Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 23 januari 2021

macOS Big Sur 11.2 update moet grootste probleem voor M1 Macs oplossen

Apple is druk bezig aan een oplossing voor een irritante bug in macOS Big Sur. M1 Macs kunnen namelijk problemen hebben met Bluetooth, waardoor randapparatuur, zoals toetsenborden en muizen, willekeurig wordt losgekoppeld.

Sinds de release van de M1 Mac mini, M1 13-inch MacBook Pro en M1 MacBook Air hebben gebruikers problemen ondervonden bij het verbinden van hun Bluetooth-apparaten. Het probleem, was dat deze spontaan en totaal willekeurig ontkoppelden of dat bepaalde hardware zelfs helemaal niet werkte. Dit had betrekking op zowel randapparatuur van derden als op de accessoires van Apple zelf, zoals het Magic Keyboard.

Hoewel het mogelijk is om Bluetooth opnieuw in te stellen in macOS Big Sur, blijkt dat geen garantie dat dit het verbindingsprobleem zal oplossen.

Volgens een tweet van tech-redacteur Ian Bogost, is Apple zich bewust van de problemen met de Bluetooth verbinding en werkt aan een oplossing. Bogost meldt dat Apple vertelde ​​dat ze bezig zijn aan een macOS-fix, en dat deze binnenkort beschikbaar komt. Dat suggereert dat er een update op komst is, maar niet wanneer deze beschikbaar zal zijn.

https://twitter.com/ibogost/status/1348379942690689025

Apple is momenteel bezig met het bètatesten van macOS Big Sur 11.2. Dat is de meest waarschijnlijke manier om de update te verspreiden. Toch is ook mogelijk dat er een aparte, kleinere 11.1.1 update wordt uitgegeven, die specifiek het Bluetooth probleem moet oplossen. De grotere 11.2 update zou in dat geval dan de algemene problemen en bugs in Big Sur moeten aanpakken.

Totdat Apple met een fix komt, zullen gebruikers zich tevreden stellen met tijdelijke work-arounds, waaronder het gebruik van een aparte Bluetooth-dongel om de ingebouwde chip te omzeilen. Overigens levert deze ‘fix’ niet bij iedereen het gewenste resultaat op.

Bluetooth resetten

Heb jij een M1 Mac en wil je Bluetooth resetten? Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Sluit een bedraad toetsenbord aan en bij voorkeur ook trackpad of muis
  2. Houd de Shift (⇧)- en de Option (⌥) -toets ingedrukt en klik vervolgens op het Bluetooth-pictogram in de menubalk
  3. Kies Reset de Bluetooth-module uit het menu
  4. Klik op OK om te bevestigen
  5. Start je Mac opnieuw op

Met de bovenstaande stappen wordt Bluetooth volledig gereset. De volgende stap is het opnieuw verbinden van apparaten.

  1. Klik op hetzelfde Bluetooth-pictogram in de menubalk
  2. Kies Voorkeuren
  3. Alle ingeschakelde en detecteerbare Bluetooth-apparaten worden nu weergegeven. Voeg de gewenste apparaten toe.
Bluetooth resetten op een M1 Mac
Bluetooth resetten op een M1 Mac

Andere opties

Het zou mooi zijn als dit alle Bluetooth-problemen oplost, maar voor veel gebruikers blijkt dit niet het geval. Als je problemen blijft ondervinden, zijn er andere opties in dat Bluetooth-menu. Als u de Shift- en Option-toetsen ingedrukt houdt, en op het Bluetooth-menubalkpictogram klikt, kun je ook kiezen voor Alle apparaten verwijderen. Ook kan je er in het menu voor kiezen om alle aangesloten Apple-apparaten terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Als helemaal niets helpt en je kan niet wachten tot Apple met de langverwachte update komt, kun je nóg drastischer te werk gaan. In dat geval zou je je Mac volledig kunnen wissen en vervolgens macOS Big Sur opnieuw installeren. Gaat dat je te ver? In dat geval moet je jezelf er maar van overtuigen dat een toetsenbord en muis mét draad helemaal niet het allerslechtste alternatief zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS Big Sur 11.2 update moet grootste probleem voor M1 Macs oplossen
Sluiten