger
 • Geen meldingsprompt

IceFloor: Gratis

10. Private Eye (voor oudere versies macOS)

Private Eye is een behoorlijk oude firewall-app die alleen compatibel is met macOS 10.7 en 10.8. Dus als je oudere versies van macOS gebruikt, kan Private Eye een goed alternatief zijn voor Little Snitch. Ik zeg dat omdat het redelijk goed werkt en zeker op oudere macOS-versies. Je hebt alle standaardfuncties van Little Snitch, zoals logboekregistratie van inkomend en uitgaand verkeer, filtering van apps en de mogelijkheid om aangepaste regels te maken. Bovendien zit de app niet boordevol geavanceerde functies, dus maak je geen zorgen, je zult niet overweldigd worden door eindeloze instellingen. Tot slot, als u een lichtgewicht app wilt die apps de toegang tot internet kan blokkeren, kan Private Eye een goede keuze zijn.

Private Eye
Private Eye

Voordelen

 • Vrij oude app; het beste voor oudere macOS-versies
 • Inspecteer en blokkeer uitgaande verbindingen
 • Maak regels en filterlijst

Nadelen

 • Niet gebruiksvriendelijk
 • Werkt niet met Mojave en hoger
 • Geen meldingsprompt

Private Eye: Gratis

MacOS Big Sur en netwerkcontrole

Voor gebruikers van macOS 11 Big Sur is er een grote “maar”. In Big Sur heeft Apple namelijk – tijdelijk – een ‘hack’ ingebouwd, die ervoor zorgt dat zijn eigen apps zonder toezicht het internet op kunnen. Ook firewalls en netwerk-filters, zoals hierboven genoemd, hebben geen controle over dit netwerkverkeer. Gelukkig zal dit vanaf versie 11.2 niet meer het geval zijn. Meer weten? Lees er alles over in dit artikel.

Bescherm je privacy met apps zoals Little Snitch

Dat was de lijst met tien van de beste Little Snitch-alternatieven die stuk voor stuk prima geschikt zijn voor hun taak en tal van geavanceerde functies bieden. We hebben ervoor gekozen om niet alleen apps op te nemen die gemakkelijk te gebruiken zijn en de gebruiker niet overweldigen met eindeloze functies. We noemden ook enkele apps die boordevol geavanceerde opties zitten en die handig kunnen zijn als je meer bedreven bent in netwerkanalyse. Als je onze selectie van apps leuk vond, of een andere app kan aanbevelen, reageer dan in de reacties hieronder en laat het ons weten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke netwerkmonitor is naast Little Snitch een goede keuze?
Sluiten