Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 13 januari 2021

Europol haalt ’s werelds grootste illegale marktplaats offline

Europol heeft de online marktplaats DarkMarket uit de lucht gehaald. Met 500.000 gebruikers was het de grootste ter wereld.

Via een internationale operatie die gecoördineerd is door Europol hebben de autoriteiten de online marktplaats DarkMarket kunnen oprollen. De Duitse politie heeft daarvoor een Australische man in Oldenburg kunnen arresteren die verdacht wordt de operator van de site te zijn. Daarbij heeft de politie ook op andere plaatsen 20 servers meegenomen voor verder onderzoek.

DarkMarket is offiline

Door de vondst van de servers kon de politie afgelopen maandag de site op zwart zetten. Europol was al maanden met het onderzoek bezig.

DarkMarket is aan het licht gekomen door een groter onderzoek naar web-hoster Cyberbunker, meldt The Guardian. Ironisch genoeg is dat bedrijf ook gevestigd in een oud-NAVO-bunker. Cyberbunker is al eens eerder in opspraak geweest omdat het ook de servers voor torrent-site The Pirate Bay en klokkenluidersplatform WikiLeaks host. Voor de autoriteiten is het dan ook een interessante plaats om verder te onderzoeken.

DarkMarket had ongeveer 500.000 bezoekers en meer dan 2.400 verkopers wereldwijd. Door het coronavirus gingen deals van de straat naar online wat gunstig was voor het platform. Via het platform zijn minimaal 320.000 transacties gedaan ter waarde van 4.650 bitcoin en 12.800 monero, wat allebei cryptocurrencies zijn. Omgerekend is dat een waarde van zo’n 140 miljoen euro.

Op DarkMarket was niet alleen drugs te krijgen. Ook konden criminelen onder andere vals geld, anonieme simkaarten en gestolen creditcardgegevens aanschaffen.

Een internationale operatie

Het was een internationale operatie geleid door Europol, waar ook de politie van De Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië, Denemarken, Zwitserland Oekraïne en Moldavië aan meededen. Zo zijn er servers van de site aangetroffen in Oekraïne en Moldavië.

Drie Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar zijn in 2019 al opgepakt en worden verdacht de infrastructuur voor de illegale handel te hebben ingericht.

Het dark web is een groot probleem voor de Europese Unie. Het luidde in september van het afgelopen jaar de noodklok, omdat drugsdealers veel meer online zakendeden vanwege het coronavirus. In september van het afgelopen jaar is Wall Street Market al offline gehaald. Daarvoor zijn 179 arrestaties gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europol haalt ’s werelds grootste illegale marktplaats offline
Sluiten