Tim Cook luidt noodklok: ‘We raken dan de vrijheid kwijt om mens te zijn’

Door: Thomas Aalderink - 9 reacties
Tim Cook Apple
(Afbeelding: AFP / Brooks Kraft)

Op dit moment vindt in Brussel de Computers, Privacy, and Data Protection conference plaats. Kopstukken uit de techwereld komen hier samen om hun visie te delen op het gebied van privacy en data beveiliging. Onder de sprekers was dit jaar ook Tim Cook. In zijn speech was de topman van Apple kritisch op wat er allemaal gebeurt, maar ziet hij ook lichtpunten.

Tim Cook begon zijn speech met een droevige mededeling. Volgens hem is het een feit dat er een heel netwerk is ontstaan van bedrijven en gegevenshandelaren, kanalen die nepnieuws verspreiden en verdeeldheid vergroten. Stuk voor stuk partijen die internetgebruikers volgen en op zoek zijn naar het snelle geld. Dit is volgens Cook in strijd met ons recht op privacy en ontwricht de samenleving.

Tim Cook ziet kwalijke ontwikkeling

Hij wil dan ook opnieuw duidelijk maken dat we dit niet mogen accepteren: “Als we het normaal en onvermijdelijk vinden dat alle gegevens die betrekking hebben op ons leven, kunnen worden verzameld en verkocht, raken we veel meer kwijt dan gegevens. We raken dan de vrijheid kwijt om mens te zijn,” aldus Tim Cook.

Een donkere boodschap, maar de topman van Apple ziet ook positieve ontwikkelingen. Zo roemt hij de AVG. Volgens hem is dit een solide basis voor het recht op privacy, en we moeten deze wetgeving dan ook koesteren en handhaven. Maar het is slechts de basis. Tim Cook roept de techwereld dan ook op om door te gaan met het beschermen van de consument.

Apple gaf op dat punt deze week het goede voorbeeld. Het bedrijf komt namelijk met een nieuwe iOS-functie om tracking tegen te gaan. Hoe deze functie werk, kun je hier lezen. Deze lijn wordt ook doorgetrokken in de App Store. Zo vertelde Tim Cook over de nieuwe eisen die daar gesteld worden om de privacy van gebruikers te waarborgen.

trackers, nepnieuws en complottheorieën

Apple probeert zo haar steentje bij te dragen, maar kan het niet alleen. Tim Cook richtte zich daarom tot een andere groep. Niet de andere techbedrijven, maar beleidsbepalers: “De tijd is rijp voor wereldwijde wetten en nieuwe internationale overeenkomsten waarin we afspraken maken over gegevensminimalisering, gebruikersinformatie, gebruikerstoegang en gegevensbeveiliging.”

Dit is volgens hem hard nodig omdat veel gebruikers niet doorhebben hoe intensief ze gevolgd worden. Zo bevatte apps die we dagelijks gebruiken gemiddeld zes trackers. Geen enkel stukje informatie wordt tegenwoordig als te privé of persoonlijk beschouwd om te volgen, te gelde te maken en te gebruiken om een compleet beeld van je leven te construeren.

Tim Cook oordeelt dan ook hard over bedrijven die gebruikers niet meer zien als klanten, maar als een product: “Bedrijven die hun succes danken aan het misleiden van gebruikers, het exploiteren van gegevens, keuzes die eigenlijk helemaal geen keuzes zijn, moet je geen lof toezwaaien.” Zij zijn volgens Tim Cook juist een groot gevaar. Ze doen alles om je aandacht vast te houden en zo data te verzamelen. Zelfs het verspreiden van desinformatie en complottheorieën.

Tim Cook wil levens verbeteren

Hij maakt zich hardop zorgen over deze ontwikkeling: “Wat zijn de gevolgen als complottheorieën en opruiende berichten prioriteit krijgen? Wat zijn de gevolgen als je content die schadelijk is voor het vertrouwen in levensreddende vaccinaties toestaat? Wat zijn de gevolgen als duizenden gebruikers zich bij extremistische groepen aansluiten en algoritmes vervolgens steeds meer soortgelijke content aanleveren?”

De gehele toespraak is hieronder terug te kijken:

Innovaties moeten ons leven beter en rijker maken zodat we ons nog meer mens kunnen voelen. En niet alleen maar onze aandacht opslurpen of angst en extremisme in de hand werken. Of zoals Tim Cook het mooi samenvat: “technologie moet je niet wakker houden, maar helpen bij het slapen.” Het interesseert Tim Cook dan ook niet dat mensen hem naïef noemen. Hij vindt dat je de waarde van technologie moet afmeten aan de levens die je ermee verbetert.

