iPhone 12 Pro ontzettend populair, gevolgen voor productie iPhone 12 mini

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
iPhone 12 Pro Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Naar verluidt heeft Apple de productie van de iPhone 12 mini teruggeschroefd, zodat er meer iPhone 12 Pro-modellen gemaakt kunnen worden. Dat is dus overduidelijk het populairdere model van dit moment, en dat terwijl die versie een relatief hoge prijs heeft.

Hoewel veel mensen vaak klagen over de alsmaar groter wordende schermen op smartphones, zien we ook dat de kleinere modellen vaak aanvankelijk minder goed scoren. De iPhone 12 mini was bijvoorbeeld slechts goed voor zes procent van het aantal verkochte iPhone 12-modellen die in de herfst verkocht werden. En sindsdien is de vraag naar de mini ook niet toegenomen.

Er wordt gespeculeerd dat de iPhone 12-lijn de meest succesvolle iPhone-lijn is sinds de introductie van de iPhone 6. Dat komt onder meer door het design, de cameramodule, ondersteuning voor 5g en de nieuwe A13-processor. Maar ook dat mocht allemaal dus niet baten voor de iPhone 12 mini.

iPhone 12 mini
Achterkant van de mini (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPhone 12 Pro-productie opgeschroefd

Daarom is het dus niet gek dat nu het gerucht verschijnt dat Apple dus de productie van de iPhone 12 Pro opgeschroefd heeft. Er zouden twee miljoen units meer gemaakt kunnen worden dan voorheen, terwijl er ondertussen ook twee miljoen units minder gemaakt worden van de mini. Daardoor kan de 12 Pro ietwat sneller geleverd worden dan eerder het geval was.

De levertijden zouden hierom gehalveerd zijn. Eerst duurde het (in de VS) zo’n 22 dagen voordat je je iPhone 12 Pro kreeg en nu is dat nog maar tien dagen. Analisten verwachten dat de iPhone 12-lijn in z’n geheel de voorspellingen voorbij gaat, als het gaat om het aantal verkochte smartphones. Op 27 januari geeft Apple mogelijk de eerste cijfers vrij over het succes van de nieuwe smartphones; dan wordt namelijk het laatste kwartaal besproken.

Ondertussen doet de iPhone 12, het reguliere model, het ook heel goed in China. Het gaat daar beter dan in de Verenigde Staten, waardoor Apple nu een marktaandeel van 20,3 procent in handen heeft.

Cult of Mac

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Kan ik best geloven; je moet echt pro de mini zijn voor je die koopt…. maar ikzelf helemaal fan en nog elke keer blij met die kleine high end telefoon in mijn zak.

 • Profielfoto
  Gezellig

  I <3 mijn mini.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Eenvoudige reden: het is een heel matig toestel. Niet het scherm, ook niet de processor, ook niet het besturingssysteem … Maar wel de batterijduur. De iPhone 12 heeft een bijzonder kleine accu 2,815mAh, ongeveer 10% kleiner dan de iPhone 11.

  Binnen de Apple gelederen gaan we natuurlijk graag in de marketing mee dat de processors elk jaar krachtiger worden en dat er dus eigenlijk minder batterij nodig is … nog even het milieu erbij halen dat het beter is … et voila.

  Punt is, we doen steeds meer met onze telefoon en niet eens uit vrije wil: Artificiele Intelligentie, doorlopende verbindingen met WiFi, zoeken naar Bluetooh, zoeken naar wifi, GPS/Glonas en dan natuurlijk Siri, verbinden met de Apple Watch en ga zo maar door.

