Night
Night Nieuws 11 januari 2021

Oeps: iPhone met MagSafe kan werking pacemaker beïnvloeden en zelfs uitschakelen

Met de komst van de iPhone 12 kwam er een nieuwe manier van draadloos opladen bij: De MagSafe. Hiervoor bevat de iPhone extra magneten. Maar volgens ten minste één medisch onderzoek kunnen deze magneten problemen veroorzaken bij sommige pacemakers.

Dat is de conclusie van een rapport in het Hearth Rhythm Journal dat werd opgepikt door MacMagazine. Volgens het rapport is het aantal magneten in de iPhone 12 niet het probleem, maar de sterkte van die magneten die de problemen kunnen veroorzaken.

De medische studie geeft aan dat wanneer een iPhone 12, uitgerust met MagSafe, naast een pacemaker van Medtronic werd geplaatst, deze werd gedeactiveerd. Medical Xpress gaf onlangs al aan dat er steeds vaker situaties ontstaan, waarbij het gebruik van consumentenproducten botst met medische apparaten. Als gevolg hiervan is het hoogstwaarschijnlijk zo dat makers van die medische apparatuur wijzigingen zullen moeten aanbrengen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Tenzij bedrijven zoals Medtronic overgaan op slimmere apparaatconfiguraties, zullen ze blijven botsen met consumentenapparaten – en ze zullen blijven verliezen. Slimmere opties hoeven niet duur te zijn; kijk maar naar je goedkope IR TV-afstandsbediening of ultrasoon ontvanger-zenderpaar. Deze apparaten werken gewoon. Ze gebruiken een ongecompliceerde code om ervoor te zorgen dat er geen storing is door andere omgevingsbronnen die altijd aanwezig zijn. Een paar veilige ultrasone bits bovenop de standaard 40 kHz draaggolven is alles wat echt nodig is. Het is waarschijnlijk dat bedrijven als Medtronic al aan dit soort oplossingen werken. Natuurlijk is dit een enkele test, maar de resultaten is niet iets om vrolijk van te worden. Dit betekent waarschijnlijk ook dat er in de toekomst meer tests zullen worden uitgevoerd. En, interessant genoeg, Apple heeft zelf een ondersteuningsdocument dat specifiek verwijst naar gebruik bij medische apparaten. Het bedrijf zegt dat, hoewel de iPhone 12 meer magneten bevat, de nieuwe smartphone-reeks geen ‘groter risico’ op magnetische interferentie mag opleveren.

iFixit iPhone 12 Teardown Xray foto
Bij een röntgenfoto zijn de magneten in de iPhone 12 goed te zien.

De iPhone bevat zowel magneten als componenten die elektromagnetische straling uitzenden. Deze magneten en elektromagnetische velden kunnen storing veroorzaken in medische apparaten, zoals pacemakers en defibrillatoren.

Hoewel de iPhone 12-modellen meer magneten bevatten dan eerdere iPhone-modellen, wordt niet verwacht dat ze een serieus groter risico op magnetische interferentie voor medische apparaten opleveren dan eerdere iPhone-modellen. Zoals het er nu uitziet, vooral in het licht van deze medische studie, is het waarschijnlijk het beste om de iPhone 12 met MagSafe gewoon uit de buurt van dit soort medische apparaten te houden. En hopelijk veranderen er dingen in de toekomst waardoor deze problemen zichzelf oplossen.

Reageer op artikel:
Oeps: iPhone met MagSafe kan werking pacemaker beïnvloeden en zelfs uitschakelen
Sluiten