Telegram komt met ontzettend handige functie voor vertrekkende WhatsApp gebruikers

Door: Mark Hofman - 11 reacties
Telegram
(Afbeelding: Telegram / Bewerking: OMT)

Sinds de aankondiging van de nieuwe gebruiksvoorwaarden stappen veel WhatsApp gebruikers over naar andere apps als Signal en Telegram. Iets waar vooral die laatste partij erg goed op in lijkt te spelen.

Telegram gaat het voor gebruikers mogelijk maken om hun WhatsApp gesprekken mee te nemen naar het platform. Dat wordt duidelijk nadat er een nieuwe update van de iOS-app werd uitgerold.

Telegram importeert WhatsApp-gesprekken

In de meeste recente versie van de Telegram app voor iOS duikt deze nieuwe functionaliteit op. Het wordt duidelijk dat gebruikers niet alleen hun gesprekken uit WhatsApp, maar ook uit Line en KaKoaTalk kunnen halen. Een slimme manier van Telegram om optimaal gebruik te maken van de situatie en twijfelende WhatsApp-gebruikers over de streep te trekken.

Toch lijkt het bedrijf nog niet helemaal klaar te zijn voor de lancering van de functionaliteit. Voordat menig gebruiker zijn WhatsApp-geschiedenis over kon zetten dook er alweer een nieuwe update op. Deze update sloopt de functie uit Telegram en ook alle verwijzingen naar de functionaliteit zijn verdwenen.

Het lijkt er dus sterk op dat het bedrijf druk bezig is met het testen van de functie en dat deze door een foutje opdook in versie 7.4 van de iOS-app.

Telegram iOS app WhatsApp
De release notes (Afbeelding: WABetaInfo)

‘Heel erg makkelijk’

Voordat de functionaliteit verdween weer uit Telegraam verdween hebben de mensen van WABetaInfo er al gebruik van gemaakt. Zo weten ze hun lezers te vertellen hoe de functionaliteit precies in zijn werk gaat en hoe makkelijk deze te gebruiken is. “Heel erg makkelijk”, is op de website te lezen.

Vanuit WhatsApp is het mogelijk om je gespreksgeschiedenis als ZIP-bestand te exporteren naar je smartphone. Vervolgens open je de Telegram-app en importeer je dat ZIP-bestand van je smartphone naar het platform. Vervolgens zul je de gesprekken in Telegram op zien duiken met een “importeer-label”. Zo kun je de gesprekken die van WhatsApp zijn geïmporteerd onderscheiden van de rest.

Telegram iOS app WhatsApp
Het exporten van je gesprekken (Afbeelding: WABetaInfo)

Telegram veiliger dan WhatsApp?

Het inmiddels duidelijk dat veel mensen WhatsApp laten voor wat het is en overstappen naar de concurrentie. Iets dat vooral heeft te maken met het feit dat het platform meer informatie gaat delen met Facebook, wat best wel een groot probleem is op gebied van privacy en veiligheid. Om deze te waarborgen zoeken consumenten apps als Signal en Telegram op. Alleen is het nog maar de vraag of deze twee platformen ook daadwerkelijk veiliger zijn.

We hebben Telegram en WhatsApp met elkaar vergeleken en laten het je in dit artikel weten.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  sleepmaker

  Dat jullie twijfels plaatsen bij Telegram qua veiligheid kan ik goed begrijpen. Waarom je Signal in twijfel trekt niet. Jullie beschrijven het ook zelf in het verwezen artikel.

  Ik zou ook iedereen willen aanraden vooral voor Signal te gaan.

 • Profielfoto
  MacMartino

  …komt net handige…

   

  Lijkt de Telegraaf wel; spelvouten in de titel maken…

 • Profielfoto
  Odie

  sleepmaker op 28 januari 2021 12:37
  Dat jullie twijfels plaatsen bij Telegram qua veiligheid kan ik goed begrijpen. Waarom je Signal in twijfel trekt niet. Jullie beschrijven het ook zelf in het verwezen artikel.

  Ik zou ook iedereen willen aanraden vooral voor Signal te gaan.

  Het is inderdaad een enorm bewijs van onvermogen dat Onemorething hier de veiligheid van Signal in twijfel trekken. Signal is qua encryptie net zo veilig als WhatsApp (zelfde basis) en is privacy technisch veel beter dan WhatsApp (want: geen Facebook…)…

  Wat Telegram betreft:

  WIRED: Fleeing WhatsApp for Better Privacy? Don’t Turn to Telegram

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  MacMartino op 28 januari 2021 13:05
  …komt net handige…

   

  Lijkt de Telegraaf wel; spelvouten in de titel maken…

  is het wel veilig? een spelvout produceren ?

 • Profielfoto
  Tjaja

  NASI-GORENG op 28 januari 2021 15:07

  MacMartino op 28 januari 2021 13:05
  …komt net handige…

   

  Lijkt de Telegraaf wel; spelvouten in de titel maken…

  is het wel veilig? een spelvout produceren ?

  Dat heet humor

 • Profielfoto
  computer space

  Odie op 28 januari 2021 14:35

  sleepmaker op 28 januari 2021 12:37
  Dat jullie twijfels plaatsen bij Telegram qua veiligheid kan ik goed begrijpen. Waarom je Signal in twijfel trekt niet. Jullie beschrijven het ook zelf in het verwezen artikel.