  Datzelfde foutje hebben we bij de concurrent gezien met de Samsung Note 10 (de kleine niet de plus variant). Terwijl de gebruikers van de grote versie dik tevreden zijn over de batterijduur en het voor hun belangrijke element: notities kunnen maken en de bijzondere use case, waren de gebruikers van de note 10 (gewone versie) veel minder tevreden over de batterijduur. Die was eigenlijk een slag te klein en daarmee presteerde het toestel aanmerkelijk slechter dan diens voorganger. Zeker omdat ook de Note 10 in een 5G uitvoering bestond. En 5G vreet nu eenmaal ook de nodige energie. Ja, per overgedragen gegevenseenheid is 5G vele malen efficienter dan 4G of 3G. Maar …

  *tromgeroffel*. We versturen en ontvangen veel meer data met 5G, waarmee de netto balans toch nog zwaar uitvalt inzake energiegebruik.

  Kon het omwille de omvang dan niet anders? Jazeker, bij de concurrent was dat goed te zien met de ‘gewone S10′ lijn. De telefoon die het dichtsbij de Note 10 kwam qua prijs en prestaties was de S10+ en die had een batterij van 4000mAh. Je mag raden hoe de beleving inzake batterijduur was …

  Niet anders bij de iPhone 12 mini. Binnen de familie is er een slachtoffer. Deze heeft behoorlijk spijt van z’n aankoop. Niet omdat het een rot toestel is. Nou ja, goed … zoals gezegd: batterijduur.

  Hij gebruikt zijn telefoon redelijk intensief, maar klaagt dat hij in vergelijking met de voorganger gewoon veel minder lang van het infuus af kan.

  Om nog te zwijgen van de prijs …

  900 euro gemiddeld is niet niks. Ik heb toch echt – ik vermoed – een kleine 20 tot 30% van mijn vrienden die overstappen op Android toestellen. Niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat ze geen Apple meer kunnen (of willen) betalen.

  En eerlijk is eerlijk. Pak gewoon even een REALISTISCHE USE CASE. Mensen WhatsAppen, Instagrammen, Facebooken, Twitteren, Signaleren, Telegrammen, Browsen, Mailen, maken wat foto’s, zoeken iets op internet, betalen, navigeren, luisteren muziek en kijken een filmpje. Een redelijke groep speelt spelletjes.

  Als je heel eerlijk kijkt op zelfs op Youtube vergelijkingen zie je dat de beleving in het gebruik van Apps niet wezenlijk anders is. De verschillen worden alsmaar kleiner.

  Of een processor nu 60% tot 70% van z’n capaciteit gebruikt bij de allerzwaarste taak of 30% tot 40% … Daar merkt de consument verhoudingsgewijs weinig van. En ongeveer op dit punt zijn we beland.

  Of ik een telefoon gebruik met 600 op de Geekbench 5 score, 900 of over enige tijd eentje met 2000 … I really don’t care. Ik kan niet sneller video kijken dan mijn brain kan verwerken. Ik kan ook niet simultaan podcasts luisteren of drie spelletjes tegelijk spelen.

  Waar ik wel steeds meer aan heb is … batterij duur … des te langer ik van het infuus weg kan blijven, des te beter.

  Ik ben een van die afvalligen overigens, maar al enige tijd terug. Ik heb een “oude’ Samsung Telefoon en mij valt het op dat ik ’s avonds steevast tussen de 45/50% tot soms wel 60/70% batterij overhoud. Met navigeren, uren netflixen, youtuben, chatten, videobellen, intensief bellen komt 35/40% voor, maar dan is er nog zoiets als een ultra battery modus:

  Processor enkel op de spaarstand
  GPU in zuinige modus
  Mobiel netwerk minder vaak pollen en snelheid verminderen
  Achtergrond data uitschakelen
  Notifiacties gaan uit
  En nog wat truukjes (zoals video verbetering uit, pikzwart scherm, etc)

  Gevolg? Met 30% redt je het dan opeens bijna een hele dag.

  Ik laad gemiddeld mijn telefoon gemiddeld 1x per twee dagen op. Mijn broer met een redelijk gelijkliggend telefoongebruik soms wel 2x per dag.

