Parler mag van Tim Cook weer terugkomen als het voldoet aan eisen

Door: Jeroen Kraak - 3 reacties
Parler
(Afbeelding: Olivier DOULIERY / AFP)

Parler is door zowel Apple als Google geband uit hun applicatiewinkel. Toch mag het weer terugkomen in de App Store als het aan de eisen voldoet.

De app Parler is de afgelopen tijd flink in opspraak vanwege de bestorming van het Capitool. Het social medium wil een alternatief zijn voor andere media zoals Twitter en Facebook, maar door gebrek aan moderatie zou het inmiddels een broedplaats zijn geworden voor gewelddadige gebruikers. Zo zouden groepen die het Capitool hebben bestormd de app gebruikt hebben om met elkaar af te spreken.

Parler in de ban

De app is daarna in de ban gedaan door Google en Apple. In zowel Google Play als de App Store is die niet meer te vinden. Amazon stopte op zijn beurt de hosting van de website. Toch hoeft het niet het einde van Parler te betekenen.

Apple gaf Parler eerder 24 uur om veranderingen door te voeren voor betere moderatie en om gewelddadige content weg te halen, maar dat lukt de dienst niet waarop het werd verwijderd.

Sinds zondag is Parler niet meer in de App Store verkrijgbaar. Apple zegt dat het de app niet aan de algemene voorwaarden voldoet. Pas als Parler voor meer moderatie doet is de dienst weer welkom.

Tim Cook spreekt zich uit

Nu heeft ook Tim Cook zich uitgesproken over de dienst. In een interview met het Amerikaanse medium CBS laat hij weten dat de app weer toegelaten kan worden als het voldoet, maar er lijken wel haken en ogen aan te zitten. “Parler heeft wat problemen met moderatie. Onze hoop is dat ze eraan werken en dat ze terug kunnen komen in de App Store. We hebben ze geschorst, maar niet geband,” zegt Cook over de dienst. “We hebben een gebruikersovereenkomst voor onze App Store en aan een van die regels voldoet het niet.”

Toch is Parler er nog niet als het aan de eisen van Apple voldoet. Het moet eerst Amazon of een ander bedrijf zo ver krijgen om de het social medium weer te hosten.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Xenophon

  Het wordt tijd dat Apple gedwongen wordt om ook App te kunnen installeren buiten de App store. Dit is nu de zoveelste App die je niet kan installeren omdat Apple dat vind. En ‘Ja, het is een privaat bedrijf’, gaat niet altijd op in een duopoly. Ze misbruiken hun macht om concurrenten dwars te zitten: Epic Games, Parler, Spotify etc.

 • Profielfoto
  Night

  Nee, ze gebruiken hun ‘macht’ om app-makers uit de App Store te weren, die zich niet aan de vooraf bekende spelregels houden. Voor al diegenen die (deze en andere) apps buiten de app Store om willen gebruiken, Jailbreak je iPhone en leef je uit.

 • Profielfoto
  maconly

  Ziek dat apple voor mij gaat bepalen waar ik wel of niet naar mag kijken.

  op naar een jailbreak.