Night
Night App Store 10 januari 2021

TikTok meest gedownloade app in VS

De meest gedownloade app in de Verenigde Staten vorig jaar was TikTok. Dat blijkt uit de gemeten totale aantal downloads op iOS en Google Play. Het sociale netwerk voor het delen van video’s heeft zijn basis in China. De app kreeg extra bekendheid doordat de regering-Trump het wilde verbieden verbieden. Tot nu toe hebben de rechtbanken die poging echter geblokkeerd.

Het succes van TikTok in de VS is extra indrukwekkend omdat het geen Amerikaans bedrijf is, zoals andere grote sociale netwerken, waaronder Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Het aantal gebruikers van TikTok in de VS ligt zelfs dicht bij dat van Twitter.

TikTok werd vorig jaar 89 miljoen keer gedownload in de VS volgens onderzoeksbureau Apptopia. Daarmee streefde de app zelfs Zoom, de app voor videoconferenties, voorbij. Door de Cornoa pandemie was Zoom ook erg populair en bereikte hierdoor de tweede plaats. Door het gebruik van Zoom zijn de aandelen van de moedermaatschappij Zoom Video Communications, Inc. het afgelopen jaar met 381% gestegen. Het heeft nu een marktwaarde van maar liefst 100 miljard dollar.

Facebook apps ruim vertegenwoordigd in top-10

De volgende drie meest gedownloade apps zijn eigendom van Facebook. Instagram had 62 miljoen downloads, Facebook Messenger had er 61,7 miljoen en Facebook eindigde op plaats 5 met 53 miljoen downloads. Achter hen op de lijst van de Top 10 van meest gedownloade apps stonden de mobiele betalings-app CashApp (52 miljoen), Snapchat (51 miljoen), Disney+ (45 miljoen), Facebook’s WhatsApp (44,8 miljoen) en Netflix (44,7 miljoen).

De Apptopia-onderzoekers waren niet erg verrast met deze top-10. Vier van de apps op beide kaarten zijn eigendom van Facebook. Nieuwkomers zijn onder meer Zoom en Google Meet, waardoor we op afstand kunnen vergaderen. Voor de VS is Cash App de enige financiële app die in de top 10 belandt. ”

De opkomst van Disney+ maakt dit tot een van de best scorende streamingdiensten. De Walt Disney Company beweert dat het aan het einde van het jaar 73,7 miljoen abonnees had. En, zei het bedrijf, dat cijfer steeg snel. Toch blijft Disney+ in de VS echter nog steeds achter op marktleiders Amazon Prime en Netflix. Het aantal downloads laat echter wel zien dat het zijn oudere rivalen flink onder druk zet. Disney+ bestaat namelijk nog geen twee jaar. Daarnaast is het ook een teken dat mensen het afgelopen jaar veel interesse hebben getoond in video-streaming diensten op smartphones.

Corona Pandemie drukt zwaar op top-10

Een van de conclusies die de Apptopia-gegevens uit de top-10 trekt, is dat de Corona-pandemie het downloadpatroon van apps flink heeft beïnvloed. Een blik op de lijst laat zien dat de apps in de top-10 voornamelijk te maken hebben met ‘afstand houden’: contact houden met anderen via video-chat, contactloos betalen en thuis films kijken.

Totale app downloads in VS in 2020
Totale app downloads in VS in 2020 (klik/tap voor groter).

Wat dat betreft scheelt de op de Amerikaanse consument gebaseerde lijst dus niet erg met die van de Nederlandse gebruikers. Ook hier is de Corona pandemie duidelijk terug te vinden in het download-patroon, zoals te zien is in de onderstaande top-20. Ook hier scoort TikTok hoog, Opvallend is echter, dat Facebook hier flink aan populariteit heeft moeten inboeten:

 1. Microsoft Teams
 2. CoronaMelder
 3. TikTok
 4. DigiD
 5. Zoom
 6. WhatsApp
 7. Instagram
 8. Google Maps
 9. Houseparty
 10. YouTube
 11. Spotify
 12. Widgetsmith
 13. Tikkie
 14. Vinted
 15. Snapchat
 16. Netflix
 17. Jumbo Extra’s
 18. Microsoft Outlook
 19. Disney+
 20. Facebook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
TikTok meest gedownloade app in VS
Sluiten