Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 6 januari 2021

Nederlandse identiteitskaart kan gebruikmaken van NFC-chip in iPhone

Heb je een nieuwe identiteitskaart nodig? Dan kun je vanaf deze week de vernieuwde versie aanvragen waarmee je kunt inloggen op DigiD met je iPhone.

Iedereen in Nederland heeft wel een DigiD-account. Je hebt het nodig om je overheidszaken te regelen, zoals het doen van belastingaangifte of toegang te krijgen tot het account bij je pensioenverzorger of zorgverzekeraar. Je kon natuurlijk al inloggen via de DigiD-app op je iPhone, maar het kan nu nog een stap je simpeler, meldt de Overheid.

Inloggen met je identiteitskaart

Daarvoor moet je wel een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Deze is nu verder ontwikkeld en is sinds deze week voorzien met een speciale NFC-chip. Door middel van chip op je iPhone kun je nu nog makkelijker inloggen met de DigiD-app. Je hoeft dan niet meer speciaal in te loggen door middel van het scannen van een QR-code. De kaart tegen je iPhone houden is dan voldoende.

Als je de nieuwe kaart hebt aangevraagd, vervalt natuurlijk je oude exemplaar wanneer je de nieuwe mag ophalen. Een paar werkdagen nadat je de ID-kaart in ontvangst hebt genomen, krijg je een brief van DigiD met een pincode. Hiermee kun je de inlogfunctie van de kaart activeren.

Dit heb je nodig

Om in te loggen met je kaart heb je daarnaast natuurlijk wel een bepaalde telefoon voor nodig. Dat kan met een telefoon die NFC ondersteunt en gebruikmaakt van Android 6.0 of een iPhone 7 met iOS 13.2 of hoger.

Overigens betekent de nieuwe functie niet dat je meteen een nieuwe ID-kaart moet aanvragen. Je kunt ook gewoon op de vertrouwde manier blijven inloggen via DigiD. Daarnaast blijven de oude versies van identiteitskaart ook gewoon geldig. De aanschaf van een nieuwe kaart kan prijzig zijn, dus het best is gewoon te wachten tot wanneer je oude kaart verloopt.

De nieuwe chip komt overigens niet paspoort. Dit document is al prijziger dan een identiteistkaart en met de nieuwe chip zal deze nog duurder worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse identiteitskaart kan gebruikmaken van NFC-chip in iPhone
Sluiten