Blijf vooruitstrevend

Vanuit dat oogpunt wil Apple aan de toekomst werken, maar dat zal niet altijd goed gaan: “We zijn ook niet perfect. We maken vaak genoeg fouten en zullen dat blijven doen. Daar zijn we mens voor”, aldus Tim Cook. Maar hij wil iedereen wel op het hart drukken dat ze altijd trouw zullen blijven aan hun belangrijkste waarden. En hij roept iedereen op om hetzelfde te doen: “blijf vooral vooruitstrevend, zodat we allemaal verder komen. Blijf privacy op de eerste plaats zetten. En neem stappen om te repareren wat er mis is.”

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  doctor_apple

  Eens en oneens …

  … om de eenvoudige reden dat de mens weliswaar heel slecht is in het maken van keuzes, maar dat het nog steeds een vrije keuze is om gebruik te maken Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, Snapchat, tiktok of wat dan ook.

  Ik zie het in mijn eigen omgeving: facebook spelletjes worden gespeeld (ook door veel ouderen), om de nodige korting wordt een email adres, postcode of telefoonnummer achtergelaten. Men schrijft zich in op de meest vage sites en blijft trouw aan vele sociale media platformen.

  Daarnaast is er zoiets als “erbij willen horen”. De community spirit. Je vrienden zitten op Insta, jij zit op Insta. Mogelijk voor opoe ook nog Facebook, maar verder beweeg je je op Insta. Je vrienden voornamelijk op Snap? Wel, kans is groot dat je ook over gaat op Snap …

  Daar zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en ondanks het fenomeen van enkele bikkelharde volhouders en hier en daar mensen met een slag in het autistisch spectrum, dat zijn de kanshebbenden om weerstand te kunnen bieden. Maar de meesten breken vroeg of laat.

  Ik schets enkel belevingen van afgelopen twee weken: ik bel via m’n telefoon rechtstreeks naar iemand, een (oprechte vraag van de gebelde partij): “waarom bel je niet via WhatsApp of Viber?”

  Ander figuur, met een passende telefoon, ontvangt een RCS bericht van me met video en foto. “Kon het niet via WhatsApp, dan? Veel makkelijker”. Op de vraag wat er makkelijker aan is kreeg ik een wat wazige blik in de trend van “welke planeet kom jij”.

  Al jaren hebben mensen voice, sms en data bundels. Ongeacht het land. In vele landen is onbeperkt SMS’en in de bundel opgenomen, en soms zelfs MMS en RCS. Dus het argument van “gratis” gaat hier niet echt op. Namelijk, zoals we weten, is er geen gratis. Evenals universeel. Echt universeel is SMS en RCS en in mindere mate MMS.

  Voor SMS en op nieuwe telefoons RCS hoef je niets te doen, zit namelijk in de firmware van meeste toestellen – ongeacht of dit een smartphone is of niet.

  Verder zijn er veel kwalijkere dingen in mijn beleving dan volgen van gebruikers. Te weten: een onvermogen bij gebruikers om kritisch naar bronnen te kijken.

  Nu snap ik dat dit zelfs op universiteiten inmiddels een dingetje begint te worden, maar BRONVERMELDING, TOETSING van een BRON, niet klakkeloos alles aannemen, KRITISCH DENKEN zonder zich AF TE SLUITEN voor een tegengeluid, argumenten of nieuwe invloeden.

  “Heb je het nieuws gelezen”, waar dan? “Ja, op Social stond er een link naar een artikel over …”

  Is me niet een keer gebeurd dat na het openen van de link OP SOCIAL via een geprepareerde computer ik uitkwam op sites die leken op echte nieuwssites, maar gehost waren op duistere plekken des aards.

  Dus ja, mijnheer Cook heeft gelijk, maar zoals aangegeven: tijd voor een stukje volkseducatie want hierin heeft het volk duidelijke steken gelaten. Is ook niet gek, want ze zijn het nooit op een probere wijze geleerd. Ze hebben zichzelf aangeleerd “te surfen” …

  Dat is niet perse de beste manier natuurlijk.

 • Profielfoto
  Kevin

  doctor_apple op 29 januari 2021 12:58
  Eens en oneens …

  … om de eenvoudige reden dat de mens weliswaar heel slecht is in het maken van keuzes, maar dat het nog steeds een vrije keuze is om gebruik te maken Facebook, Instagram, WhatsApp, Telegram, Snapchat, tiktok of wat dan ook.

