Shazam voorspelt de meest populaire muziek van 2021

Door: Jeroen Kraak - 2 reacties
Shazam
(Afbeelding: Shazam)

Wil je weten wat je veel in 2021 gaat horen qua muziek? Shazam geeft alvast een voorspelling voor dut jaar met een playlist op Apple Music.

Shazam is een van de laatste grote overnames van Apple. De dienst die in 2002 is gestart om liedjes te herkennen is sinds 2017 eigendom van Apple. Daarmee weet de iPhone-producent natuurlijk welke muziek mensen veel luisteren en kan die gegevens toepassen in Apple Music.

Shazam weet wat populair wordt

Nu past Apple die gegevens wat anders toe. Door te zien wat mensen veel luisteren maakt Shazam een voorspelling van wat er in 2021 populair wordt. Door middel van voorspellende algoritmes is de dienst tot een speciale lijst gekomen. Deze playlist kan je vinden op Apple Music.

In totaal staan er vijftig nieuwe liedjes in de lijst, waarin Shazam de sound van 2021 in ziet. Apple Music heeft vijf artiesten wat dieper uitgelicht: Masked Wolf, BLACKSTARKIDS, Seren Isioma, Tai Verdes en LB Stiffy. Deze artiesten zitten vooral in de indi en hip-hop hoek. De lijst is hier te vinden.

De app had het eerder bij het juiste eind

Hoewel het natuurlijk als toekomstmuziek klinkt, kunnen we de voorspellingen van Shazam wel degelijk serieus nemen. Het heeft eerder al artiesten voorspeld die door zouden breken. Zo meldde Shazam in 2015 al Billie Eilish als een groot en talent en brak ze uiteindelijk in 2019 door bij het grote publiek. Een soort zelfde verhaal geldt voor Olivia Rodrigo. Zij wist later de eerste positie te behalen in de Apple Music Daily Top 100 wereldwijd te halen.

Voor mensen die Shazam nog niet kennen leggen we de app kort uit. Het werkt door via de app een geluidsfragment op te nemen waarna het analyseert aan de tonen wie de artiest is en hoe het nummer heet. Je kunt het ook direct gebruiken door aan Siri te vragen welk nummer het is. Hoewel de app eigendom van Apple is, kun je ‘m ook gebruiken op Android. Apple betaalde in 2017 400 miljoen dollar om eigenaar te worden van de app.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Zo meldde Shazam in 2015 al Billie Eilish als een groot en talent en brak ze uiteindelijk in 2019 door bij het grote publiek. Een soort zelfde verhaal geldt voor Olivia Rodrigo. Zij wist later de eerste positie te behalen in de Apple Music Daily Top 100 wereldwijd te halen.

  ? Zichzelf vervullende voorspellingen?

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ah, ‘het grote wat te vermijden’ lijstje. Handig!