Weekend Poll: Draait jouw Mac al op Big Sur?

Door: Night - 50 reacties
Apple macOS 11 Big Sur WWDC20
(Afbeelding: screenshot Apple)

Big Sur is alweer even uit en binnenkort mogen we van Apple’s laatste versie van macOS alweer de tweede grote update verwachten. Maar ben jij al over?

Big Sur is de nieuwste versie van macOS. Eigenlijk is het zelfs een heel nieuw OS, want in deze versie heeft iOS een flinke invloed. Voor sommigen een zegen, voor anderen een vloek. Want zoals bij elke upgrade, is ook bij Big Sur weer sprake van Macs die buiten de boot vallen. Ook is er voor velen nog geen eind gekomen aan het hele 32-bits app-gedoe bij begon bij Catalina. Dat neemt niet weg dat velen de overstap inmiddels wel gemaakt zullen hebben. Of niet..?

We zijn eigenlijk wel benieuwd hoeveel van jullie al Big Sur op je Mac draaien. En als dat niet zo is, waarom niet, en welke versie dan wél (tweede poll). Vandaar de weekend poll(s) van deze week:

 

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Namens het hele OMT team een prettig weekend gewenst!

 

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Sinds vorige week overgestapt. Ben er wel tevreden over denk ik. Maar ben niet echt het type dat alle functies gaat zitten uitpluizen. Ik doe gewoon wat ik altijd doe. Als het ding maar stabiel is, dat vind ik het belangrijkste.

 • Profielfoto
  Rebyte

  Mijn Mac staat niet op ‘de lijst’. Heb trouwens het beleid van Apple om alleen maar naar ‘jaargang’ te kijken ipv specs altijd wat vreemd gevonden. Mijn CTO iMac late 2013 is uitgevoerd met toen de beste specs (i7, 32GB, SSD, etc), dus zou Big Sur gemakkelijk draaien… ? Maar goed, zal Big Sur eerst nog een tijdje op de 2020 MBP gebruiken en als het goed bevalt, krijg ik het alsnog wel geïnstalleerd op de iMac ?

 • Profielfoto
  Furbz

  Macbook Pro: ja vanaf .01
  iMac: nee, want werkpaard

   

   

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mijn MacBook Pro 13” draaide op High Siërra (werkte altijd prima) sinds kort op Mojave. De Apple IT adviseur van het bedrijf waar ik werk raadt af om te upgraden naar Catalina, omdat daarmee veel problemen bij zijn klanten zijn geweest. Van Big Sur wachten we dat nog even af, hoe de ervaringen zijn.

 • Profielfoto
  EdPOD

  Zit al tijdje op Big Sur vanaf week 2 v. uitkomen.

  Is er nu zo’n groot verschil?
  De icoontjes, de kleuren, het paneel rechtsboven, iTunes gesplitst. Maar verder niet zoveel van gemerkt.
  Als ik veel browser schermen en apps open heb dan crasht Big Dur soms ineens naar wen directe reboot.. Maar kan ook zijn dat ik hiervoor 8GB nr 16GB moet uitbreiden. (iMac 27’ 2019)

  Hebben anderen dit ook? (Soms in sleep mode ‘s nachts gaat hij ook rebooten…)

 • Profielfoto
  peterhouten

  We gebruiken specifiek programmeer software, deze doet een broadcast over het netwerk om device te vinden. Dit werkt helaas op dit moment niet meer in Big Sur. Daarom nog niet geupdate vanaf Catalina.

 • Profielfoto
  RW076

  Mijn echte reden is een spelletje wat niet draait op 64 bits, maar mijn hoofdreden is toch wel anders.

  Ik vind het echt belachelijk dat we ons elk jaar in een update laten lullen wat eigenlijk een upgrade is. Ja er zijn uitzonderingen, maar de hoofdreden is toch wel om oudere systemen af te kunnen schrijven en nieuwere systemen niet backwards uit te kunnen rollen.

  Apple qua OS vind ik te veel marketing gedreven. Het hoeft helemaal niet en toch doet men het.

  Nee, doe mij maar het Apple van rond Mountain Lion. Toen kon je zo goed zijn (ook in de hardware juist accessoires) dat Apple met de gebruiker bezig was. De keerzijde ervan was echter dat Apple toen ook echt serieuze aantallen begon te verkopen, de dollars stroomde binnen en asja het moet toch elk jaar meer zijn.

  Erg jammer.

