Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 7 januari 2021

Twitter, Instagram, Snapchat en Facebook grijpen in en blokkeren Donald Trump

Gisteravond wisten duizenden Donald Trump-aanhangers de US Capitol binnen te dringen, nadat de president van Amerika dit zelf lichtelijk had gemotiveerd in een speech. Trump en zijn aanhangers zijn het niet eens met hoe de verkiezingen gelopen zijn en zijn van mening dat er gefraudeerd is.

Donald Trump is nog steeds de President van de Verenigde Staten en had gisteravond de groep tot orde moeten roepen. En terwijl hij dat tussen de regels door wel deed, gooide hij voornamelijk olie op het vuur. Genoeg voor social media-bedrijven om het account van de president te blokkeren.

Donald Trump geblokkeerd op Facebook en Instagram

Dat Donald Trump het niet eens is met hoe de verkiezingen verlopen zijn is inmiddels wel duidelijk. In de afgelopen weken roept hij dat er gefraudeerd is en dat Joe Biden de onterechte winnaar is. Een theorie waar Trump-aanhangers dan ook sterk in geloven. Dat het binnenkort mis zou gaan was te verwachten, maar gisteravond liep het volledig uit de hand. Duizenden aanhangers van Donald Trump bestormden de US Capitol en richtte ravage aan. Toen dat eenmaal gebeurde publiceerde Donald Trump een video op Twitter die, op z’n zachts gezegd, niet heel erg motiveerde om rustig te blijven. Hij gooide olie op het vuur door wederom te roepen dat de verkiezingen zijn afgepakt en dat hij van de mensen, die op dat moment de US Capitol bestormden, houdt. Reden genoeg voor Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat om het account van de president te blokkeren.

Het eerste bedrijf dat gisteravond ingreep was Facebook. Waar Twitter de video van Donald Trump liet staan met een aantal waarschuwingen, gooide Facebook het bericht direct van het platform. Later werd zijn hele account geblokkeerd, zo liet de Facebook Newsroom weten:

Zusterbedrijf Instagram deed bijna een half uur later hetzelfde. Adam Mosserie, hoofd van het platform, liet op Twitter weten:

Ook op Twitter en Snapchat

Zoals gezegd plakte Twitter in eerste instantie een label op de video van Donald Trump. Zo was het niet mogelijk om te reageren op de video, hem te liken of hem te retweeten. Het enige wat je ermee kon doen was quoten in een eigen tweet. Uiteindelijk heeft Twitter toch gekozen voor een harde aanpak. De President van Amerika kan de komende 12 uur geen tweets plaatsen en moet bepaalde berichten verwijderen. Doet hij dat niet, dan kan er een volledig verbanning van het platform doorgevoerd worden.

Snapchat, het platform van Snap Inc., blokkeerde het account van Donald Trump voor de tweede keer. In juni dit jaar gebeurde dit ook al.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitter, Instagram, Snapchat en Facebook grijpen in en blokkeren Donald Trump
Sluiten