Oeps: iPhone met MagSafe kan werking pacemaker beïnvloeden en zelfs uitschakelen

Door: Night - 12 reacties
MagSafe iPhone 12
(Afbeelding: Apple)

Met de komst van de iPhone 12 kwam er een nieuwe manier van draadloos opladen bij: De MagSafe. Hiervoor bevat de iPhone extra magneten. Maar volgens ten minste één medisch onderzoek kunnen deze magneten problemen veroorzaken bij sommige pacemakers.

Dat is de conclusie van een rapport in het Hearth Rhythm Journal dat werd opgepikt door MacMagazine. Volgens het rapport is het aantal magneten in de iPhone 12 niet het probleem, maar de sterkte van die magneten die de problemen kunnen veroorzaken.

De medische studie geeft aan dat wanneer een iPhone 12, uitgerust met MagSafe, naast een pacemaker van Medtronic werd geplaatst, deze werd gedeactiveerd. Medical Xpress gaf onlangs al aan dat er steeds vaker situaties ontstaan, waarbij het gebruik van consumentenproducten botst met medische apparaten. Als gevolg hiervan is het hoogstwaarschijnlijk zo dat makers van die medische apparatuur wijzigingen zullen moeten aanbrengen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Tenzij bedrijven zoals Medtronic overgaan op slimmere apparaatconfiguraties, zullen ze blijven botsen met consumentenapparaten – en ze zullen blijven verliezen. Slimmere opties hoeven niet duur te zijn; kijk maar naar je goedkope IR TV-afstandsbediening of ultrasoon ontvanger-zenderpaar. Deze apparaten werken gewoon. Ze gebruiken een ongecompliceerde code om ervoor te zorgen dat er geen storing is door andere omgevingsbronnen die altijd aanwezig zijn. Een paar veilige ultrasone bits bovenop de standaard 40 kHz draaggolven is alles wat echt nodig is. Het is waarschijnlijk dat bedrijven als Medtronic al aan dit soort oplossingen werken. Natuurlijk is dit een enkele test, maar de resultaten is niet iets om vrolijk van te worden. Dit betekent waarschijnlijk ook dat er in de toekomst meer tests zullen worden uitgevoerd. En, interessant genoeg, Apple heeft zelf een ondersteuningsdocument dat specifiek verwijst naar gebruik bij medische apparaten. Het bedrijf zegt dat, hoewel de iPhone 12 meer magneten bevat, de nieuwe smartphone-reeks geen ‘groter risico’ op magnetische interferentie mag opleveren.

iFixit iPhone 12 Teardown Xray foto
Bij een röntgenfoto zijn de magneten in de iPhone 12 goed te zien. (Afbeelding: iFixit)

De iPhone bevat zowel magneten als componenten die elektromagnetische straling uitzenden. Deze magneten en elektromagnetische velden kunnen storing veroorzaken in medische apparaten, zoals pacemakers en defibrillatoren.

Hoewel de iPhone 12-modellen meer magneten bevatten dan eerdere iPhone-modellen, wordt niet verwacht dat ze een serieus groter risico op magnetische interferentie voor medische apparaten opleveren dan eerdere iPhone-modellen. Zoals het er nu uitziet, vooral in het licht van deze medische studie, is het waarschijnlijk het beste om de iPhone 12 met MagSafe gewoon uit de buurt van dit soort medische apparaten te houden. En hopelijk veranderen er dingen in de toekomst waardoor deze problemen zichzelf oplossen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Mogelijke doden, oeps!

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Jan Pannekoeken op 11 januari 2021 18:15
  Mogelijke doden, oeps!

  Voor patiënten met dergelijke apparaten is het sowieso al oppassen. Zoals aangegeven is in het artikel is de verwachting ook dat de iPhone 12 niet gevaarlijker is dan haar voorgangers.

