Mark Hofman
Mark Hofman App Store 6 januari 2021
Leestijd: 2 minuten

Google heeft sinds Apple’s privacy labels wel degelijk iOS-app voorzien van update

Sinds 8 december 2020 moeten nieuwe applicaties, of applicaties die geüpdatet zijn, in de App Store voorzien zijn van een privacy label. De labels zijn bedoeld om gebruikers meer inzicht te geven in de gegevens die verzameld worden. Maar dan moeten ontwikkelaars natuurlijk wel hun applicaties blijven updaten.

Het verhaal gaat dat Google dit sinds 7 december 2020 niet meer gedaan heeft. Een verhaal dat wereldwijd snel wordt overgenomen, maar wat achteraf gezien helemaal niet blijkt te kloppen.

‘iOS-apps Google niet meer voorzien van update’

De mensen van Fast Company viel het eerder deze week als eerste op: Google heeft sinds 7 december 2020 geen enkele applicatie meer voorzien van een update. Iets dat uiterst opvallend is voor een gigantisch bedrijf als Google. Naast de updates voor nieuwe functionaliteiten of verbeteringen, was er ook helemaal niets te vinden op het gebied van veiligheid. De iOS-apps van het bedrijf staan, om het zo even te zeggen, volgens de website al een maand stil. Iets dat opvallend is, maar zeker niet verrassend.

Ondanks het feit dat we de echte reden natuurlijk niet weten is er wel een duidelijk verband tussen de nieuwe App Store regels en de laatste updates. Google voorzag apps als YouTube, Google Drive, Google Foto’s en Gmail op 7 december voor het laatste van een update. Een dag voordat Apple de privacy labels in de App Store vereiste. Niet alleen nieuwe applicaties moeten de informatie over welke gegevens er verzameld worden delen, maar ook apps die voorzien zijn van een update moeten voldoen. Doordat Google zijn iOS-apps tot op heden nog niet voorzien heeft van zo’n update, hoeft het bedrijf de informatie dus ook niet te geven.

Google App Store
Nog helemaal niets bij ome Google

Het is zeker de moeite om je vraagtekens bij het bovenstaande te zetten. Het is een opvallende keuze van Google wanneer het bovenstaande verhaal volledig waar zou zijn, maar er lijken wat haken en ogen aan te zitten.

Wel degelijk apps voorzien van update

Samen met analysebureau Sensor Tower weet de Amerikaanse website TechCrunch de beweringen snel te weerleggen. Zo klopt het bijvoorbeeld niet dat Google tussen 7 december en januari geen apps voorzien heeft van een update. Zo is Google Slides op 14 december nog voorzien en werd Socratic by Google een dag later nog geüpdatet. Alleen zijn de privacy labels nog niet toegevoegd. Dat zorgt er uiteraard wel voor dat er wat alarmbellen afgaan, maar Google is wat dat betreft niet de enige. Zo zijn Amazon en Pinterest bijvoorbeeld ook nog niet voorzien van de labels. Volgens Sensor Tower en TechCrunch is een pauze van een paar weken tussen december en januari overigens helemaal niet vreemd. Al helemaal, omdat de App Store dit jaar tussen 23 december en 27 december “gesloten” was.

Een woordvoerder van Google laat vervolgens weten dat het bedrijf druk bezig is met het toevoegen van de labels en dat ze deze week nog worden toegevoegd aan de App Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google heeft sinds Apple’s privacy labels wel degelijk iOS-app voorzien van update
Sluiten