 • Profielfoto
  RW076

  Ooh wat fijn die edit functie.?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, geen update.
  Reden: het interesseert me geen hol (meer).

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Vanaf dag 1 een Mac Mini M1 en dus ook Big Sur. Maar net nog even te veel bugs, alhoewel ik niet weet of dat aan de M1 of aan Big Sur ligt.

 • Profielfoto
  Middelvillage

  Nog geen Big Sur. Ik heb een MacBook Pro late 2013. Aangezien hier problemen mee waren met de update naar Big Sur wacht ik nog even totdat deze opgelost zijn.

 • Profielfoto
  Matador

  Hoe snel we vergeten: ‘Ja, maar pas vanaf 11.0.1 (ik wachtte even tot de grootste fouten eruit gehaald waren’. 11.0.1 (Build 20B29) was de eerste versie, 11.0 is nooit gereleased.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik wacht altijd een half jaar met zo’n mac update. Want er is altijd wel een of andere issue. Niet zo met iOS/iPadOS wat ik altijd meteen update. Ook niet zo verstandig natuurlijk, in 2019 was er bv. nog de “brick update” van de homepod, waar ik nipt aan ontsnapt ben.

 • Profielfoto
  Mick

  Ik draai Big Sur (11.1) op een MacBook Pro (retina) uit 2012. Heb ‘m er via een omweg opgezet, want officieel niet ondersteund. Draait als een zonnetje, zeer tevreden over. ?

 • Profielfoto
  Macteach

  Helaas zit er in versie 11.1 een bug waardoor de Open, Bewaar enz. dialoog steeds op z’n kleinst wordt geschaald. Je kunt wel vergroten, maar dat wordt niet onthouden. Idem de zijkolombreedte. Dat is in de 11.2 gefixt in de laatste beta van deze week.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Draai Big Sur op mijn iMac en MacBook Pro vanaf dag 2. Op dag 1 waren de servers steeds overbelast en werd de download telejwns vlak voor het eind afgebroken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik miste de optie “Ja (helaas, want weinig vooruitgang en pregnante achteruitgang)”

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Big Sur op mijn laptop. Mojave en High Sierra op mijn Mac Pro’s 5.1 . high sierra blijft het beste.

 • Profielfoto
  Ree

  op iMac werk; nee. teveel software die niet werkt onder Big Sur.

  op privé MBP, ja, maar het is een haat-liefde verhouding.

 • Profielfoto
  Sudoku

  Ik mis de optie: “Nee, want heb geen opslagruimte genoeg meer”

 • Profielfoto
  plonserd

  Catalina op m’n 2018 Mac Mini.

  Maandag komt m’n M1 Macbook Air toe waarop ik dus wel Big Sur zal moeten gebruiken. Pas als alle software (veel externe plugins voor Logic) vlot op de Macbook Air draaien installeer ik het ook op m’n Mac Mini. Voorlopig blijft de Mac Mini mijn werkmachine, en zal de Macbook Air als secundair toestel gebruikt worden, waarvan ik verwacht dat ik veel software nog niet ga kunnen gebruiken.

   

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Mojave.

  Ik moet nog altijd mijn vorig/oud fotoarchief in Aperture eens ordenen om over te zetten naar Photos of Lightroom… ?

 • Profielfoto
  fatboysmart

  If it ain’t broke, don’t fix it. Dat is mijn motto. Ik update alleen als het echt moet.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik ga pas over als 11.2 met meer bugfixes uit is én SuperDuper! (of een andere app) goed bootable werkt in Bug Sur.

 • Profielfoto
  MacPro 5.1

  KarelWillem op 23 januari 2021 10:38
  Nee, geen update.
  Reden: het interesseert me geen hol (meer).

  Zolang   Bepaalde apps maar blijven draaien. Heb bv plug-in (Filmconvert) voor Fcpx die begint te stuiteren om dat ik Fcpx  niet meer kan bijwerken vanwege Mojave

 • Profielfoto
  Frans

  Mac mini 2018: Mojave

  MacBook Pro 13” 2011: High Sierra

  Mac mini 2009: El Capitain

  PowerMac G4 Cube (2000): Tiger

 • Profielfoto
  Hydræ

  Nee geen update naar Bug Sir. Reden is dat alle Macs nu draaien als een zonnetje op El Capitan. Het was voorheen altijd gedoe met updates uitvoeren, software dat niet meer wilde of dingen niet meer herkent. Het is goed zo. Misschien over 2 jaar een nieuwe Mac en dan ik hou ik macOS 11.2 Sacramento wel aan.