  Ik ga ervan uit dat je je er sowieso wel van bewust bent zodra je met bijvoorbeeld een pacemaker loopt.

 • Profielfoto
  sleepmaker

  Veelal hebben dit soort apparaten een “noodfunctie” waarin ze schakelen als je er een eenvoudige magneet op legt. Dit wordt in spoedsituaties wel eens gebruikt. Het device valt dan terug in basale ingeprogrammerde settings en zal zich dan niet perfect gedragen onder alle omstandigheden, maar wel redelijk goed onder ALLE omstandigheden.
  Een ouderwetse gewone magneet kan niet een paar extra bitjes sturen, dus de vraag is of de oplossing van bedrijven als Medtronic moet komen.

 • Profielfoto
  petermr

  Bij de medtronic is er een functie waarbij een magneet een reed relais stuurt Hierdoor worden instellings en monitoring functies mogelijk. Dit wordt onder andere gebruikt bij het leggen van een verbinding voor het periodiek uitlezen van ICD devices, of instellingen aanpassen dat de patient ook door een MRI scan kan zonder schade.

  zo dodelijk is het niet, maar sterke stromen en sterke magneetvelden (ook bijv bij electrisch lassen)moeten bij voorkeur wel vermeden worden.

  ik ben ervaringsdeskundige en heb nu 9 jaar een medtronic ICD. Ik heb steeds de complete manuals doorgeakkerd om te weten wat voor risico’s ik loop

 • Profielfoto
  iDeMi

  Ik heb gebeld maar er wordt niet opgenomen 🤔

 • Profielfoto
  Padawan

  Ja maar wie zit er nu fout? Moet Apple de tellies aanpassen of dat bedrijf die type pacemaker bij al die mensen vervangen?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Padawan op 12 januari 2021 11:54
  Ja maar wie zit er nu fout? Moet Apple de tellies aanpassen of dat bedrijf die type pacemaker bij al die mensen vervangen?

  Mensen die een pacemaker hebben moet hier volgens mij zelf gewoon beter opletten. Maar desondanks voel ik toch een rechtszaak aankomen, want dat is blijkbaar voor veel mensen een favoriete bezigheid: rechtszaken aanspannen voor onzinnige dingen…

   

 • Profielfoto
  donut

  andere categorie denk ik…

   

  rechtszaken aanspannen voor onzinnige dingen…

 • Profielfoto
  petermr

  die pacemakers worden toch wel vervangen als de batterij leeg raakt na 6-8 jaar. er is dan weer een nieuwe generatie beschikbaar.

  dat met die magneten in de iphone die het relais schakelen,speelt alleen als de afstand 5-10 cm is.

  dus geen iphone12 in de linker borstzak dragen

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Magneten in de iPhone? Nee hoor, die zitten in de MagSafe oplader. Op de röntgenfoto’s zie je ook geen magneten maar de MagSafe spoelen.

  Als er in de iPhone krachtige magneten zouden zitten dan zou je dat we merken als je hem op een metalen ondergrond legt.

 • Profielfoto
  McQueen

  GrannySmith op 12 januari 2021 17:43
  Magneten in de iPhone? Nee hoor, die zitten in de MagSafe oplader. Op de röntgenfoto’s zie je ook geen magneten maar de MagSafe spoelen.

  De magneten zitten rondom de spoel, zoals uit een teardown blijkt.

 • Profielfoto
  Frans

  GrannySmith op 12 januari 2021 17:43
  Magneten in de iPhone? Nee hoor, die zitten in de MagSafe oplader. Op de röntgenfoto’s zie je ook geen magneten maar de MagSafe spoelen.

  Als er in de iPhone krachtige magneten zouden zitten dan zou je dat we merken als je hem op een metalen ondergrond legt.

  🤔 Nou, ik kan mijn iPhone 12 mini, met hoesje, gewoon tegen mijn RVS afzuigkap ‘plakken’ en dan blijft ‘ie gewoon hangen.