  Ik zie het in mijn eigen omgeving: facebook spelletjes worden gespeeld (ook door veel ouderen), om de nodige korting wordt een email adres, postcode of telefoonnummer achtergelaten. Men schrijft zich in op de meest vage sites en blijft trouw aan vele sociale media platformen.

  Daarnaast is er zoiets als “erbij willen horen”. De community spirit. Je vrienden zitten op Insta, jij zit op Insta. Mogelijk voor opoe ook nog Facebook, maar verder beweeg je je op Insta. Je vrienden voornamelijk op Snap? Wel, kans is groot dat je ook over gaat op Snap …

  Daar zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en ondanks het fenomeen van enkele bikkelharde volhouders en hier en daar mensen met een slag in het autistisch spectrum, dat zijn de kanshebbenden om weerstand te kunnen bieden. Maar de meesten breken vroeg of laat.

  Ik schets enkel belevingen van afgelopen twee weken: ik bel via m’n telefoon rechtstreeks naar iemand, een (oprechte vraag van de gebelde partij): “waarom bel je niet via WhatsApp of Viber?”

  Ander figuur, met een passende telefoon, ontvangt een RCS bericht van me met video en foto. “Kon het niet via WhatsApp, dan? Veel makkelijker”. Op de vraag wat er makkelijker aan is kreeg ik een wat wazige blik in de trend van “welke planeet kom jij”.

  Al jaren hebben mensen voice, sms en data bundels. Ongeacht het land. In vele landen is onbeperkt SMS’en in de bundel opgenomen, en soms zelfs MMS en RCS. Dus het argument van “gratis” gaat hier niet echt op. Namelijk, zoals we weten, is er geen gratis. Evenals universeel. Echt universeel is SMS en RCS en in mindere mate MMS.

  Voor SMS en op nieuwe telefoons RCS hoef je niets te doen, zit namelijk in de firmware van meeste toestellen – ongeacht of dit een smartphone is of niet.

  Verder zijn er veel kwalijkere dingen in mijn beleving dan volgen van gebruikers. Te weten: een onvermogen bij gebruikers om kritisch naar bronnen te kijken.

  Nu snap ik dat dit zelfs op universiteiten inmiddels een dingetje begint te worden, maar BRONVERMELDING, TOETSING van een BRON, niet klakkeloos alles aannemen, KRITISCH DENKEN zonder zich AF TE SLUITEN voor een tegengeluid, argumenten of nieuwe invloeden.

  “Heb je het nieuws gelezen”, waar dan? “Ja, op Social stond er een link naar een artikel over …”

  Is me niet een keer gebeurd dat na het openen van de link OP SOCIAL via een geprepareerde computer ik uitkwam op sites die leken op echte nieuwssites, maar gehost waren op duistere plekken des aards.

  Dus ja, mijnheer Cook heeft gelijk, maar zoals aangegeven: tijd voor een stukje volkseducatie want hierin heeft het volk duidelijke steken gelaten. Is ook niet gek, want ze zijn het nooit op een probere wijze geleerd. Ze hebben zichzelf aangeleerd “te surfen” …

  Dat is niet perse de beste manier natuurlijk.

  Juist doordat je “erbij wilt horen” vind ik het belangrijk dat hier meer regels voor komen. Veel mensen weten niet hoeveel data er naar Insta, Snap en etc. gaat. Wat ik nog erger vind is dat mensen in het fabeltjesfuik vallen zonder dat ze het door hebben. Na mijn inziens moet je burgers hiervoor beschermen. Tim Cook is samen met een paar andere grote partijen de enige die hier echt grootschalig een stokje voor kunnen steken.

   

 • Profielfoto
  PVDK

  doctor_apple op 29 januari 2021 12:58
  Nu snap ik dat dit zelfs op universiteiten inmiddels een dingetje begint te worden, maar BRONVERMELDING, TOETSING van een BRON, niet klakkeloos alles aannemen, KRITISCH DENKEN zonder zich AF TE SLUITEN voor een tegengeluid, argumenten of nieuwe invloeden.

  “Heb je het nieuws gelezen”, waar dan? “Ja, op Social stond er een link naar een artikel over …”

  Is me niet een keer gebeurd dat na het openen van de link OP SOCIAL via een geprepareerde computer ik uitkwam op sites die leken op echte nieuwssites, maar gehost waren op duistere plekken des aards.