 • Profielfoto
  Night

  Matador op 23 januari 2021 11:27

  Hoe snel we vergeten: ‘Ja, maar pas vanaf 11.0.1 (ik wachtte even tot de grootste fouten eruit gehaald waren’. 11.0.1 (Build 20B29) was de eerste versie, 11.0 is nooit gereleased.

  Toch wel. Versie 11.0 (build 20A2411) was de versie die voor-geïnstalleerd kwam op de eerste Macs die met Big Sur werden verkocht. 11.0.1 was wel de eerste versie die je kon downloaden als updater.
  Er zijn twee versies van 11.0.1, nl. Build 20B29 en een revisie (en die bedoelde ik eigenlijk), Build 20B50. De laatste, met enkele bugfixes, kwam een week uit na de initiële 11.0.1.

 • Profielfoto
  Joerian

  Middelvillage op 23 januari 2021 11:26
  Nog geen Big Sur. Ik heb een MacBook Pro late 2013. Aangezien hier problemen mee waren met de update naar Big Sur wacht ik nog even totdat deze opgelost zijn.

  Same!! Hoef geen kapotte Mac die Apple vervolgens niet vergoed omdat ze daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Terwijl ze wel de nieuwste software aanraden. Mij niet gezien. Nog even de kat uit de boom kijken. ?

 • Profielfoto
  AT024

  Nee, ik update alleen als mijn software te nieuw wordt voor mijn huidige versie macOS (en dat is (nog) niet zo)? Ik snap niet wat er hier staat. Iemand?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, ik update alleen als mijn software te nieuw wordt voor mijn huidige versie macOS (en dat is (nog) niet zo)

  Voorbeeld: Je wilt Garageband updaten, en je krijgt de melding dat je daar minimaal Big Sur voor nodig hebt.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Nee, want heel eerlijk gezegd ben ik het voor de verandering helemaal eens met Karel-Willem, het interesseert me geen bal meer, zolang het spul maar doet wat ik wil zal het me een zorg zijn waar ik op draai. Ik heb een MacBook Air uit 2015 die het goed doet op Catalina, en voor mijn werk ben ik verplicht een Windows machine te gebruiken, omdat daar de software op draait die ik dahelijks nodig heb. En weet je, eigenlijk werkt Windows gewoon net zo goed als mijn Mac….

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Idem voor Foto’s en de iWork programma’s.

  Mijn iMac draait nog Mojave, want ik heb nog diverse 32 bits programma’s en de iMac werkt prima dus ik blijf er (voorlopig?) van af.

  Mijn MacBook Air is nieuw, dus die werd geleverd met Big Sur. Ik heb een schone installatie gedaan en de Migratie Assistent niet gebruikt. Soms viel het me niet mee, om een en ander aan de praat te krijgen, vooral mijn scripts. De verder doorgevoerde veiligheidsmaatregelen in Big Sur zaten me nog al eens dwars. Nu inmiddels van meer programma’s de Arm-versies in Brew beschikbaar komen wordt het steeds bruikbaarder. Nog geen spijt gehad van mijn aankoop.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Die eerste regel was een reactie op KarelWillem

 • Profielfoto
  KR1275

  Mijn Mac Pro draait nog Mojave, want – inderdaad – ik heb 32 bits programma nodig voor o.a. webontwikkeling.

  Op de MBP mid 2014 vanaf dag 2 (eerste dag kon door serverproblemen niet) op Big Sur. Ervaar sneller leeglopen van accu, voor de rest zie ik geen voordelen boven Mojave of Catalina.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Ik heb een iMac waar nog iPhoto op draait, en die werkt niet meer sinds Catalina, ook al is het een 64-bits applicatie.

   

  Verder ben ik niet heel enthousiast over de stabiliteit van Catalina en Big Sur.

 • Profielfoto
  swappa001

  Sinds de Installatie heb ik problemen met me Kyocera printer. Prins vanaf Firefox worden niet meer verzonden, opslaan als pdf is n workaround die werkt. Geen problemen in Chrome of Safari. Heeft iemand het zelfde ervaren en misschien m oplossing?

 • Profielfoto
  Ton

  Nog geen Big Sur.

  Ik heb een MacBook Pro late 2013.

  Aangezien hier problemen mee waren met de update naar Big Sur wacht ik nog even totdat deze opgelost zijn.

  Zo te zien hebben ze hier niet zo veel haast mee. Het is inmiddels meer dan 2 maanden na de release. dus wachten maar.

