Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 5 januari 2021

Macbook krijgt mogelijk kleinere oplader met GaN

Bij een Macbook hoort standaard de grote oplader. Deze lijkt nu een stuk kleiner te worden als we Digitimes moeten geloven.

De Macbook is de laatste jaren amper van uiterlijk veranderd en ook de oplader lijkt al een lange tijd hetzelfde. Nu met de nieuwe M1-chip de computer onder de motorkap is aangepakt gaat Apple aan de slag met de oplader.

Een nieuwe oplader voor Apple

Deze lijkt nu eindelijk een stukje kleiner te worden. Apple lijkt namelijk een ander soort adapter te gaan leveren bij toekomstige versies van de Macbook. Om dat bereiken gaat het opladers maken met gallium nitride (GaN). Een uitvinding die overigens niet nieuw is, aangezien Anker dezelfde technologie al gebruikt. Het materiaal zorgt ervoor dat de stroomgeleiding efficiënter gaat, waardoor er dus minder ruimte nodig is.

Apple maakt al jaren gebruik van silicon in de opladers, maar de toekomst ligt dus bij GaN. Zo heeft ook Aukey al een oplader voor de Macbook die gebruik maakt van dezelfde techniek. Deze heeft zelfs een kracht van 90W en heeft twee USB-C en één USB-A poort, terwijl de gewone Apple oplader slechts een USB-C poort heeft.

Om dit voor elkaar te krijgen gaat Apple volgens de Digitimes samenwerken met het Navitas Semiconductors. Het Ierse bedrijf gaat speciale GaN-chips maken voor de opladers.

Vernieuwing voor Apple

Hoewel in de berichtgeving niet specifiek spreekt over de oplader van de Macbook lijkt dit toch de meest logische optie, aangezien Apple tegenwoordig geen adapters standaard meer meelevert met de iPhones. Afgelopen winter ging al het gerucht voor een 65W adapter voor de Macbook die in de loop van 2020 zou verschijnen, maar dat is dus niet gebeurd.

Dat er een nieuwe oplader komt, is hoog tijd voor Apple, aangezien andere partijen al een kleinere oplader verkopen voor de Macbook. Het bedrijf uit Cupertino kan dus niet achterblijven.

Reageer op artikel:
Macbook krijgt mogelijk kleinere oplader met GaN
Sluiten