  Dus ja, mijnheer Cook heeft gelijk, maar zoals aangegeven: tijd voor een stukje volkseducatie want hierin heeft het volk duidelijke steken gelaten. Is ook niet gek, want ze zijn het nooit op een probere wijze geleerd. Ze hebben zichzelf aangeleerd “te surfen” …

  Dat is niet perse de beste manier natuurlijk.

  Het gedeelte met RCS ben ik compleet met je eens en onderstaand. Het probleem met RCS is toch weer dat de provider het moet encrypten, anders is het ook zichtbaar?

  Het laatste wat je zegt is ook een hele bizarre ontwikkeling. Ik ben een 80’s baby en heb wat dat betreft precies tussen analoog en digitaal ingezeten. Offline en online. In mijn basis en middelbare school periode leerde ik vooral van leraren, oude wijze mensen, boeken die informatie uit de juiste bronnen weergaven of gewoon het leven. Ik ben daarna op mijn 27e nog naar school gegaan en zag met verbijstering hoe Google en andere techbedrijven in het schoolsysteem gewurmd waren. Dat was het moment dat ik dacht: kut, dit gaat echt de verkeerde kant op.

  Ik denk dat de enige oplossing voor het digitale probleem bij zowel jongeren als ouderen de-digitaliseren is. Ik ben daar nu mee bezig. Langzaam de socials afsluiten op privé gebied en alle accounts verwijderen die ik niet meer gebruik. Op mijn telefoon wil ik echt uiteindelijk alle apps van Facebook weg hebben. Het voordeel van een 80’s baby zijn is dat ik ben opgegroeid met nicknames en niet je echte gegevens invullen dus een digitaal profiel is wat dat betreft wat moeilijker maar ik probeer wel minder ”digitaal” bereikbaar te zijn. Quentin Tarantino heeft mij daar wel een deel in geïnspireerd. Hier is een link naar het stukje over Quentin Tarantino

  Ik heb wel het idee dat meer mensen wakker worden. Dat zie ik aan het aantal meldingen op Signal en Telegram (liever signal dan Telegram eerlijk gezegd). De contacten die zich daarop aanmelden zijn wel met privacy bezig. Ben benieuwd hoeveel er volgen.

  Laten we hopen dat niet de hele wereld digitaal wordt maar tot een hoogte wat gezond is.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik ben het roerend met jullie eens. Alleen is het zo, dat apple nalaat om platformen als facetime en iMessage universeel te maken, dus ook voor android/pc. Skype is universeel, maar je hebt wel een microsoft account nodig. Google wil een google account voor meet en hangouts. Kan het verbazen dat allen en iedereen switchen naar diensten waar je gewoon een telefoonnummer nodig hebt?

 • Profielfoto
  Chuck

  Die ‘Citeer’ functie mag er van mij resoluut uit. ??

 • Profielfoto
  Tjaja

  Chuck op 29 januari 2021 17:51
  Die ‘Citeer’ functie mag er van mij resoluut uit. ??

  Helemaal mee eens

 • Profielfoto
  kipsaté

  Chuck op 29 januari 2021 17:51
  Die ‘Citeer’ functie mag er van mij resoluut uit. ??

  Hij kan ook verbeterd worden, bijvoorbeeld door een “Read more” knop toe te voegen wanneer deze langer is dan X regels. Een lange citaat is dan automatisch ingeklapt en je kunt meer lezen door op de knop te drukken.:-)

 • Profielfoto
  whaha

  Het was een probleem, is een probleem en wordt een nog groter probleem.

   

  Als mensen te maken krijgen met identiteitsdiefstal dan piepen ze wel anders.

 • Profielfoto
  csteelooper

  kipsaté op 30 januari 2021 16:26

  Chuck op 29 januari 2021 17:51
  Die ‘Citeer’ functie mag er van mij resoluut uit. ??

  Hij kan ook verbeterd worden, bijvoorbeeld door een “Read more” knop toe te voegen wanneer deze langer is dan X regels. Een lange citaat is dan automatisch ingeklapt en je kunt meer lezen door op de knop te drukken.:-)

  Als ze dan toch met verbeteren gaan beginnen, dan mogen ze de forum- en reactiemodules als geheel wel eens aanpakken… De ‘citeer’ en ‘bewerk’ functies zijn verre van de enigen die hoognodig verbetering kunnen gebruiken… Aan de andere kant geloof ik dat men bezig is met verbeteren, dus voordat ik al te veel kritiek ga geven wacht ik eerst maar eens rustig af…