Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 25 januari 2021

Europees Parlement nodigt Tim Cook uit voor verhoor

Net zoals in de Verenigde Staten maakt ook de Europese Unie zich zorgen over de macht van techbedrijven. Tim Cook mag nu uitleg geven.

Er zijn al langer grote zorgen over de grote techbedrijven en de macht die ze zichzelf hebben gegeven. Het Europees Parlement heeft nu Apple, Google, Amazon en Facebook gevraagd om uitleg te komen geven. Dat betekent dus dat Tim Cook samen met Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Sundar Pichai naar Brussel mag komen.

Cook en Co mogen naar het Europees Parlement

De verhoren van het Europees Parlement gaan over manieren om concurrentie in de techsector te laten toenemen en tegelijkertijd gaan ze ook over het terugdringen van nepnieuws. Volgens Reuters wil de instantie te weten komen hoe de businessmodellen van de bedrijven in elkaar zitten en hoe die in de toekomst veranderen.

De uitnodigingen zijn alleen voor de CEO’s en dus niet voor andere verantwoordelijken bij de bedrijven. Het is handig voor ze om op te komen dagen aangezien het parlement de verhoren gaan meenemen om beslissingen te maken over mogelijk nieuwe regelgeving voor de digitale sector, maar het is niet verplicht.

Digital Markets Act

In december van het afgelopen jaar heeft de Europese Commissie een aantal wetsontwerpen ingediend om de macht van de techbedrijven te verkleinen. Een daarvan is de Digital Markets Act, die gaat over de App Store en Google Play. Mogelijk moeten daar veel veranderingen worden toegevoegd om het voortrekken van eigen diensten te voorkomen. Spotify klaagde eerder al eens over het voortrekken van Apple Music. Als bedrijven zich niet aan die wet houden kan de EU tot 10 procent van de wereldwijde omzet aan boete innen.

De datum van 1 februari staat overigens niet vast. Het Europees Parlement is bereid om mee te bewegen qua datum als het de CEO’s niet uitkomt. Het is echter de vraag of Cook en co überhaupt zullen gaan komen, want daarover bestaat bij de parlementsleden grote twijfel.

De verhoren zijn vergelijkbaar met die van de Amerikaanse Mededingingscommissie. Afgelopen juli kwamen de techbazen daar tekst en uitleg geven over hun macht en (het gebrek aan) concurrentie.

Reageer op artikel:
Europees Parlement nodigt Tim Cook uit voor verhoor
Sluiten