 • Profielfoto
  donut

  Mojave draait zeer stabiel en dat is belangrijker dan een nieuwe look en wat nieuwe bling bling; Bovendien gebruik ik nog 32 bits programma’s.

  De enige reden om te upgraden zal zijn: nieuwe releases van final cut pro en andere programma’s die de moeite waard zijn en me dwingen over te gaan…. zal nog even duren.

 • Profielfoto
  bollen

  Ja vwb mijn MacBookAir 11″ (Mid 2013).

  Nee vwb mijn werkpaard iMac 27″ i7 (Late 2009): High Sierra is het eindstation hier.
  Door middel van een zelf gemaakte Fusion tussen een 256GB SSD en een 2TB HD draait dit oudje nog geweldig …

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  ‘k vindt persoonlijk de lettertjes te dun geworden, maakt dat de finder / systeemvoorkeuren etc er voor mij minder goed leesbaar uitzien…

  wel mooi hoor, maar functioneel zal t wel weer ff wennen worden zodra ik echt moet upgraden.. (nu net als zovelen nog op moj doet voor mij wat het moet doen)

 • Profielfoto
  mhoeve

  Twee weken geleden pas overgestapt van Mojave naar Catalina, na heel lang twijfelen. Maar ik had nog zo weinig 32-bits programma’s dat ik het na 15 maanden nu wel aandurfde. Tot nu toe draait Catalina als een zonnetje op mijn iMac uit 2017. Ik wacht tot de grootste bugs uit Big Sur opgelost zijn voordat ik de volgende stap zet. Vermoedelijk ergens zo rond mei – juni 2021. Ben wel benieuwd naar Big Sur. Eindelijk weer eens een nieuwere look-and-feel.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Nee. Software die niet werkt onder Big Sur. Niet alle software die niet werkt op Big Sur is 32-bits. Sommige software vereist bijvoorbeeld een bepaalde werking van het systeem die in Big Sur nog niet goed ondersteund wordt. Dat is bij mij het geval…

 • Profielfoto
  Bart119

  Ja op de MBP, nee op de iMac, deze draait nog steeds op Mojave.
  Mojave omdat dit tot nu toe de stabielste versie is die ik heb gehad en nog 32bit ondersteuning heeft.
  En de MacBook Pro is sinds Big Sur tamelijk sloom geworden, en heeft regelmatig een reboot nodig omdat iets niet goed werkt.

 • Profielfoto
  vanhaze2000

  Ik heb BS 11.2 op een externe SSD draaien (clean install), aangesloten op mijn

  Macbook Pro 2015, als test systeem.

  Draait als een zonnetje en vindt de nieuwe look zeer fijn !

   

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik ben tevreden met Big Sur maar het verkleinde opslaan is echt irritant. Daarnaast is het zoeken in de mail een drama. De zoekopdracht blijft staan in de mail en moet je echt handmatig verwijderen.

 • Profielfoto
  jebman

  ben nu op mijn MBPro een hele lijst 32 bits apps aan het inventariseren en alternatieven aan het zoeken om over te stappen. Krijg een dezer dagen mijn nieuwe MBPro 16″ met intel. Die M1 zie ik niet zitten met die wrsl later gaat komen icm VMFusion, essentieel voor mij. Wanneer de hardware echt aan vervanging toe zal zijn kan ik niet op gokken of het dan wel werkt en/of nog intel te koop is. Dus helaas van 10.14 upgraden. Erg irritant dat ik bij een app als bijv airmail over moet gaan stappen van aangekochte volledige versie naar nu weer betalen in abo model. En evernote gedwongen upgrade. Grrr

 • Profielfoto
  |/|/- |°_=O

  Ja !

  En nu dan?

 • Profielfoto
  computer space

  Nee, want het ziet er niet uit. Sterker nog, als een App een Big-Sur icoontje krijgt onder Mohave, dan draai ik de update terug en schakel ik de updater uit.

 • Profielfoto
  Xander41

  Hier ook Big Sur op m’n iMac 2014, draait erg soepeltjes. Eén ding is zeer ergerlijk, mijn Kensington orbit trackball wordt niet herkent. pas na een herstart wordt ie herkent. Soms moet ik m’n Macje 3 á 4x herstarten voordat de trackball reageerd. Nu heb ik besloten om de computer altijd op sluimerstand te zetten i.p.v uit te schakelen totdat Kensington met een update op de proppen komt…

  Naast een trackball heb ik een Apple Trackpad