Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 29 januari 2021

Originele iPod na 17 jaar voorzien van Spotify-ondersteuning door handige truc

Voordat we massaal naar muziek luisterden op onze smartphone, had je MP3-spelers. De iPod was daarbij de beste keuze. Maar de apparaten zijn inmiddels zo verouderd dat je er eigenlijk niks meer mee kan. Maar daar denkt een handige Youtuber anders over.

Het gaat om Guy Dupont, die op zijn kanaal diverse ‘domme’ apparaten voorziet van slimme functies, waardoor ze nog goed gebruikt kunnen worden in de hedendaagse maatschappij. Deze oude iPod is daar een goed voorbeeld van.

Oude iPod krijgt mogelijkheid om Spotify te streamen

De kans dat je dit zelf voor elkaar krijgt is overigens klein. Het gaat een stuk verder dan het importeren van een bepaalde app of iets in je settings aan te passen. De iPod uit 2004 heft namelijk geen mogelijkheid om via Wifi verbinding te maken met het internet. Op die manier kun je dus niet zomaar je muziek via Spotify er op streamen. Zodoende moest hij het apparaat min of meer op te bouwen. Uiteindelijk was het voor hem mogelijk om via Wifi en bluetooth verbinding te maken. Daarmee kun je zowel gebruik maken van het internet als verbinding maken met draadloze headsets en speakers.

Bovenop die mogelijkheden heeft Guy ook nog wat andere verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een kleurenscherm in gezet en een batterij van 1.000mAh, waardoor hij een tijdje meegaat. De basis van de iPod is nu een Raspberry Pi Zero W, die je verbindt met een Micro-USB port in plaats van de traditionele kabel die Apple er voor meegaf. Uiteindelijk heeft hij zo’n 100 dollar uitgegeven voor alle upgrades. Het kleurenscherm was met 40 dollar het duurst, wat vooral te maken heeft met het feit dat kleine kleurenschermen als deze niet meer massaal gemaakt worden.

Eigen app

Bovenop deze hardware aanpassingen schreef Guy nog een eigen app genaamd Raspotify. Daarmee kan een Raspberyy Pi computer verbinding maken met een streaming service via de Spotify Connect API. Via de draaischijf kun je dan nummers opzoeken, maar dat is wel een behoorlijke uitdaging, omdat je maar één letter per keer kan selecteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Originele iPod na 17 jaar voorzien van Spotify-ondersteuning door handige truc
Sluiten