  De grotere broertjes hebben hierin een veel beter profiel dan de iPhone 12 mini. Het idee van klein is niet slecht, maar men had andere keuzes kunnen maken … De uitvoering is namelijk matig. Zeker voor zo’n premium toestel.

  Mobiele telefonie is onafhankelijkheid. Niet geboden zijn aan thuis of kantoor. niet alleen omwille de draad (die is er niet meer), maar ook omwille de batterij … En ik vind het echt uberknullig. Een iPhone 12 met … powerbank …

  Sorry, dat is zo ongeveer een proleten 2.0 oplossing. Er zijn telefoons van hetzelfde formaat als de iPhone 12 mini met een sterkere batterij, dus het kan wel degelijk. Zeker me de innovatieve kracht van Apple.

  Apple: dit kan en moet anders! Laat of de Mini vallen, of breng een sterk verbeterde iPhone 12s mini binnenkort uit!

  Want een kleiner toestel? Ik heb er zeker oor naar. Ik heb van de concurrent enige tijd een Note gehad, dik tevreden met vele zaken, maar niet met de omvang. Ik heb oprecht de iPhone 12 overwogen, zeker omdat ik het design erg mooi vind. Maar ik las de specificaties en vermoede al het nodige inzake accu-duur. Dus heb ik een oudere concurrent genomen. Maar wel eentje die kleiner is dan mijn oude koelkast.

  Een toestel dat (noem eens wat): 70/80% van de specificaties heeft van z’n grote broer, 100% van de LEVENSDUUR of zelfs BETER dan zijn grote broer(s) in een kleinere verpakking en ik bestel telefoons voor het hele gezin.

  Een voorbeeld (vind ik) is het gewone gebruik … Ik heb zelf wel eens gewoon op een regenachtige zondagmiddag eens een vergelijkingstest gedaan met een courante ‘Droid’ en een courante Apple. Ja, natuurlijk zijn er verschillen. Maar in het gebruik merk je zeker met alle Apps (anders dan spelletjes) eigenlijk weinig.

  En zelfs de spelletjes, goed. Dat is een categorie waar de iPhone de topper is, maar … mail, chat, camera, uitbreidbaarheid?

  Kijk hier naar wat ik bedoel:

  https://www.youtube.com/watch?v=eecNP66F3qw

  https://www.youtube.com/watch?v=TI4PXFUOPR8

  Wat me verder opvalt dat zeker Youtubers (en influencers) in verschillende landen openlijk de vraag stellen: met de verschillen die er zijn, waarom zou je een iPhone kiezen ?

  Ikzelf vind het enkel zorgelijk om het feit dat dit vaak ook een jonge generatie betreft. Die kunnen mettertijd een merk maken, of kraken. Is het prijsbeleid niet doorgeschoten en levert het niet enkel een korte termijn winst?

  Ik weet het niet. Weet wel dat de iPhone 12 Mini een relatief zwakke broeder in de familie is. Zeker in relatie tot wat je er voor betaald en diens doelgroep.

  Dat zou anders moeten kunnen. Ja, het is nog steeds een Apple beleving. en die is gewoon goed. maar zoals gezegd: infuus-onafhankelijkheid is ook belangrijk, evenals diens prestaties in relatie tot de verkoopprijs. dit gezegd hebbende: ik heb mijn hoop gevestigd op de 12s serie …

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Superlang verhaal.

  Super korte uitleg?
  Mensen die een klein(er) scherm wilden kochten en kopen een SE; honderden euro’s goedkoper en een betere batterij.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik ben blij met de “mini”. Hoewel je ‘m niet echt mini kunt noemen. Is gewoon een normaal formaat telefoon. Alleen, de rest loopt rond met phablet’s.

  Ik stapte over van een iPhone 6S. De chips functioneerden niet meer goed, waardoor ontladen/laden niet meer goed ging. Ik was na 5 jaar wel toe aan een ander design, dus heb ik de SE laten liggen. Het is een mooi toestel, en werkt lekker snel. Maar face ID vind ik echt waardeloos. In jaren heb ik niet zovaak m’n pincode hoeven intikken als in 1 maand met dit toestel.