  Ik zou ook iedereen willen aanraden vooral voor Signal te gaan.

  Het is inderdaad een enorm bewijs van onvermogen dat Onemorething hier de veiligheid van Signal in twijfel trekken. Signal is qua encryptie net zo veilig als WhatsApp (zelfde basis) en is privacy technisch veel beter dan WhatsApp (want: geen Facebook…)…

  Wat Telegram betreft:

  WIRED: Fleeing WhatsApp for Better Privacy? Don’t Turn to Telegram

  Dat is dan weer een blamage voor Wired. Slecht artikel. De auteur doet alsof Whatsapp veilig is…. Zegt niks over de backups.

  Kun je Signal makkelijk leegtrekken naar een encrypted diskimage?

  Kun je in Signal een chat met iemand eenzijdig wissen als je verkeerde dingen hebt gezegd?

  Kun je in Signal berichten uit een geheime chat doorsturen naar een ander?

  Kun je in Signal even een bestand van 100MB doorsturen naar iemand of jezelf?

  Kun je in Signal stickers plaatsen?

  Kun Signal gebruiken op een Mac, op een PC, op een Windows Phone, op Symbian, op een Amiga? Op een Commodore 64?

  Kun je met Signal home-automation doen?

  Kun je op Signal een bot programmeren?

  G

 • Profielfoto
  hansz

  “computer space”

  Toch even een paar zaken die door jou verkeerd worden weergegeven aangaande Signal; Deze is namelijk wel te installeren op een Mac of Windows PC, voorwaarde is wel dat hij ook op je gsm staat. In plaats van eenzijdig wissen kan je ook berichten versturen die vanzelf verdwijnen. Handig als je boos gaat reageren. Verder noem je een aantal zaken waar de gemiddelde gebruiker meestal niet mee bezig is, zoals een Bot programmeren of Home-automation. Vooral dat laatste heeft niemand nodig in een chat programma, daar de iPhone daar al standaard van is voorzien. Zo zijn er natuurlijk altijd wel een aantal zaken te noemen die voor- of nadelig kunnen zijn. Als jij Signal niet leeg kan trekken naar een encrypted diskimage, dan kan een ander dat ook niet, wel zo veilig. Veel zaken die jij als nadelen op noemt zijn wellicht voor jou normaal maar niet voor een gemiddelde gebruiker die zich hier nooit mee bezig houdt en ook niet weet wat die dingen betekenen. (99%)

 • Profielfoto
  computer space

  hansz op 28 januari 2021 21:17
  Veel zaken die jij als nadelen op noemt zijn wellicht voor jou normaal maar niet voor een gemiddelde gebruiker die zich hier nooit mee bezig houdt en ook niet weet wat die dingen betekenen. (99%)

  Dat is nou net het gevaarlijke. Struisvogelgedrag. Juist het niet opruimen van je rotzooi op de telefoon, en de betrekkelijk slappe beveiligingsschil doordat alles eenpunts-toegang heeft, maakt het heel gevaarlijk. Knietje bij de pinautomaat, even vingertje op de telefoon anders vingertje knip eraf…. Blijft toch allemaal stuk makkelijker dan huis binnenvallen en daar gericht identiteitsfraude plegen.

 • Profielfoto
  PowerMac

  computer space op 28 januari 2021 22:22

  hansz op 28 januari 2021 21:17
  Veel zaken die jij als nadelen op noemt zijn wellicht voor jou normaal maar niet voor een gemiddelde gebruiker die zich hier nooit mee bezig houdt en ook niet weet wat die dingen betekenen. (99%)

  Dat is nou net het gevaarlijke. Struisvogelgedrag. Juist het niet opruimen van je rotzooi op de telefoon, en de betrekkelijk slappe beveiligingsschil doordat alles eenpunts-toegang heeft, maakt het heel gevaarlijk. Knietje bij de pinautomaat, even vingertje op de telefoon anders vingertje knip eraf…. Blijft toch allemaal stuk makkelijker dan huis binnenvallen en daar gericht identiteitsfraude plegen.

  ja inderdaad, die knietjes bij de pinautomaat is iets dat me elke keer weer zo enorm tegenstaat!

 • Profielfoto
  epsylon

  Het zou zó mooi zijn als Apple zijn imessage ook naar Android brengt. Maar dat zal niet zo snel gebeuren helaas.

 • Profielfoto
  hansz

  PowerMac op 29 januari 2021 09:53

  ja inderdaad, die knietjes bij de pinautomaat is iets dat me elke keer weer zo enorm tegenstaat!

  Persoonlijk kom ik nooit bij een pinautomaat, dus ook weer zo’n voorbeeld waar ik en vele anderen nooit last van zullen hebben. Overgens zijn tegenwoordig in Signal alle gesprekken via Signal op een gemakkelijke manier door de gebruiker van je toestel te verwijderen door een gekozen gesprek ingedrukt te houden waarbij je dan de keuze hebt om te verwijderen of te archiveren. Weer iets waar computer space blijkbaar niet van op de hoogte was. Maar goed, als jullie het minder gevaaarlijk lijken te vinden dat al je informatie en meta data op een vreemde server terecht komt, dan veel succes met Telegram.