Macbook krijgt mogelijk kleinere oplader met GaN

Door: Jeroen Kraak - 7 reacties
Macbook oplader
(Afbeelding: Unsplash/Homemade Media)

Bij een Macbook hoort standaard de grote oplader. Deze lijkt nu een stuk kleiner te worden als we Digitimes moeten geloven.

De Macbook is de laatste jaren amper van uiterlijk veranderd en ook de oplader lijkt al een lange tijd hetzelfde. Nu met de nieuwe M1-chip de computer onder de motorkap is aangepakt gaat Apple aan de slag met de oplader.

Een nieuwe oplader voor Apple

Deze lijkt nu eindelijk een stukje kleiner te worden. Apple lijkt namelijk een ander soort adapter te gaan leveren bij toekomstige versies van de Macbook. Om dat bereiken gaat het opladers maken met gallium nitride (GaN). Een uitvinding die overigens niet nieuw is, aangezien Anker dezelfde technologie al gebruikt. Het materiaal zorgt ervoor dat de stroomgeleiding efficiënter gaat, waardoor er dus minder ruimte nodig is.

Apple maakt al jaren gebruik van silicon in de opladers, maar de toekomst ligt dus bij GaN. Zo heeft ook Aukey al een oplader voor de Macbook die gebruik maakt van dezelfde techniek. Deze heeft zelfs een kracht van 90W en heeft twee USB-C en één USB-A poort, terwijl de gewone Apple oplader slechts een USB-C poort heeft.

Om dit voor elkaar te krijgen gaat Apple volgens de Digitimes samenwerken met het Navitas Semiconductors. Het Ierse bedrijf gaat speciale GaN-chips maken voor de opladers.

Vernieuwing voor Apple

Hoewel in de berichtgeving niet specifiek spreekt over de oplader van de Macbook lijkt dit toch de meest logische optie, aangezien Apple tegenwoordig geen adapters standaard meer meelevert met de iPhones. Afgelopen winter ging al het gerucht voor een 65W adapter voor de Macbook die in de loop van 2020 zou verschijnen, maar dat is dus niet gebeurd.

Dat er een nieuwe oplader komt, is hoog tijd voor Apple, aangezien andere partijen al een kleinere oplader verkopen voor de Macbook. Het bedrijf uit Cupertino kan dus niet achterblijven.

CultofMac

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  vandenbroeke

  De volgende MacBook wordt neem ik aan zonder oplader geleverd? Want die heb je vast al wel liggen thuis.

 • Profielfoto
  thinksamuel

  vandenbroeke op 5 januari 2021 13:58
  De volgende MacBook wordt neem ik aan zonder oplader geleverd? Want die heb je vast al wel liggen thuis.

  Daar dacht ik ook meteen aan. Het zal een moedige beslissing van Apple zijn.

 • Profielfoto
  pruus

  MOGELIJK. Ik wil de MagSafe terug en wel heel snel. Dat is goed nieuws.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Allenachtig. Als HTS’er electrotechniek lopen de rillingen over de rug bij dit artikel. Wat een onzin bij elkaar. Stroomgeleiding efficiënter? Geen idee wat dat betekent.

  Kracht van 90W? Kracht wordt uitgedrukt in Newton. Vermogen in Watt. Twee totaal verschillende eenheden.

  Waarom een adapter kleiner kan als er GaN transistoren gebruikt worden blijft onduidelijk. Dat is omdat ze bij hoge temperaturen niet defect raken, er is dus wat minder interne koeling nodig. Datzelfde kan bereikt worden door de adapters bijvoorbeeld van metaal te maken.

  Ik begrijp overigens al jaren niet waarom de vormgeving van die dingen nog past bij de white plastic unibody MacBooks van tien jaar geleden. Zo’n mooie space great M1 met zo’n wit plastic blok is toch geen gezicht?

 • Profielfoto
  thinksamuel

  GrannySmith op 5 januari 2021 18:06
  …Ik begrijp overigens al jaren niet waarom de vormgeving van die dingen nog past bij de white plastic unibody MacBooks van tien jaar geleden. Zo’n mooie space great M1 met zo’n wit plastic blok is toch geen gezicht?

  De lader wordt nogal warm. Ik kan mij voorstellen dat dat bij een metalen omhulsel nog warmer wordt.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  thinksamuel op 5 januari 2021 18:55

  GrannySmith op 5 januari 2021 18:06
  …Ik begrijp overigens al jaren niet waarom de vormgeving van die dingen nog past bij de white plastic unibody MacBooks van tien jaar geleden. Zo’n mooie space great M1 met zo’n wit plastic blok is toch geen gezicht?

  De lader wordt nogal warm. Ik kan mij voorstellen dat dat bij een metalen omhulsel nog warmer wordt.

  Eh… enig idee waarom je radiatoren thuis van metaal zijn en niet van plastic?

  Metaal geleidt dus hitte beter dan plastic, dat juist isoleert…

   

  Verder geheel eens met GrannySmith overigens. Wederom een droevig slecht artikel hier. En inderdaad vreemd dat de opladers qua vormgeving ergens in 2005 zijn blijven hangen. Sinds de eerste iPod zijn die eigenlijk niet meer veranderd qua design… (!)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  pruus op 5 januari 2021 18:02
  MOGELIJK. Ik wil de MagSafe terug en wel heel snel. Dat is goed nieuws.

  Ik ook.