 • Profielfoto
  RV

  @kevin. Dat zou ik toch eens face id opnieuw instellen. In heb met de iphone X en Iphone XS zelden dit probleem. In vind face ID juist geweldig!

 • Profielfoto
  ArMac

  Kevin op 21 januari 2021 13:23
  Maar face ID vind ik echt waardeloos. In jaren heb ik niet zovaak m’n pincode hoeven intikken als in 1 maand met dit toestel.

  Wel je mondkapje afdoen hé ?.

  Anders toch eens opnieuw instellen. Gebruik Face ID sinds iPhone X en werkt altijd super.

 • Profielfoto
  Melle

  @karelwillem – ik kan uiteraard verkeerd zijn, maar ik denk niet dat er veel zijn, die een kleiner scherm willen, ik wil een kleine telefoon, met een zo groot mogelijk scherm.

  SE vreselijk – mss betere batterij, maar de scherm/telefoon ratio. Dat vind ik niet oké meer.

  En batterij van de mini. Met de 12mini batterij kan je easy 4-6 uur en meer schermtijd halen, afhankelijk van je gebruik.

  No offense, maar ik zat tot voor kort ook vaak richting 6 uur wegens tijdelijke verslaving aan stom spelletje.

  Ik persoonlijk vind de batterij meeeeer dan voldoende, we overdrijven met ons gebruik.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Melle op 22 januari 2021 08:14
  @karelwillem – ik kan uiteraard verkeerd zijn, maar ik denk niet dat er veel zijn, die een kleiner scherm willen…

  Ja, je bent verkeerd. .;)

  Ik kan mijn scherm niet normaal met één hand bedienen zonder over te gaan tot de bekende trucjes. Nu heb ik daar weinig problemen mee, maar er is gewoon een groep mensen die graag met het duimpje alle hoeken wil kunnen bestrijken.

 • Profielfoto
  SvS

  Hier een blij gebruiker van 12 mini. Geen spijt. Vooral om t handzaam formaat met uiterlijk van een gewone iPhone 12 en makkelijk in broekzak. En ja, elke nacht op Qi lader leggen. Ik ga hier gewoon jaren mee doen.

 • Profielfoto
  steveb

  KarelWillem op 21 januari 2021 13:06
  Superlang verhaal.

  Super korte uitleg?
  Mensen die een klein(er) scherm wilden kochten en kopen een SE; honderden euro’s goedkoper en een betere batterij

  Batterijen blijven het innovatie isue bij apple.
  de technologie de zij (en vele anderen) gebruiken kennen we al uit de jaren 90. Bijna een kwart eeuw dus. Of 10 jaar ouder dan de eerste iphone.
  En dan zijn ze nog zo belachelijk om telkens de batterij te verkleinen.

  + de batterijen blijven schadelijk voor een imago. Nikkel, kobalt,… of wat is het allemaal. Is alles behalve ecologisch

  Er zijn goedkopere merken die wel anders te werk gaan.
  Bijvoorbeeld oukitel K12000.
  idd 10000mah. = bijna 3x de inhoud van een iphone baterij
  prijs €249.    Ofwel  dik 60% goedkoper dan iphone 12

 • Profielfoto
  monty python

  Batterij interesseert me niets. Op een werkdag eindeloze mogelijkheden om bij te tanken. En dan nog meestal niet nodig alleen al door CarPlay. De mini zou ik een paar jaar geleden genomen hebben maar mijn ogen gaan te fel achteruit dus nu liever een groter scherm. Dus ook voor mij de Pro als ik binnenkort een nieuwe neem. Android nooit, ook al is privacy relatief en nooit 100%, blijft de meerprijs meer dan waard. Nog los van de updates en de toeter en bellen chaos.