Facebook-CEO Mark Zuckerberg haalt uit naar Apple vanwege Privacy-feature

Door: Wesley Akkerman - 18 reacties
Apple Facebook Mark Zuckerberg
(Afbeelding: AFP / Josh Edelson)

Tijdens de bespreking van de cijfers van het vierde kwartaal, haalt Facebook-CEO Mark Zuckerberg uit naar Apple. De nieuwe anti-tracking opties van Apple gaan namelijk veel invloed hebben op de advertentiemarkt. En vooral bedrijven zoals Facebook leunen sterk op die markt.

Zuckerberg claimt dat Apple de maatregelen niet treft voor het helpen en beschermen van gebruikers, maar vooral voor het eigen gewin. Zo schrijft de Washington Post. Dat is iets waar het bedrijf een handje van heeft, aldus de oprichter. Zijn volledige quote luidt als volgt.

Apple has every incentive to use their dominant platform position to interfere with how our apps and other apps work, which they regularly do. They say they are doing this to help people, but the moves clearly track their competitive interests.

Apple versus Facebook

Verder zegt Zuckerberg dat hij Apple als één van zijn grootste concurrenten ziet. De huidige maatregelen zorgen ervoor dat mensen aangetrokken gaan worden tot apps als iMessage en FaceTime, die allebei van Apple zijn. Dergelijke applicaties concurreren met Facebook Messenger en WhatsApp.

iMessage is a key linchpin of their ecosystem. It comes pre-installed on every iPhone and they preference it with private APIs and permissions, which is why iMessage is the most used messaging service in the U.S.

Eerder zei Zuckerberg al eens dat de maatregelen veel impact gaan hebben op kleine ondernemingen. Dat is een vaak gehoord argument van de Facebook-topman, die op deze manier de strijd aangaat met Apple. Helemaal nu veel bedrijven het moeilijk hebben door de aanhoudende pandemie, zouden de veranderingen echt negatieve gevolgen kunnen hebben voor worstelende ondernemingen.

Ook heeft Zuckerberg gezegd dat Apple kleinere appmakers dwingt kosten te rekenen voor abonnementen of in-app aankopen toe te voegen, zodat ze uit de kosten kunnen komen. En dat heeft dan weer een positief effect op de omzet die Apple uit de App Store haalt, aangezien het bedrijf uit Cupertino verdient aan dergelijke transacties binnen zijn digitale winkel.

Apple deinst niet terug

Apple laat zich ondertussen niet tegenhouden en gaat gewoon door met de huidige plannen. Wanneer de plannen eenmaal doorgevoerd zijn, dan moeten adverteerders eerst aan mensen vragen of ze gevolgd mogen worden. Is dat niet het geval, dan mogen ze dat dus ook niet doen.

De verwachting is dat veel mensen kiezen om niet gevolgd te willen worden, wat ten koste gaat van de complete advertentiemarkt. Zo kunnen er namelijk online geen persoonlijke advertenties meer voorgeschoteld worden.

Washington Post

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  hansz

  Zückerberg (en anderen) hebben zichzelf het recht toegeëigend om zonder toestemming iedereen te mogen volgen, zelfs als je hun apps niet gebruikt. Zelf weet hij heel goed dat er inderdaad velen voor zullen kiezen om niet te worden gevolgd. Ik ben er één van. Daar is hij blijkbaar doof en blind voor. Wel typisch dat je hem niet hoort over de diverse browsers die al veelvuldig worden gebruikt op PC’s en waarmee je ook kunt voorkomen dat je wordt gevolgd. Zodra Zückerberg verontwaardigd reageert, dan is het meestal een goeie actie.

 • Profielfoto
  R3leo

  Maar vervolgens wel Facebook verplichten voor het gebruik van je oculus ?

 • Profielfoto
  Tjaja

  Heel naar heerschap die Mark Zuckerberg. Grote bek naar Apple nu, maar ondertussen al jaren dikke vinger naar hun gebruikers.
  Verstoord idee waar de (online)rechten liggen van hun gebruikers. Zal wel iets met geld te maken hebben.

  Snotjong:)

 • Profielfoto
  |/|/- |°_=O

  Meneer Zuckerberg heeft wat mij betreft geen recht van spreken. Het is een grote hypocriete zak. Hij maakt geld door misbruik te hebben gemaakt en nog steeds doet van het ontbreken van goede wetgeving in diverse landen. Terwijl zijn toko inmiddels zo’n macht heeft dat wat er op zijn platformen gebeurd grote invloed heeft op landen en mensen. En helaas bepaald niet altijd positieve invloed. Ik zie het al een kwaadaardig imperium. En de minste radicale oplossing zou wat mij betreft moeten zijn dat die toko gesplitst gaat worden in 10 stukken.

  Zelfde geldt voor Google. Maar ik denk dat Facebook nog een slag urgenter is om er iets tegen te doen. Mensen: ga er af. ??

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Als apple echt een dreun wil uitdelen aan de bedrijven die verdienen aan het tracken van mensen moeten ze iMessage uitbrengen voor Andoid. Weet niet of dat kan, maar denk dat als iMessage cross platform wordt en daarmee een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp  er genoeg mensen zullen overstappen.

 • Profielfoto
  puccini

  En jullie gebruiken waarschijnlijk allemaal dat verdomde Facebook.

 • Profielfoto
  Dim

  Kan niet wachten tot die privacy functie beschikbaar is .

