Linux vanaf nu volledig bruikbaar op nieuwe M1-Macs van Apple

Door: Wesley Akkerman - 1 reactie
M1 MacBook Pro
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Er is nu een gloednieuwe Linux-port beschikbaar die het voor M1-Macs mogelijk maakt de Ubuntu-software te draaien. Corellium, een beveiligingsbedrijf, heeft met succes de port voor elkaar gekregen en biedt nu een tutorial aan die andere gebruikers kunnen volgen. De aangepaste versie van Ubuntu heeft de reguliere interface en heeft usb-ondersteuning.

In een blogpost laat Correlium precies weten hoe je te werk gaat. Mocht je dus meer details willen weten, dan is dat de plek om er alles over te lezen. De M1-Macs delen onderdelen met Apples mobiele chips, maar de unieke chips zorgden hier juist voor een uitdaging. Het was namelijk best lastig om de benodigde drivers goed te laten draaien.

Linux op de M1-Mac

Apple heeft de M1-Macs namelijk niet ontworpen met dual-boot of Boot Camp in het achterhoofd. Craig Federighi, Senior VP software-engineering bij Apple, heeft eerder laten weten dat het niet mogelijk is alternatieve besturingssystemen te installeren. Denk dan aan Windows of Linux. Apple prefereert virtualisatie, maar dat weerhoudt mensen er niet van met hun eigen ports te komen.

Corellium-CTO Chris Wade noemt de Linux-port gebruiksklaar en gebruikt het besturingssysteem zelf op z’n Mac mini, via USB. Je hebt wel een USB-C-dongle nodig om dat voor elkaar te krijgen, evenals kennis van Linux en zijn custom kernels. Mocht je het zelf willen uitproberen, dan kun je dus terecht in de blogpost, waar alles netjes uitgelegd wordt. Het betreft nog altijd een bèta-project, dus er zijn risico’s aan verbonden. Doe dit alleen wanneer je weet waar je mee bezig bent.

Correlium

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    computer space

    Blijft typisch dat bij dit soort builds Wifi nooit werkt. Dat terwijl een USB-Ethernet eigenlijk altijd plug en play is. Zelfs op een telefoon heb je daarmee internet.