Telegram immens populair dankzij WhatsApp: 25 miljoen gebruikers in 72 uur

Door: Mark Hofman - 4 reacties
App Telegram
(Afbeelding: ANP XTRA / Alexander Schippers)

Nadat WhatsApp duidelijk maakte dat het bedrijf nog nauwer gaat samenwerken met Facebook is concurrent Telegram keihard in populariteit gestegen. Zo wist het platform 25 miljoen nieuwe gebruikers te registeren binnen 72 uur.

Vanaf 8 februari gaan de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp in. Ondanks het feit dat dit voor gebruikers binnen de EU niet heel veel verandert lijken mensen wel klaar te zijn met het platform.

Telegram immens populair dankzij WhatsApp

Pavel Durov, oprichter en CEO van Telegram, laat weten dat de populariteit van het platform ontzettend hard stijgt. Zo hebben zich in de afgelopen 72 uur maar liefst 25 miljoen nieuwe gebruikers zich geregistreerd. Een aanzienlijke groei ten opzichte van 2020 waar gemiddeld anderhalf miljoen nieuwe gebruikers per dag werden geregistreerd.

De nieuwe gebruikers komen voornamelijk uit Azië (38%), Europa (27%) en Latijn-Amerika (21%). De overige 8% is afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Door de sterke groei van de afgelopen dagen is heeft Telegram een mijlpaal bereikt. Op dit moment telt het platform 500 miljoen actieve gebruikers.

De groei is overigens niet alleen te verklaren door de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Afgelopen week werd het platform Parler ook uit verschillende downloadwinkels verwijderd, wat ook zeker invloed heeft op de nieuwe cijfers van Telegram.

Telegram
Het logo (Afbeelding: Telegram / Bewerking: OMT)

Echt zo veilig als het lijkt?

Dat veel mensen overstappen van WhatsApp naar Telegram werd vorige week al duidelijk. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat WhatsApp nog nauwer zal gaan samenwerken met moederbedrijf Facebook. Zo werd duidelijk dat de twee partijen meer gegevens met elkaar gaan delen. Voordelig voor de bedrijven, maar nadelig voor jou. Voor burgers binnen de EU verandert er niet heel veel, maar lijkt de wijziging in de voorwaarden wel een wake-up call te zijn.

Maar hoeveel veiliger is Telegram eigenlijk? Het platform doet zich voornamelijk voor als een veel betere variant van WhatsApp als je het op privacy-gebied bekijkt. Maar is dat in de praktijk ook echt het geval? Ik deed er onderzoek naar en vertel je de uitkomst ervan in dit artikel.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  gipsman

  Hoog tijd. Whatsapp is zoals facebook doorgedrongen in alle lagen van het maatschappelijk leven: bedrijven, sociale diensten, sportclubs, burgerinitiatieven, de overheid. Het is niet goed als 1 techbedrijf zoveel macht naar zich toe trekt.

 • Profielfoto
  Kevin

  In mijn kring zijn de meesten ook wel overgestapt, maar het probleem is dat het een beetje verspreid is over Signal en Telegram. Heb het liever op 1 platform. Zolang het maar niet van fb is.

 • Profielfoto
  computer space

  Hou toch eens op met roepen dat Whatsapp veiliger is dan Telegram.

  Bij Whatsapp kun je gewoon met een politieverzoek ALLE gesprekken inzien. Telegram werkt daar nooit aan mee. Dat ligt welliswaar vooral aan onszelf, maar ook aan het nudgen van Facebook: FB is er alles aan gelegen de inhoud van je Whatsapp chats onversleuteld in de iCloud/gCloud op te slaan, je wordt continue aangespoord de onversleutelde backupdienst te gebruiken.

  Daarnaast moeten we ook eens stoppen met miepen over veiligheid. Privacy staat op 1, niet veiligheid, en Facebook gebruikt gewoon ALLE metadata uit Whatsapp om je in websites met FB ads de snackbar van je Whatsapp-vriend te promoten. Ik neem aan dat de gemiddelde gebruiker van Telegram noch Whatsapp daar drugshandel, liquidaties of schimmige vastgoeddeals regelt, dus die net iets betere versleuteling van zeg een Signal is volledig ondergeschikt aan het enorme gemak waarmee Telegram cross-platform werkt.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik gebruik gewoon berichten (of sms), misschien niet veiliger, maar iig geen Facebook of Russisch.