  Wilde Facebook eigenlijk stop zetten maar nu wacht ik nog even.

  Want hoe is het mogelijk dat iemand die hier in de plaatselijke telefoonwinkel werkt bij mij voorgeschoteld wordt op FB als iemand die ik misschien ken ?

 • Profielfoto
  hansz

  puccini op 28 januari 2021 16:19
  En jullie gebruiken waarschijnlijk allemaal dat verdomde Facebook.

  Nee hoor, echt niet, geen enkel account of app van Zückerberg.

 • Profielfoto
  monty python

  Ik kan er met mijn verstand niet bij dat iemand mij kan volgen zonder dat ik een FB account heb, daarmee wegkomt en daar nog hopen geld aan verdient ook. En als klein bedrijf mag je zelf amper klantengegevens bijhouden op straffe van boetes. Dat krijgt niemand mij uitgelegd. En dat van een Amerikaans bedrijf waar class actions uitgevonden zijn … Zuckerberg zou in de gevangenis moeten zitten.

 • Profielfoto
  Padawan

  hansz op 28 januari 2021 16:31

  puccini op 28 januari 2021 16:19
  En jullie gebruiken waarschijnlijk allemaal dat verdomde Facebook.

  Nee hoor, echt niet, geen enkel account of app van Zückerberg.

  Ook geen Whatsapp? Hoe bericht je dan met mensen die wel whatsapp gebruiken?

 • Profielfoto
  Ruurd

  EagerB0bNerd op 28 januari 2021 15:53
  Als apple echt een dreun wil uitdelen aan de bedrijven die verdienen aan het tracken van mensen moeten ze iMessage uitbrengen voor Andoid. Weet niet of dat kan, maar denk dat als iMessage cross platform wordt en daarmee een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp  er genoeg mensen zullen overstappen.

  Ik denk dat ze dat allang klaar hebben liggen – ik kan het niet bewijzen maar het komt me voor dat Apple  bijna altijd goed voorbereid uit de hoek komt als ze iets doen.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Het is overduidelijk waarom hij dat doet. Ten eerste is het om de schuld van tegenvallende resultaten buiten hemzelf te leggen en ten tweede om zijn falende beleid wat betreft privacy van gebruikers uit de schijnwerpers te houden.

  Zoals gewoonlijk is het omwille van de smeer dat de kat likt aan de kandeleer. Denk maar geen seconde dat je gebruiker bent bij Facebook. Je bent het product.

 • Profielfoto
  hansz

  Padawan op 28 januari 2021 16:44

  Nee hoor, echt niet, geen enkel account of app van Zückerberg.

  Ook geen Whatsapp? Hoe bericht je dan met mensen die wel whatsapp gebruiken?

  Inderdaad ook geen Whatsapp, ik gebruik Signal al een tijd en bij mensen die alleen Whatsapp gebruiken gewoon iMessage of sms, mail, of ik bel gewoon. Sms en bellen zit bij mij onbeperkt standaard in het abonnement, zonder extra kosten. Als men mij wil bereiken dan vinden ze wel een manier, per slot is Whatsapp niet de enige berichtendienst.

 • Profielfoto
  pruus

  Prima Apple, nu Android nog! Diensten aanbieden om jouw zakken te vullen is niet correct. Geld verdienen voor continuïteit is niet je gebruikers uitzuigen. En Zückenberg, daar doen wij niet aan mee! Opdonderen met jouw jatwerkdiensten.

 • Profielfoto
  Tjaja

  pruus op 28 januari 2021 18:53
  nu Android nog!

  Gaat nooit gebeuren, want Android = Google

 • Profielfoto
  Elduderino

  Hoe harder deze man spuwt richting Apple, des te meer wordt bevestigd dat Apple het juiste doet en dat het dus de spuigaten uit liep met het misbruiken van onze privacy en daarbij horende gegevens.

  Zuckender denkt dat hij het recht heeft om onze data ongelimiteerd te mogen graaien en schandaal na schandaal weg te wuiven.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is wel de wereld op zijn kop. Gelukkig is Facebook onder jongeren niet erg populair en zien concurrenten van Whatsapp ook hun netwerken aantrekken..

 • Profielfoto
  PowerMac

  Zoals Steve Jobs indertijd over het mantra van Google “‘Don’t be evil’ is a load of crap.”, zo is FaceBook en de aanverwante artikelen als Instagram, WhatsApp, FB Messenger een HEAP of CRAP.

  Als ik wel eens in Nederland ben, dan zie ik verkeersborden met iets als ‘Whatsapp buurtpreventie” – WTF??? Dus een buitenlandse app moet ervoor zorgen dat het veiliger is in de buurt? De wijkagent of politie van de staat der Nederlanden is dus eigenlijk niet afdoende, en men vindt dat normaal? Als je daar over nadenkt, is het eigenlijk erg slecht gesteld met de nationale veiligheid in het algemeen, en die van de buurt in het bijzonder. je zou toch helemaal niet afhankelijk willen zijn van een buitenlandse mogendheid voor je veiligheid. Waarom kan de Nederlandse staat niet iets soortgelijks doen, en een app maken dat cross platform is? Oh nee, dat kunnen we niet – zie de GGD perikelen.

  Ik heb ook niets, maar dan ook helemaal niets van FaceBook, geen Whatsapp, niets. iMessage van Apple, en Signal als vervanger van Whatsapp voor eventuele cross platform communicatie: doet het prima, en is wèl veilig.